Hoe is het met: Alair Cruz Vicente?

06 juni 2019

Veel spelers hebben door de jaren heen het oranje tenue van FC Volendam om de schouders gehad. Veel van hen voetballen voor een andere club of hebben inmiddels de voetbalschoenen aan de wilgen gehangen. In een serie artikelen neemt FC Volendam contact op met enkele oud-spelers. In de dertiende editie: de Braziliaanse verdediger Alair Cruz Vicente.

Waar begon je met voetballen?
Ik ben begon als jongetje bij Esporte Clube Pau Brasil in Aracruz Espirito Santo. In die stad ben ik geboren. Daarna ging ik naar Desportiva Ferroviária en ben daar profvoetballer geworden.

Je voetbalde daarna in Nederland. Hoe kwam dat zo?
In 1998 werd ik door AZ Alkmaar naar Nederland gehaald. Daar heb ik zes seizoenen gespeeld.

Wat vond je ervan om in Nederland te spelen?
Ik vond het een geweldig ervaring. Ik heb heel veel geleerd van alle trainers die ik gehad heb en van elke club waar ik voetbalde. Bovendien word ik goed ontvangen door de mensen als ik weer een keer een club bezoek. Het spel hier is in mijn ogen totaal anders dan in Brazilië. Wij nemen veel meer risico's in ons spel en we wisselen vaker van posities dan de Nederlanders. Hier wordt veel op kracht gevoetbald. Daarnaast vond ik het positiespel altijd leuk om te doen. Je moet altijd in beweging zijn en goed positie kiezen. Het is een mooi land om te beginnen als profvoetballer, maar het is goed dat je begeleid wordt. Daar wil ik spelers zelf ook graag mee helpen. Spelers met een Zuid-Amerikaanse achtergrond, bijvoorbeeld met de taal en de cultuur.

Hoe ervaarde je de tijd bij FC Volendam?
Het was een mooie tijd. Ik heb veel aardige mensen in Volendam leren kennen en elke keer als ik terugkwam kon ik met iedereen een praatje maken. Ik ging altijd met veel plezier naar de club. Alles werd er goed geregeld voor mij. Ik heb goede vrienden daar. Met Maarten Woudenberg en Kees Kwakman kon ik goed mee omgaan, na vele ruzies in het begin haha. En niet te vergeten Gerry Koning en Peter Wijker. Het is een warme club.

Welke bijzondere momenten staan je nog het meeste bij?
Dat was de elftalfoto. We moesten door het dorp heen naar de haven wandelen om de foto’s te schieten. Daarnaast trainden we als het slecht weer was in de Steve van Dorpel hal. Dat vond ik ook bijzonder. Zelfs Wim Jonk deed destijds af en toe mee. Hij was nog steeds erg goed.

Bij welke clubs heb je nog meer gevoetbald?
Ik heb in totaal bij negen clubs in Nederland gevoetbald: AZ Alkmaar, BV Veendam, AGOVV Apeldoorn, Sparta Rotterdam, FC Den Bosch en SC Telstar. In 2015 ging ik terug naar Brazilië om weer dichtbij mijn familie te zijn. Afgelopen jaar ben ik weer terug naar Nederland gegaan om hier definitief te komen wonen.

Hoe ziet je leven er tegenwoordig uit?
Ik heb een voetbalschool zonder vaste plek. Als een club of persoon interesse heeft dan kom ik voor een gesprek zodat er afspraken gemaakt kunnen worden om trainingen of clinics te verzorgen. Alles puur om de techniek te verbeteren. Zoals ik al zei help ik graag spelers met een Zuid-Amerikaanse achtergrond die hier komen voetballen. Tot slot ben ik bezig met een boek over mijn leven in Nederland.

Heb je nog een boodschap voor de achterban van FC Volendam?
Ik wens ze heel veel succes. De fans moeten de club altijd blijven steunen en in de spelers geloven, ook al zit het team soms in een moeilijke fase.

Interview: Rob Schilder
Foto's: Fred Rotgans & Rob Lezer (Archief FC Volendam) en Cor Westerveld

Foto's (6)

Klik op onderstaande afbeeldingLaatste nieuws