In memoriam: Wim Kras

15 februari 2023

Wim Kras, de jongste Eredivisie-debutant ooit, is op dinsdag 14 februari overleden. Het Volendamse en Nederlandse voetbal verliest daarmee een monument. Met 15 jaar en 290 dagen is de Volendammer de jongste speler die ooit op een Eredivisie-veld heeft gestaan. Wim is 79 jaar geworden.

Op 22 november 1959 debuteerde Kras als puber van vijftien jaar in het eerste elftal van FC Volendam in de thuiswedstrijd tegen Ajax (0 – 3). Een record dat waarschijnlijk nooit meer uit de boeken gaat. Vanwege een vormdip in de voorhoede én een blakende vorm van Kras in de jeugd besloot trainer Ger Stroker om de Volendammer voor de leeuwen te gooien.

Terugkijkend op zijn debuut vertelde Kras: "Eigenlijk was het niet zo moeilijk om te debuteren, want het waren allemaal Volendammers onder elkaar. Bij andere clubs was dat moeilijker geweest. Ik werd gelijk geaccepteerd. Toch denk ik dat ik eigenlijk te jong was om op die leeftijd in het eerste te komen. Je bent niet volwassen, niet lichamelijk, maar vooral geestelijk niet. Dat laatste is misschien nog wel het belangrijkste. Je bent te jong om alle ervaringen te verwerken. Daarom kreeg ik later ook te maken met een terugslag. Hier op het dorp hielden de supporters namelijk geen rekening met je leeftijd en was ik meteen onderdeel van kritiek. Deed je het goed dan werd je de hemel in geprezen, maar o wee als Volendam een slechte wedstrijd speelde en verloor. Dan werd je door diezelfde supporters afgebrand.”

Kras speelde tussen 1959 en 1974 381 wedstrijden in het eerste elftal van FC Volendam. Hij scoorde daarin 94 doelpunten. De Volendammer heeft na zijn actieve voetbalcarrière nog heel veel jaren tijd en energie gestoken in de opleiding van tal van Volendamse talenten bij RKAV Volendam. Ook zoon Wim Kras jr. schopte het tot de hoofdmacht van FC Volendam.

Voetbal Volendam, maar ook het gehele Nederlandse voetbal, verliest een icoon met een oranje hart. FC Volendam wenst de nabestaanden veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.



Laatste nieuws