Henk Veerman velt Achilles '29

21 april 2014 /

Henk Veerman deelt mokerslag uit

Door Cor Westerveld

Tegen hekkensluiter Achilles ’29 moest FC Volendam wel winnen om kansen te houden op een ticket voor de play-offs na de deceptie vrijdagavond in Oss, waar FC Volendam in slotfase een 1-2 voorsprong uit handen gaf tegen FC Oss (2-2). Na deze domper moest de accu weer worden opgeladen. FC Volendam was veruit de betere ploeg tegen Achilles ’29, creëerde – met name in de tweede helft - de ene na de andere doelrijpe kans, maar niet een van de aanvallers lukte het om de trekker over te halen. Op slag van rust zorgde Soufiane Lachmlouchi voor een 1-0 voorsprong nadat Brandley Kuwas op de rechtervleugel twee man had uitgespeeld. Hij viel daarbij op de grond, krabbelde snel weer overeind, zette de bal strak voor en Laghmouchi haalde in een keer uit.

{foto1}

In de tweede helft werkte Achilles ’29 in de 53e minuut de achterstand weg via Thijs Hendriks, 1-1. FC Volendam hielp daarna de ene na de andere fraaie kans om zeep. “De trekker overhalen was aan niemand besteed”, aldus Hans de Koning na afloop. Reden voor hem om breekijzer Henk Veerman in het veld te brengen voor de goed spelende middenvelder Levi Schwiebbe. Veerman – volgend seizoen spelend voor topklasser Lienden – sloopte in zijn eentje Achilles ’29. De boomlange en fysiek sterke spits zorgde met een heuse hattrick voor 4-1 en als toegift voor de 3325 bezoekers bracht hij de eindstand met zijn vierde treffer van de middag op 5-1. Zodoende werd het toch nog een leuke paasfeest voor de eigen aanhang.

{foto2}

Sportieve plicht
Trainer François Gesthuizen van Achilles ’29 vond dat zijn team in de eerste helft slecht had gevoetbald, maar aan de tweede helft goed was begonnen. “Maar na de gelijkmaker zette FC Volendam ons op grote achterstand”, aldus Gesthuizen, die beloofde dat Achilles ’29 volgende week er alles aan zal doen om haar sportieve plicht te vervullen tegen FC Eindhoven, dat ook nog niet zeker is van deelname aan de play-offs.

{foto3}

De eerste helft van FC Volendam-Achilles ’29 bracht het publiek allerminst in extase. De thuisclub viel aan en zo nu en dan kwamen de bezoekers eruit, maar verder dan een afstandschot van de voet van Migiel Zeller dat over het doel van Timmermans ging, kwamen de Groesbekers niet. Een aanval die begon bij de sterk spelende Nick Coster en de bal via topscorer Mühren bij Ludcinio Marengo bracht, had een doelpunt op moeten leveren ware het niet dat Marengo de bal totaal verkeerd raakte. Laghmouchi, aangespeeld door Mühren, had de pech dat hij daarna de bal tegen de paal zag ketsen. Aan de andere kant kwam het FC Volendam wel goed uit dat Frank Hol nét niet zijn voet tegen de bal kon zetten bij een voorzet van Freek Thoone. Een inzet van Thoone werd even daarna prima gepakt door Theo Timmermans. Veel meer gebeurde er vervolgens niet. Vlak voor het rustsignaal veerde de supporters van de thuisclub echter op na de uitstekende actie op rechts van Kuwas waaruit Laghmouchi koelbloedig scoorde.

{foto4}

Discussie
Na de hervatting was Achilles ’29 als eerste gevaarlijk. Bij een schot van Frank Hol stond Timmermans echter op de goede plek om de gelijkmaker te voorkomen. In de 51e minuut miste Mühren uit een voorzet van Marengo de kans op 2-1 door de bal langs de verkeerde kant van de paal te schieten. Van een Volendamse spelersdiscussie over wie er nu uit moest gooien, maakte Achilles ’29 handig gebruik en FC Volendam mocht niet mopperen dat Jop van Steen niet tot scoren kwam. Daarna wist Theo Timmermans een inzet van Freek Thoone onschadelijk te maken, maar in de rebound was hij kansloos op de simpele inzet van de geheel vrijstaande Thijs Hendriks, 1-1.
Hierna regende het kansen voor de thuisclub. Laghmouci had de bal voor het inschieten na een voorzet van Gerry Koning, maar hij schoot hoog over. Tom Overtoom (voor de wedstrijd uitgeroepen tot beste speler van FC Volendam in het seizoen 2013-2014) zag een schuiver net naast het doel niet meer opleveren dan een hoekschop. Een doelpoging van Mühren leverde in de rebound een prima kans op voor Henny Schilder, maar ook hij had zijn vizier niet op scherp staan en schoot hoog over. Een voorzet van Marengo richting tweede paal was niet besteed aan Mühren. Een een-tweetje van Marengo en Overtoom leverde opnieuw een scoringskans op voor Mühren, maar ook die kans ging verloren omdat de bal net naast ging. Reden voor Hans de Koning om Henk Veerman als extra aanvaller in te zetten. Dat bleek een goede greep.

{foto5}

Fraaie aanvallen
FC Volendam bleef de ene na de andere fraaie aanval opzetten en kansen creëren. Henk Veerman wist wél raad met de kansen. Hij bleek een nachtmerrie voor Achilles ’29. Veerman zorgde in de 72e minuut voor 2-1, prikte in de 76e minuut - na goed werk van Gerry Koning - 3-1 achter doelman Nick Hengelman en nadat Laghmouchi na een prima solo de bal maar net naast had zien gaan, liet Veerman in de 80e minuut (4-1) en 82e minuut (5-1) opnieuw zien hoe je kansen kan verzilveren. Invaller Rémon van Bochoven kwam nog tot een doelpoging voor Achilles ’29, maar de bal ging over het heiligdom van Timmermans. Mühren mikte nog een keer te hoog aan de andere kant en ook Kuwas was na een actie van Laghmouchi nog dicht bij een treffer.
Het creëren van kansen was voor FC Volendam tegen Achilles ’29 geen enkel probleem. Wel het afwerken, maar met koele kikker Henk Veerman werd dat probleem snel uit de wereld geholpen.

FC Volendam doet nog volop mee in de strijd om de play-offs. Vrijdag aanstaande speelt het in Venlo tegen VVV en plaatst zich bij winst voor het toetje. Bij elke andere uitslag is het afhankelijk van wat Fortuna Sittard (uit tegen FC Emmen) en De Graafschap (thuis tegen Jong Ajax ) doen of de play-offs wordt gehaald. Al eerder ging Hans de Koning ervan uit dat de beslissing op de slotdag van de competitie zou vallen.