Jeugdplan: A1 met 9 man, B1 weer aan kop (Update: Foto's)

11 april 2010

In het jeugdplan was deze week de A1 wedstrijd van de week. De selectie van Ab Plugboer speelde zaterdag tegen ADO DenHaag en wilde zich sportief revancheren. Onder toeziend oog van Johan Steur, trainer coach voor de beloftes van het nieuwe seizoen, speelde de A1 gelijk (1-1) tegen de Hagenezen. Er waren alle kansen in de slotfase om met 9 man de wedstrijd te beslissen (na 2 rode kaarten). Echter het lukte opnieuw niet te scoren (zie ook video) en miste FC Volendam zelfs een strafschop in de slotfase. Den Haag coach Dennis Den Turk wist na afloop cynisch de technische staf te feliciteren met de degradatie.

De A2 won even daarvoor opnieuw, ditmaal van hekkensluiter PH Almelo met 5-1. Ook hier een rode kaart voor een Volendamspeler. De samenvatting van deze wedstrijd vind je rechts in het menu.

De B1 heeft de koppositie weer overgenomen van FC Zwolle, welke 1-1 gelijk speelde in en tegen Haarlem B1. Hierdoor liep de selectie van Richar Stricker weer uit met 2 punten. Met nog twee wedstrijden te gaan, kan bij punten verlies van FC Zwolle op 24 mei a.s. en winst van de B1 op Zeeburgia de promotie een feit worden. FC Zwolle speelt dan thuis tegen Cambuur Leeuwarden. Vitesse/AGOVV combinatie staat derde met drie punten achterstand en is dus met nog twee wedstrijden te gaan ook nog titelkandidaat. Bij winst van FC Zwolle is er nog de laatste competitiewedstrijd tegen FC Zwolle op 1 mei a.s. om 12:00 uur. De B1 won de wedstrijd van Cambuur coach Jan Bruin overtuigend met 2-6.

Beide C-Teams verloren dit weekend na een monsteroverwinning vorige week. De D1 deed goede zaken tegen het hoger geplaatste AZ en won met 2-3 (link foto's). Eerder deze week won de D1 ook het bekerduel van De Foresters D1 met 0-2). De F1 won de strijd om de koppositie van KFC met maar liefst 8-2. Eerder in de week was De Rijp slachtoffer van de scorringsdrang bij de F1. Het verloor het bekerduel met maar liefst 10-0, meer doelpunten dan het aantal wat de F1 deze competitie tegen kreeg.

Wedstrijdverslagen:

FC Volendam A1, met negen man, laat veel kansen liggen (1-1)

Deze competitie is voor FC Volendam A1 een gelopen koers. Voor trainer Ab Plugboer bepaald niet. Hij legt er alle eer in om het seizoen waardig af te sluiten. Zijn A1 liet tegen ADO Den Haag A1 dan ook zien goed te kunnen voetballen. In het eerste half uur kwam FC Volendam A1 tot vier reële kansen, waarvan er maar een werd benut. Dat was na ruim tien minuten, toen een diepe pass in het hart van de aanval in het zestienmetergebied werd onderbroken. Terwijl iedereen dacht dat het strafschop was, legde arbiter De Gast de bal er een meter buiten. Voor Lars Veldwijk bleek ook dat geen probleem, want via een kluts joeg hij de 1-0 in de touwen. Daarna kwam Volendam nog drie keer zeer goed door met open kansen om de score een riant aanzien te geven. ADO Den Haag A1 had weinig in te brengen, maar Veldwijk maakte de klus niet af. Een minuut of tien voor rust voltrok hij wel het vonnis over zichzelf. Direct rood gaf scheidsrechter De Gast voor een actie, waar geel normaal was. Even daarvoor liet hij Boy Wotte met geel in het veld staan na een aanval met twee gestrekte benen. Dat noemen ze in gewoon Hollands meten met twee maten. Ook Van der Dussen kreeg slechts geel, terwijl hij de doorgebroken speler had afgestopt. De rode kaart kwam Volendam duur te staan, want de druk naar voren viel compleet weg. ADO Den Haag A1 schoof meer in, zodat de slotfase van de eerste helft geheel voor de Hagenaars was. In de 45e minuut leverde dat ook de logische gelijkmaker op.

De tweede helft bood weinig spektakel. De eerste opwinding was na een half uur, toen De Gast voor de tweede keer rood toonde aan FC Volendam A1. Nu was het Ludciano Marengo die zijn tweede gele kaart kreeg, omdat hij de bal wegtrapte. Met negen tegen elf was het spelbeeld vertekend. De Volendamploeg was niets minder, maar de overtalsituatie bood weinig vooruitzichten. In de tachtigste minuut werd echter Dave Hertog weggestuurd en onderuit gehaald. Strafschop. Hij nam de buitenkans zelf, maar faalde oog in oog met de keeper. Met weinig kunst- en vliegwerk werd de eindstreep gehaald. De beste kansen waren eigenlijk nog voor Volendam, dat de 1-1 meer dan verdiende.

Foto link     Bestel Afdrukken

B1 weer alleen aan kop na klinkende overwinning op Cambuur (2-6)

10/04 – Na het debacle van vorige week tegen Vitesse zou Volendam vandaag toch uit een heel ander vaatje moeten gaan tappen om zijn titelkansen levend te houden. Weliswaar was de gesteldheid van de grasmat in Leeuwarden niet in het voordeel van de oranjehemden, maar hun surplus aan voetballende kwaliteiten zou uiteindelijk toch van doorslaggevende betekenis moeten blijken te zijn. Toch is de theorie vaak weerbarstiger dan de praktijk. Over de warming-up was trainer Stricker absoluut niet tevreden. Als dat zich maar niet in de wedstrijd zou gaan wreken. Het duurde niet lang voordat daar een antwoord op kwam, want al in de 5e minuut keken de Volendammers tegen een 1-0 achterstand aan. Ingeleid nog wel door balverlies uit een inworp! Gelukkig werden onze mannen daardoor wel goed wakker geschud. Zij herpakten zich uitstekend en daardoor was het 7 minuten later alweer gelijk. Een vrije trap van Soufian werd door Eric met het hoofd tot doelpunt gepromoveerd. Binnen 2 minuten was het opnieuw raak. Marcel kreeg veel ruimte en speelde Joris aan. Onze topscorer wist wel raad met de hem geboden kans en zorgde voor de 1-2 voorsprong. Halverwege de eerste helft onderscheidde Daniël zich nog met een uitstekende redding na een vrije trap van de thuisclub. Met het topje van zijn vingers kon hij de bal maar net over zijn doel tikken. Volendam kreeg vervolgens diverse goede kansen om de score al voor de rust verder uit te bouwen. De uit B2 overgekomen Jessey liet op links een fraaie passeerbeweging zien en gaf prima voor op Joris. Zijn eerste kopbal belandde op de lat en in de rebound kopte hij net naast de kruising. Een paar minuten later opnieuw een doelrijpe kans voor de ploeg uit Palingcity. De kopbal van Eric, uit een corner van Soufian, miste echter de juiste precisie en ging ook naast het doel. Vijf minuten voor rust vormde een goeie combinatie op de linkerflank tussen Eric en Joris de inleiding tot onze 3e treffer. De slotactie van Joris stichtte kennelijk zoveel verwarring in de vijandelijke defensie, dat een Cambuur-verdediger zijn eigen keeper passeerde, 1-3.Vlak daarna werd het bijna 2-3, maar zelfs op 2 meter afstand was de reactie van “Daantje” meer dan voortreffelijk en verwerkte hij het schot tot corner. Op slag van rust een prachtige aanval van de Volendammers over diverse schijven, maar ook deze leidde niet tot een treffer. De prima spelende Jessey liet nogmaals zien uit het goede (voetbal)hout te zijn gesneden. Gezien de kansen had het bij de rust minimaal 1-6 moeten zijn, maar het scorebord kwam niet verder dan 1-3.

Al in de 2e minuut na de hervatting werd het 1-4. Een foutieve terugspeelbal van de thuisclub werd door de attente Joris opgepikt en tussen de palen geprikt. Eindelijk zagen we weer eens het “oude” Volendam van voor de winterstop. En dan blijkt weer dat onze mannen uitstekend kunnen voetballen. In eerste instantie wist Jessey nog niet te scoren, omdat zijn schot de nodige kracht miste, maar in de 55e minuut kreeg hij zijn welverdiende beloning. Niet alleen vanaf de kant, maar ook voor de scheidsrechter was het moeilijk waarneembaar of zijn inzet, na alweer een assist van Soufian, de doellijn was gepasseerd. De sportiviteitsprijs van deze middag gaat dan ook uit naar de grensrechter van Cambuur door resoluut naar de middenstip te wijzen. Iets dat je niet vaak meemaakt in de voetballerij. Daarmee was de 1-5 een feit. Vijf minuten later werd het toch nog 1-6. Jessey kon de vrije trap van Soufian net niet met het hoofd beroeren, maar Eric, de man met aanzienlijk meer centimeters, had daar geen moeite mee en kopte opnieuw raak. Ondertussen hadden ook Joost, Jordy Dijkhuizen en Rafik het strijdperk betreden. Rafik was zelfs nog dicht bij een nieuwe treffer, maar schoot rakelings naast. Uiteindelijk kwam Cambuur vlak voor tijd, uit een penalty vanwege een vermeende handsbal, nog op 2-6. Met deze overwinning bewees Volendam zichzelf een uitstekende dienst. Zeker toen bekend werd dat Zwolle in Haarlem niet verder was gekomen dan een 1-1 gelijkspel. Volgende week een vrij weekend en dan volgt de lastige uitwedstrijd tegen Zeeburgia. Met nog 2 wedstrijden te gaan is het vooral zaak het hoofd koel te houden en ons niet gek te laten maken. “Gewoon” weer het vertrouwde spelletje van voor de winterstop spelen. Als dat lukt, dan moet het goed gaan komen!

Gerard Veeken

Ook FC Volendam C1 kan niet winnen in Zwolle 2-1 (1-0)

Waar de hoofdmacht vrijdagavond al met een 4-2 nederlaag uit Zwolle terugkeerde was het ook de FC Volendam C1 die een dag later ook zonder punten weer uit Zwolle vertrokken. Na goede overwinningen in de competitie waren de verwachtingen in het Volendam kamp hoog gespannen. De eerste kans was ook voor FC Volendam en na goede voorbereiding van Jesse Braspenning en Denzel Sno schoot Denzel Prijor de bal jammer genoeg net voorlangs. Een minuut later liet FC Zwolle zien hoe het wel moet. Een speler van FC Zwolle werd niet goed aangepakt en kon aanleggen voor een schot die met een curve achter keeper Rik Remmelzwaal in het doel verdween. Dit betekende een snelle en comfortabele 1-0 voorsprong voor de Zwollenaren. FC Zwolle speelde goed georganiseerd en compact en FC Volendam probeerde het wel om de bakens te verzetten en kregen ook kansen maar die werden niet goed uitgespeeld en zo gingen we rusten met een 1-0 achterstand.

FC Zwolle kon gelijk in het begin van de tweede helft de wedstrijd al beslissen maar door een klein wonder ging de bal niet in het FC Volendam doel. Daarna kreeg FC Volendam wat meer vat op de wedstrijd en enkele goede kansen op de gelijkmaker maar het geluk en de finesse ontbrak. In de 13e minuut werd er op het middenveld onnodig balverlies geleden en FC Zwolle counterde dit prima uit en dit leverde een 2-0 voorsprong op. Ondanks dat er nog ruim twintig minuten te spelen was deed FC Volendam na deze tegenslag alles fout en ook de duels werden niet meer gewonnen. Gelukkig wist FC Zwolle hier niet optimaal van te profiteren want anders had de score op dat moment veel hoger uit kunnen vallen. Tien minuten voor tijd kwam ineens de geest weer terug en FC Volendam kreeg opnieuw kansen. Twee minuten voor tijd was er eindelijk succes want Denzel Sno kapte zijn directe tegenstander uit en scoorde op fraaie wijze 2-1. Helaas was de tijd te kort om nog een gelijkspel uit het voor te slepen. Conclusie is dat deze nederlaag helemaal niet nodig was en hopelijk realiseren de spelers dat je zonder strijd en de nodige slimheid je het jezelf heel moeilijk maakt om een wedstrijd te winnen. Woensdag a.s. wacht HFC Haarlem om 19.00 uur thuis voor de beker en we willen dit seizoen nog wel een prijs pakken en daar gaan we ook voor. Nog drie competitiewedstrijden te gaan en we hebben afgesproken dat we voor de volle negen punten gaan.
Floor Heuyerjans

F1 neemt koppositie weer over van KFC E4

Zaterdagochtend was in deze 2e klasse de topper tussen de nummers 2 en 1 van de ranglijst. KFC E4 had al zijn wedstrijden in winst weten om te zetten en Volendam had onderweg 2 punten gestrooid tegen WSV 30. Om 9 uur op veld 1 onder een stralend zonnetje, wat wil je nog meer. Alle voortekenen waren gunstig, zelfs leider Kees was weer eens in het land en dit werd wederom met gejuich ontvangen. Zo blijkt maar weer: Je kunt beter af en toe verstek laten gaan, dan wordt je aanwezigheid gewaardeerd. Als je er altijd bent is het maar gewoon, haha.

Vanaf het eerste fluitsignaal gingen beide ploegen volop de duels in. Zodanig zelfs dat de scheidsrechter 2 maal het spel stil moest leggen om eerst de coaches en daarna de spelverdelers tot de orde te roepen. Tussendoor was Volendam al heel vlot op voorsprong gekomen. Kees werd door Victor de diepte in gestuurd en punterde buiten bereik van de keeper de 1-0 binnen. 3 minuten daarna werd een voorzet van Kees keurig afgerond door Matthew en meteen erbovenop gooide Kees er nog een schepje bovenop door de 3-0 aan te tekenen. De toon was gezet en er werden stevige duels uitgevochten. Qua veldspel en technisch was Volendam echter duidelijk de bovenliggende partij en aangezien KFC verder geen vuist kon maken werd met een 3-0 voorsprong de rust gehaald.

Na rust hetzelfde spelbeeld en de eerste de beste Volendam aanval werd in 4-0 omgezet. Victor dreef de bal op op het middenveld, de tegenstander bleef achteruit lopen en Victor benutte de geboden ruimte zoals we het van hem gewend zijn. Tot een kwartier na rust lukte het KFC maar moeilijk gevaar te stichten bij keeper Joey, omdat elke aanval in de kiem werd gesmoord door de wijdbroekse achterhoede, die vandaag bestond uit Glenn, Sander en Frenk (Rick bleef vandaag helaas met een blessure aan de kant). Tussendoor had Victor uit een individuele actie nog de 5-0 aangetekend en daarmee was de wedstrijd beslist. Plots gaf Volendam enkele grote kansen weg, door onzeker uitverdedigen en te ver opgesteld gaan staan bij uittrappen van Joey, waardoor het nog 5-1 en 5-2 werd. Nadat in de opstelling weer enkele omzettingen werden gedaan was de orde hersteld en verhoogde Volendam de eindstand met nog 3 goals tot 8-2. Eerst werd Marc vrij voor de keeper gezet door Victor, daarna rondde Marc een solo van Glenn in de rebound vanaf de paal af en vlak voor tijd schoof Matthew het 8e Volendammer doelpunt in de verste hoek binnen na een dieptebal van Victor.

Een prachtige overwinning in de topper van de competitie, waarmee Volendam de kop overneemt van KFC. Als beloning werden alle spelers verrast met kaartjes voor Ajax – VVV Venlo in de Arena voor zondag. Geweldig. Maandag spelen we uit voor de competitie tegen Grafdijk en de dag erna thuis voor de beker tegen Oosthuizen. Tot volgende keer.