Helmond Sport kan FC Volendam niet afstoppen (0-2)

01 november 2010 /

Na twee nederlagen in de voorbije competitie tegen Helmond Sport was er FC Volendam veel aan gelegen het tij eindelijk weer eens te keren. Dat het geen makkelijke avond zou worden, was eenvoudig te voorspellen, maar dat FC Volendam de volle winst toch meenam, zegt alles over hoe de ploeg zich nu voelt.

{foto3}

De doelpunten waren in de eerste helft duur. FC Volendam kende de belangen van de wedstrijd. Helmond Sport en FC Volendam stonden op zes punten na twee wedstrijden in de tweede periode. Daarnaast bleef ook FC Zwolle in het vizier als er winst geboekt zou worden in deze nachtelijke wedstrijd. Helmond Sport wist, dat winst op Volendam een tweede plaats op de ranglijst zou opleveren. De eerste tien minuten gebeurde er heel erg weinig. FC Volendam verkende met een rustige opbouw de zwakke plekken aan de Helmondkant. Andersom wist het dat Bruno Andrade wel erg makkelijk tot scoren kon komen. Dus achterin werd voldoende volk paraat gehouden. Gaandeweg kregen de meegereisde Volendamsupporters het gevoel, dat er wel iets te halen zou zijn, maar in het laatste kwartier bleek het tegendeel. Helmond Sport zette aan, nam het middenveld in bezit en trok vooral via de linkerkant ten aanval. Maikel van der Werff had de handen vol aan Mark Veldmate. Ook Robbin Ruiter moest aan de bak. Tot drie keer toe was hij zeer attent bij gevaarlijke schoten, waardoor een bijna logische 0-0 naar de theekamer meegenomen werd.

In de tweede helft speelde Helmond Sport naar de goed gevulde koptribune achter het Volendamdoel. Uit ervaring weet Volendam dat opportunisme een grote rol kan spelen. FC Volendam kwam als een gewaarschuwd mens uit de kleedkamer. Met Melvin Platje op de positie van Kees Tol werd meteen de aanval gezocht. Helmond Sport voorkwam het eerste gevaar ten koste van een vrije trap. Zoals al eerder dit seizoen meldde Maikel van der Werff zich hiervoor. Hoewel de hoek moeilijker was dan in eerdere kansen, joeg hij de bal in een keer achter oud-Volendamdoelman Robert van Westerop (0-1). Al snel werd het 0-2, omdat een combinatie tussen Dominique van Dijk en Laszlo Szidai op tijd bij Michiel Kramer kwam. Hij schoot beheerst onder Van Westerop door. Die voorsprong gaf nog niet veel rust. Er was nog bijna een volle helft te spelen. Hoewel de technische staf achteroverleunen verfoeit, leek het erop of Volendam daar toch voor koos in het laatste deel. Het gokken op een succesvolle counter met Melvin Platje als snelste aanspeelpunt was niet van gevaar ontbloot. Vooral ook, omdat Helmond Sport naar hartenlust kon combineren op het middenveld. FC Volendam gaf achterin echter heel weinig ruimte weg. Met de klok bijna op de tachtig veerde het thuispubliek toch wat op. Helmond Sport mocht wat corners nemen, wat doorgaans de inleiding tot een soort bombardement is. Alle zeilen moesten worden bijgezet. Ook dit ebde snel weer weg, omdat FC Volendam de poppetjes weer heel snel op de goede plaats zette. In de laatste fase gaf FC Volendam geen krimp, wat drie kostbare punten opleverde.