Helmond Sport geeft FC Volendam een leerzaam lesje

27 juli 2012 /

Op het prachtige complex van VV Bruheze in Helmond stonden de oude en nieuwe werkgever van Hans de Koning tegenover elkaar. De oefenwedstrijd had voor beide teams als doel te kijken hoever de voorbereidingen gevorderd zijn. Na een half uur bleek het verschil. Helmond Sport leerde FC Volendam wat efficiënt omgaan met kansen inhoudt. Op de 3-1 nederlaag viel daarom weinig af te dingen.

{foto1}

In een aanvankelijk zwoele temperatuur startte FC Volendam uitstekend. De aanvallen op het Helmondse doel volgden elkaar in hoog tempo op. Al na vijf minuten moest de uitstekende keeper Sengier vol aan de bak, toen Jack Tuijp in stelling was gebracht door Ludcinio Marengo en Rok Roj. De spelers van Helmond Sport coachten elkaar uitstekend en toonden een felheid, waarvan de Volendamspelers nog wat kunnen leren. De linies van de Brabanders lagen te ver uit elkaar, waardoor Volendam naar hartenlust kon combineren. Mooi om te zien, maar het leverde niets op. Aan de andere kant kwam de eerste plaagstoot toen een omschakeling maar rakelings langs het doel van Sonny Stevens ging. De Helmonders stroopten de mouwen eens op en gaven Volendam geen millimeter ruimte meer. Met stevig voetbal werd elke Volendampoging gesmoord. FC Volendam bleef hierop het antwoord schuldig. Eric Schouten, die aanvankelijk met de mooiste passes strooide, was geïntimideerd en koos voor wat meer teruggetrokken voetbal, wat Helmond Sport de kans op een veldoverwicht bezorgde.

{foto2}

Ruim halverwege de eerste helft was een uitbraak over rechts succesvol. Brouwers werd gezocht en gevonden, wat 1-0 betekende, omdat de Volendamverdediging niet goed stond. Tien minuten voor rust was het weer Sengier die een hoofdrol vertolkte. Nu ranselde hij een knal van Michiel Kramer uit zijn doel. Op slag van rust was het aan de andere kant weer raak. De derde Helmond Sport-aanval leverde de tweede goal op, weer een kopgoal, weer van Brouwers.

{foto3}

Na rust had Jack Tuijp al snel voor de eerste Volendamgoal moeten zorgen, maar hij schoof de uitgelezen kans naast het doel. Na een kwartier soleerde Nick Coster richting het Brabantse doel, maar schoot ook naast. Helmond Sport veerde meteen op en zorgde opnieuw met een kopgoal voor 3-0, nu door Kazlauskas. Ook nu stond de verdediging niet echt goed.in de laatste tien minuten zorgde FC Volendam voor vuurwerk aan de andere kant. Een prima aanval via Rok Roj en Michiel Kramer strandde ook nu weer op de keeper. Ook Robert Mühren zag een pegel tot corner verwerkt in de laatste minuut, weer was het Sengier die zich de held van de avond maakte. Uit de corner lukte het Michiel Kramer dan toch de Volendamgoal op het bord te zetten. Helmond Sport maakte in deze wedstrijd duidelijk dat het spelen als een hechte eenheid, die elkaar voortdurend scherp houdt een factor is die succes biedt. Het veldspel van FC Volendam was goed, maar de afwerking en de onvoorwaardelijke drang om de bal door het net te schieten, moet er nog in slijpen. Dan komen in dit soort wedstrijden de doelpunten als rijpe appelen van de boom.