Hoe is het met: Michiel Kramer?

19 december 2018

Hoe is het met: Michiel Kramer?

Veel spelers hebben door de jaren heen het oranje tenue van FC Volendam om de schouders gehad. Veel van hen voetballen voor een andere club of hebben inmiddels de voetbalschoenen aan de wilgen gehangen. In een serie artikelen neemt FC Volendam contact op met enkele oud-spelers. In de derde editie: voormalig aanvaller en huidig speler van het Israëlische Maccabi Haifa Michiel Kramer.

Waar begon je voetbalcarrière?
Bij DZB Zevenkamp, het huidige Xerxes DZB. Daarna voetbalde ik voor Excelsior en NAC Breda. Bij de laatstgenoemde club maakte ik mijn debuut in het betaalde voetbal.

Hoe kwam je terecht bij FC Volendam?
Ik werd benaderd door Frans Adelaar en Peter Wijker. FC Volendam speelde nog in de Eredivisie, terwijl ik bij NAC vooral in het tweede elftal speelde. FC Volendam degradeerde dat jaar wel en ging toen Jupiler League spelen. Dat was voor mij niet erg. Ik wilde wekelijks spelen. Frans Adelaar vertrok en Edward Sturing kwam. Hij was mijn trainer toen ik begon bij FC Volendam.

Hoe ervaarde je de periode bij FC Volendam?
Ik heb een fantastische periode gekend bij FC Volendam. Ik heb er vier jaar gespeeld. Het langste dat ik bij één club heb gespeeld. Ik heb ups en downs meegemaakt. Van handhaving in de Eerste Divisie in het eerste jaar tot op een haar na kampioen in mijn laatste seizoen. Ik ben er een man geworden. Ik leerde op mezelf wonen en voor mezelf te zorgen.

Met welke spelers ging je vaak om?
Ik ging altijd met Theo Zwarthoed om. Ik was nieuw en eigenlijk vanaf dag één nodigde hij mij thuis uit bij zijn gezin en dat was voor mij belangrijk. Daar ben ik hem heel dankbaar voor. Verder ging ik om met Marijn Sterk, Aaron Meijers, Melvin Platje en Jack Tuyp...eigenlijk wel met iedereen. Ik heb zoveel gelachen daar.

Wat zijn voor jou de mooiste herinneringen aan FC Volendam?
Eigenlijk was het laatste jaar het beste seizoen. We speelden aanvallend voetbal. We wonnen veel, speelden bovenin mee en kregen het KRAS Stadion weer vol. Alleen verloren we op de laatste speeldag het kampioenschap. Het was wel een apart jaar. Met veel clubs die failliet gingen, zoals AGOVV en BV Veendam. Dat werkte niet in ons voordeel. Maar dat was voor mij het beste jaar.

Waar heb je na FC Volendam gespeeld?
Twee jaar bij ADO Den Haag, 2,5 jaar bij Feyenoord, een half jaar bij Sparta Rotterdam en momenteel Maccabi Haifa.

Hoe gaat het bij je huidige club?
Het gaat niet heel goed. We staan er niet goed voor (momenteel op de tiende plaats in de Israëlische Eredivisie, red.) en de trainers zijn allemaal ontslagen. Dus voor mij is het nu zaak om rustig te kijken wat er in januari gaat gebeuren.

Welke boodschap wil je de supporters van FC Volendam meegeven?
Ze moeten vooral FC Volendam blijven steunen. Het voetbal gaat met goede en slechte tijden. En ik weet zeker dat als de supporters blijven komen, dat ook de mooie tijden weer zullen aanbreken.

Tekst: Rob Schilder
Foto's: Fred Rotgans & Rob Lezer (Archief FC Volendam)

Foto's (6)

Klik op onderstaande afbeeldingLaatste nieuws