In beeld: Enzo Stroo

21 mei 2018

Van studentchauffeur naar Volendam-topscorer: ‘Wat doe ik nou allemaal?’

Enzo Stroo heeft een allesbehalve gebruikelijke route naar het profvoetbal genomen. De 23-jarige spits van FC Volendam speelde een paar jaar geleden nog voor ZVV Zilvermeeuwen uit Zaandam in de Tweede Klasse zondag. Hij wilde altijd al het hoogst haalbare bereiken en dacht zelf aan de Eerste Klasse, misschien zelfs wel de Hoofdklasse. Dat hij het seizoen 2017/18 zou afsluiten als clubtopscorer van FC Volendam in de Jupiler League, had hij nooit durven dromen.

Stroo was B-junior toen hij op zestienjarige leeftijd zijn debuut mocht maken in het eerste elftal van IVV Landsmeer. De talentvolle aanvaller zat op het CIOS in Haarlem en had nooit gedacht dat hij zijn brood zou kunnen verdienen met voetballen. In zijn jeugdjaren had hij niet in een opleiding van een profclub gespeeld en interesse is er ook nooit geweest. Dat veranderde nadat hij op zeventienjarige leeftijd vaste basisspeler werd bij IVV en in een seizoen 35 doelpunten maakte. “Toen kwam er wel wat interesse, van clubs als JOS Watergraafsmeer en HBOK. Concreet werd dat nooit”, legt Stroo uit aan Voetbalzone. Hij vertrok naar Zilvermeeuwen uit Zaandam en dat bleek voor hem het opstapje naar zijn huidige werkgever: FC Volendam.

Ook bij Zilvermeeuwen scoorde Stroo aan de lopende band. “In de winterstop kwam Eric Heerings (vader van Fortuna Sittard-verdediger Kai Heerings, red.) daar als trainer. Na dat seizoen vroeg hij of ik het zag zitten om het bij FC Volendam te proberen, hij heeft toen een stage voor mij geregeld. Op die trainingen deed ik het eigenlijk best goed. Ik mocht mee blijven trainen, ook omdat Volendam dat seizoen nergens meer voor speelde en de druk er bij hun volledig af was. Uiteindelijk werd mij gevraagd of ik het avontuur bij Volendam wilde aangaan op amateurbasis”, aldus Stroo, die volmondig ‘ja’ zei.

Op de achtergrond ging het ‘gewone’ leven voor Stroo gewoon door. Hij was een opleiding tot fysiotherapeut opgestart en verdiende zijn geld als studentchauffeur. “Dat is wel een mooi concept”, legt hij enthousiast uit. “Een klant belt naar het bedrijf als hij met zijn of haar eigen auto naar huis gebracht wil worden. Als studentchauffeur krijg je dan een melding en reis je met je OV-chipkaart naar de klant toe. Vanuit de afgesproken plek breng je de klant vervolgens naar huis.”

Stroo werkte in een supermarkt, een viswinkel en uiteindelijk ongeveer een jaar als studentchauffeur. Met name rondom de festiviteiten van Amstel Live kon Stroo aan de bak. “Ik moest toen bijna iedere avond naar Ahoy om mensen naar Amsterdam te brengen. Ik ging dan met de trein naar Rotterdam en met de metro naar Ahoy. Ik heb een keer drie dronken meiden op de achterbank gehad in een Volkswagen Polo”, vertelt hij lachend. “Maar ook mocht ik een keer rijden in een BMW 6 serie van anderhalve ton.”

Terug naar het voetbalveld, want in 2016 maakte hij de overstap naar FC Volendam, waar hij op amateurbasis aansloot bij de beloften. “Het profvoetbal, daar keek je altijd wel tegenop. Ik wilde wel altijd proberen om op een zo hoog mogelijk niveau te spelen. Dan dacht ik aan de Eerste Klasse of misschien de Hoofdklasse”, vervolgt Stroo, die het in zijn eerste maanden niet makkelijk had. “Tot aan de winterstop kreeg ik de tijd om te wennen aan het niveau. Het is een andere manier van voetballen, vooral het tactische gedeelte was anders dan ik gewend was. Alles ging ook drie tempo’s sneller, ook dat was wennen.”

Stroo komt het beste tot zijn recht als spits, maar begon bij Volendam op de flank in de Derde Divisie. “In het begin stond ik niet op mijn positie, ik moest meer vanaf links komen. Rond de winterstop kreeg ik vaker de kans in de spits en dat pakte toen goed uit. Ik liet het zien en deed dat tegen niet de minste tegenstanders”, vertelt Stroo, die in zijn eerste seizoen bij Jong Volendam tot 15 goals in 22 wedstrijden kwam. Zijn goede prestaties bleven niet onopgemerkt, want hij mocht aan het begin van 2017 aansluiten bij het eerste elftal van toenmalig trainer Robert Molenaar.

Stroo maakte indruk en werd door Molenaar voor het eerst opgenomen in de wedstrijdselectie tegen FC Emmen. Als invaller maakte de toen nog 22-jarige spits zijn eerste minuten in het betaalde voetbal. In de met 3-1 verloren wedstrijd kwam hij na 86 minuten spelen binnen de lijnen als vervanger van Erik Schouten. “Daarna mocht ik nog vier keer invallen en vervolgens kwam de wedstrijd tegen Helmond Sport”, herinnert Stroo zich. “Ik weet nog dat ik op de club kwam en hoorde dat Bert Steltenpool last had van zijn knie en niet kon spelen. Anderhalf uur voor de wedstrijd hoorde ik dat ik in de basis zou starten. Ik heb toen gelijk vrienden en familie gebeld, zodat ze erbij konden zijn.”

Het werd een onvergetelijk basisdebuut voor Stroo in de Jupiler League. Hij maakte een fantastisch doelpunt die wat weg had van een typisch Zlatan Ibrahimovic-doelpunt. Een hoge voorzet vanaf de rechterflank werkte hij met zijn linkerhak tegen de touwen. Het bleek de winnende treffer. Wat er daarna op hem afkwam, had Stroo niet aan zien komen. “Ik weet nog dat ik die maand even een half uur op de bank ben gaan zitten en dacht: ‘Wat doe ik nou allemaal?’ Toen ik dat doelpunt maakte kreeg ik de meeste aandacht.” Het bleef niet alleen bij aandacht. Zijn goede prestaties leverde hem een contract op.

Zijn amateurcontract ruilde Stroo in april vorig jaar in voor een profcontract tot medio 2019. Daarmee maakte hij zijn droom waar, want bij zijn overstap van Zilvermeeuwen naar Volendam gaf de spits aan blij te zijn met de kans die hij kreeg, maar dat hij hoopte om een profcontract af te dwingen. Met 6 doelpunten in 15 wedstrijden had hij in zijn eerste halfjaar in de hoofdmacht laten zien wat hij in zijn mars heeft. Dit seizoen werd hij door trainer Mischa Salden definitief bij de A-selectie gehaald en werd hij de eerste spits van FC Volendam.

Stroo werd clubtopscorer met 15 doelpunten in 33 wedstrijden. Zijn doelen voor volgend seizoen? “In de zomer wil ik alles eerst even laten bezinken. Ik ga aan mijn scriptie werken en hoop af te studeren. Volgend seizoen wil ik weer gaan knallen. Ik hoop weer topscorer van Volendam te worden, maar ook hoger te eindigen in het klassement. Een stuk of twintig doelpunten zou mooi zijn. ”

Door Yanick Vos (Bron: http://www.voetbalzone.nl)

 

Foto's (4)

Klik op onderstaande afbeelding



Laatste nieuws