Marengo matchwinnaar in Helmond

04 april 2014 /

De belangen in de uitwedstrijd tegen Helmond Sport waren groot. Beide teams joegen op een plaats in de Jupiler play-offs. De winnaar mocht omhoog kijken, de verliezer ging dieper de wachtkamer in. FC Volendam had de pech dat tegen Excelsior Gerry Koning, Henny Schilder en Kevin Wattamaleo in de ziekenboeg belandden. Aan de kant van Helmond Sport ontbrak Van Nuland wegens een schorsing. De vraag was welk elftal er het best mee kon omgaan. In een wedstrijd met veel kansen over en weer trok FC Volendam aan het langste eind.

Het begin was voor Helmond Sport. FC Volendam zag dat de thuisclub onder leiding van de nieuwe trainer Jan van Dijk graag het publiek aan zich wilde binden. Het Volendamdoel werd direct opgezocht, al was aan de andere kant een uitbraak ook niet ongevaarlijk. De mooiste kans in de eerste minuten was voor de thuisclub. Volkomen vrijstaand wist de spits de kans niet te verzilveren, omdat niet alleen de lat maar ook Theo Timmermans FC Volendam voldoende bescherming bood. Aan de andere kant moest Van der Steen vol aan de bak, toen Volendam weer voor zijn heiligdom verscheen. Na bijna een half uur verslikte Raoul Esseboom zich in zijn tegenstander, wat een vrij veld opleverde aan Helmond Sport. In de scrimmage die volgde was het Theo Timmermans die uitstekend redde. Het was het teken dat de Brabanders het spel langzaam in handen kregen en FC Volendam ver terug drukten. Een uitbraak via Ludcinio Marengo gaf Robert Mühren een prachtige kans, maar hij joeg de bal te gehaast over het doel. Ook de volgende aanval gaf perspectief. Nu werd Tom Overtoom vrijgespeeld, maar hij vond Van der Steen op zijn weg. Daarmee liet FC Volendam zien dat het zelf ook een hoop te zoeken had aan de overkant. Dat beeld bleef tot de rust. Het had zelfs 0-1 moeten worden, toen in de slotseconde Robert Mühren voor de keeper neergezet werd door Ludcinio Marengo. Maar in die actie raakte hij uit balans, waardoor de kans verloren ging. De 0-0 ruststand deed recht aan het spelbeeld, maar in de tweede helft hoefde FC Volendam zich niet kansloos te weten, al zal Helmond Sport in de rust ook wel even teruggekeken hebben naar de enorme kansen die teniet gedaan werden.

Het leek slecht te beginnen. Al na twee minuten moest Leon Tol in de dokterskamer opgelapt worden, maar hij kwam stoer terug. FC Volendam trok zich er aan op en gaf Helmond Sport weinig kans uit te breken. Na acht minuten leverde dat een voorsprong op. Ludcinio Marengo onderschepte een passje van de Helmondverdedigers, sprintte weg en liet in een beweging ook Van der Steen kansloos. Voor Helmond Sport was dit het sein op rood. De mouwen werden opgestroopt en FC Volendam onder druk gezet. Het gevecht speelde zich vervolgens vooral op het middenveld af. Tot de 67e minuut, toen Raoul Esseboom zijn man kwijt was, wat een gele kaart en een levensgevaarlijke vrije trap opleverde. Helmond Sport miste de plotselinge kans op een haar. Ook Tom Overtoom deed weer van zich spreken, maar zijn schot werd uit de hoek getikt door de Helmondse doelman. Een daarop volgende corner werd scherp ingeschoten, de keeper moest lossen, maar Soufiane Laghmouchi slaagde er niet in de bal langs hem te schuiven. Pal daarop was Raoul Esseboom een tikkeltje te laat, in de sliding ging de man mee, wat een wel erg snel gegeven tweede gele dus rode kaart opleverde. FC Volendam moest met tien man verder, een goed kwartiertje. Al snel moest de uitblinkende Theo Timmermans zich tot tweemaal toe onderscheiden, wat hij knap deed. De spanning was weer om te snijden, zeker toen er vier minuten extra tijd werd weggegeven. Maar FC Volendam overleefde het, gehavend en wel. Een met veel overgave binnengesleepte driepunter die de aansluiting met de middenmoot in tact houdt.