FC Volendam wint knap in Helmond

Helmond Sport - FC Volendam (1 - 4)

19 januari 2018 / Jupiler League

Fraaie overwinning op De Braak

Was de thuiswedstrijd van FC Volendam tegen Helmond Sport de opening van de competitie, in Helmond was het de eerste wedstrijd van de derde periode. Beide ploegen name zich voor de zeer matige competitiestart weg te poetsen en deze wedstrijd te gebruiken om het  zelfvertrouwen in deze tweede competitiehelft een boost te geven. De supporters van Helmond Sport hadden het bestuur gemeld zich weer volop te laten horen. Aan FC Volendam de taak om de rug recht te houden en een gepast antwoord te geven op die ‘heksenketel. Dat lukte, met name in de slotfase van de eerste helft. Met 1-4 werd  Helmond Sport teruggewezen.

Geïnspireerd door Prins Carnaval en zijn gevolg mocht verwacht worden dat Helmond Sport vol voor de aanval zou gaan, maar dat viel mee. De thuisploeg had ervoor gekozen om na de rust naar de eigen aanhang te gaan spelen, zodat daar geoogst kon worden. FC Volendam had het dus niet echt moeilijk in de eerste fase, maar leek er de conclusie uit te trekken dat het wel goed zou komen deze avond. Helmond Sport trok langzaam het initiatief naar zich toe, omdat het middenveld van FC Volendam nog niet de vorm toonde van een week eerder liet zien. De eerste grote kans was dan ook voor de Helmonders, maar de kans eindigde in een buitenspeldoelpunt dat afgekeurd werd. Bij de volgende kans ontsnapte FC Volendam, terwijl Hobie Verhulst zijn doel al uit was. De Volendamploeg schoot wakker en profiteerde meteen. De eerste aanval over de flanken die wel aankwam, was het raak.  Na drie eerdere mislukte voorzetten was het nu Nick Doodeman die succesvol Enzo Stroo vond. Met een mooie krul stond 0-1 op het bord. Helmond Sport herpakte zich en dwong FC Volendam terug op de eerste helft. Elke tegenstoot van FC Volendam was daardoor kansrijk vanwege de ruimte die er kwam. Ten koste van een vrije trap kort voor de rust kon FC Volendam afgestopt worden. Joey Veerman zette zich erachter, wat uitstekend afgemaakt werd. Ook de volgende aanval was het raak. Nu was het Kevin Visser die tegen zijn oude club een fraaie goal maakte, waarmee FC Volendam met een ongekende 0-3 de rust in ging.

De eerste tien minuten na rust zorgde FC Volendam ervoor dat Helmond Sport niet aan een snelle tegengoal uit zou komen. Maar het gemak waarmee dat ging, kostte de concentratie. Helmond Sport mocht diep gaan, FC Volendam liep volop mee terug. De 3-1 kon niet uitblijven. Van rechts werd voorgezet en knap ingekopt door Thomassen. FC Volendam  kreeg het daarna knap lastig. Evenals in augustus in Volendam rook Helmond Sport dat FC Volendam wankelde. Twee, drie keer vloog de bal rakelings langs het doel, FC Volendam had er even geen antwoord op. De beste kans op een doelpunt schonk Nick Doodeman aan Teije ten Den, maar hij miste vrij voor de keeper. Tien minuten voor tijd kreeg Rodney Antwi eindelijk een vrije doorgang. Op zijn schuiver in de verste hoek moest doelman Van Gassel het antwoord schuldig blijven. Met 1-4 kwam er weer wat rust in de ploeg.  In blessuretijd leek de 2-4 nog op het bord te komen, maar ook dit doelpunt werd afgekeurd voor buitenspel. Drie mooie punten waarmee de revanche die de ploeg graag wilde, sterk gestalten kreeg.

Opstelling FC Volendam: Hobie Verhulst, Ties Evers, Erik Schouten, Daan Klinkenberg, Gijs Smal, Joey Veerman, Nick Doodeman, Nick Runderkamp (70. Kees Kwakman), Enzo Stroo (76. Teije ten Den), Kevin Visser (81. Gerry Vlak), Rodney Antwi

Foto's: Pro Shots / Toin Damen

Lange samenvatting later beschikbaar ...