Jack Tuyp schiet FC Volendam in slotfase naast FC Dordrecht

09 maart 2012 /

Door Cor Westerveld

De verwachtingen waren hoog gespannen tegen FC Dordrecht na het gelijkspel (2-2) van afgelopen maandag in de inhaalwedstrijd tegen koploper FC Zwolle. Knokten de thuisclub zich toen knap terug van een 0-2 achterstand, tegen FC Dordrecht was het van hetzelfde laken een pak, met dien verschil dat tegen de Dortenaren een 0-1 achterstand werd weggewerkt. Met dank aan invaller Jack Tuyp die enkele weken aan de kant had gestaan vanwege een blessure, maar de 3595 toeschouwers liet zien het maken van doelpunten nog niet verleerd te zijn. Hij scoorde in de 84e minuut met zijn achttiende seizoentreffer de gelijkmaker.

{foto1}

De uitslag van de wedstrijd had ook 2-7 kunnen zijn. FC Dordrecht hielp met name in de tweede helft de ene na de andere kans om zeep en hield FC Volendam daardoor in de wedstrijd. In de eerste helft kwam de thuisclub er nauwelijks niet aan te pas. Doelman Nick van de Ploeg had vrijwel niets te doen, dit in tegenstelling tot zijn collega aan de andere kant Sonny Stevens, die in de beginfase al diverse keren vakkundig moest ingrijpen om FC Dordrecht van scoren af te houden. Oud-Volendamspeler KevinTano kreeg na 23 minuten spelen de beste kans, maar hij schoot de bal net voorbij de tweede paal. Toen Gerry Koning in een duel met Tano om de bal ongewild in een lastige situatie verzeild raakte, moest de uitgelopen Stevens snel terug om de bal nog voor de doellijn te pakken. Een tweede oud-Volendamspeler, Cecilio Lopes, schoot de bal maar net naast het doel. Een doelpunt hing in de lucht voor het beter en gemakkelijker spelende FC Dordrecht. Uit een hoekschop van Jeffrey Rijsdijk kopte Lopes de bal in de 33e minuut langs doelman Stevens, 0-1 (Wie de statistieken er op na slaat, zal het opvallen dat voormalige spelers van FC Volendam vaak scoren tegen hun oude club voor hun nieuwe werkgever
in het Kras Stadion.).

{foto2}

’Blij met punt’
De thuisclub kwam er in de eerste helft nagenoeg niet aan te pas. Met name Ludcinio Marengo - tegen FC Zwolle nog man van de wedstrijd - Mark de Loor en Nick Tol zochten tevergeefs naar hun goede vorm,
terwijl aanvoerder Olaf Linderbergh zijn draai ook niet kon vinden.
Johan Steur na afkoop: “Wij kunnen veel beter. Met Jack Tuyp en Michiel Kramer voor Marengo en De Loor kwamen we meer aan aanvallen toe. In de slotfase konden we winnen en verliezen. Normaal moet FC Voelndam winnen thuis, maar tegen dit FC Dordrecht ben ik blij met een punt.”

{foto3}

Ander vaatje
In de tweede helft moest dus uit een ander vaatje getapt worden. FC Volendam begon meer naar voren te spelen en dat leverde kansen op voor Nick Tol en Robert Mühren. Laatstgenoemde had bijna succes, toen hij de bal uit een voorzet van Marengo effectvol richting kruising schoot. Door het aandringen van de thuisclub kon FC Dordrecht naar hartelust counteren. Nadat Leon Tol even de weg kwijt was, kon Jeffrey Rijsdijk alleen op Stevens afgaan en had FC Volendam geluk dat hij de bal over het doel schoot. Bij een volgende uitbraak schoot Rijsdijk met alleen doelman Stevens nog voor zich de bal naast het doel, hetgeen ook Nick Coster even later overkwam. Zo verprutsten de bezoekers in de tweede helft de ene na de andere opgelegde kans. Lopes (2x) en nogmaals Coster weigerden dieper in de tweede nogmaals om hun ploeg aan de tweede uitoverwinning van het seizoen te helpen.

Beweeglijk
Het trio Johan Steur, Berry Smit, Richard Stricker dat voor de uiterst moeilijke maar niet onmogelijke opdracht staat om FC Volendam nog in de play-offs te brengen, besloot met nog een half uur te spelen Ludcinio Marengo en Mark de Loor plaats te laten maken voor Jack Tuyp en Michiel Kramer. Een logische en prima wissel. Vanaf dat moment begon FC Volendam beter te draaien. Tuyp bleek een prima aanspeelpunt, was beweeglijk, dreigend en verdeelde het spel. Hij kwam zelf na een een-tweetje vrij voor doelman Nick van der Ploeg, maar scoorde toen nog niet. FC Volendam drong steeds meer aan en had pech en geluk. Pech dat bij schoten de doelman net op de goede plek stond, een been van een Dordrecht-verdediger in de weg of de lat parten speelde. En geluk dat de aanvallers van FC Dordrecht bij counters de ene na de andere doelrijpe kans onbenut lieten. Jack Tuyp kon door zijn doelpunt en gelijkmaker voor FC Volendam uitgroeien tot held van de avond. Achmed Ahahaoui was Man of the match bij de thuisclub.