Jeugdplan: A1 wint van Ajax, maar concurrenten ook (incl. video)

27 februari 2010

De A1 is onder trainer Ab Plugboer op weg voor behoud in de eredivsie. Het won zaterdagmiddag van Ajax A1 met 2-1. Beide doelpunten waren van Lars Veldwijk in de slotfase van de wedstrijd (zie video). Vorige week tegen de koploper Feyenoord, was de uitslag een vertekend beeld en had de A1 minimaal een punt verdiend. Deze week kwam wel de beloning en bekroning van de inzet. De drie punten waren noodzakelijk om de aansluiting met ADO Den Haag en Heerenveen/Emmen combinatie te behouden. Beide concurrenten wonnen, maar voor de A1 is een stuk vertrouwen terug. Met nog 8 wedstrijden zijn er nog 24 punten te verdelen. Elke week is er progressie, behoud is dus een kwestie van hard werken en vertrouwen.

De A2 was een maatje te klein voor Ajax A2. Het verloor thuis met 0-5. De foto's van fotograaf Rob Beense vind u hier !

De B1 verloor twee kostbare punten door gelijk te spelen tegen Fc Twente B2. In de stand moest het nu FC Zwolle aan zich voorbij laten gaan. De B2 won van de nummer 2 van de ranglijst; Argon met 4-2. Alle uitslagen staan onderaan deze pagina.

Verslagen:

Fc Volendam wint tegen titelkandidaat Ajax A1

27/2 - Fc Volendam A1 begon zeer scherp aan het duel wat resulteerde in een aantrekkelijke wedstrijd waar veel duels over en weer werden uitgevochten op het scherpst van de snede.Na 10 min had Volendam de 1-0 al op de schoen na een goede voorzet van Niels Buys die doorkwam over de rechterkant kon de spits Lars Veldwijk de bal net niet verzilveren. Weer 10 minuten later brak de rechterspits Dave Hertog door over de rechterkant zijn strakke voorzet had een beter lot verdiend. Vervolgens creëerde Ajax ook 2 kansen om de score te openen wat niet gebeurde. In de 37e min door goed doorzetten van spits Lars Veldwijk voorkwam de doelman van Ajax met een redding met de voet de 1-0 voorsprong van Volendam. Zo gebeurde het dat de rust met een 0-0 stand werd afgesloten.

De 2de helft ontpopte zich tot een waar voetbal gevecht waarin Volendam vanuit een goede organisatie en een hecht collectief de wedstrijd openbrak in de 78e min was Marijn de Haas de linkerspits al dicht bij een treffer toen hij met een kopbal de paal raakte. Zes minuten later werd de ban gebroken door een prima aanval over meerdere schijven belande de bal bij de rechterspits Dave Hertog die de bal prima voorlegde en de spits Lars Veldwijk die goed voor de man de bal in de goal werkte. In de 87e minuut scoorde spits Lars Veldwijk de 2-0 op individueel goed doorzetten omspeelde hij de keeper en schoof de bal vanuit een moeilijke hoek in de goal. De eindstand werd in de 90min bereikt door een penalty na een handsbal eindstand 2-1. Een prima prestatie van het totale collectief.

Foto's: Rob Beense & Video: Rob Lezer

Foto's          Bestel Afdrukken

Video is ook op YouTube beschikbaar

FC Twente B2 – FC Volendam B1    0 - 0

FC Volendam en FC Zwolle nu samen aan kop; spanning in 1e divisie A stijgt met de week

27/02 - In mijn vorige wedstrijdverslag voorspelde ik al dat het een lastige wedstrijd zou worden op het trainingscentrum van FC Twente in Hengelo. Thuis leverden onze mannen een formidabele prestatie in een uiterst aantrekkelijke wedstrijd, maar resultaten uit het verleden bieden nog steeds geen garantie voor heden en toekomst. Daarbij komt dat FC Twente niet alleen een sterke ploeg heeft, maar bovendien dat je als lijstaanvoerder wekelijks de te kloppen ploeg bent. Bij tegenstanders komen dan bovennatuurlijke krachten los, waardoor men tot iets extra’s in staat is. Zelfs een gelijkspel tegen ons wordt dan door sommige ploegen als een overwinning gevierd. Zo bleek ook FC Twente “niet verliezen” hoog in het vaandel te hebben, getuige ook de tijdrekkende acties van met name de Twente-goalie.

Volendam had zich voorgenomen de thuisclub meteen vast te zetten om de ploeg op die manier zo weinig mogelijk aan voetballen toe te laten komen. De goede bedoelingen kwamen er echter, jammer genoeg, niet helemaal uit. Men was niet scherp genoeg, de eindpass was vaak van onvoldoende kwaliteit en ook werden regelmatig verkeerde keuzes gemaakt. Toch waren de beste kansen in de 1e helft voor ons team. Minimaal twee 100%-kansen hadden in een doelpunt moeten worden omgezet. Eerst was het Joris (10e minuut), die zich met een goede actie van zijn directe tegenstander had weten los te maken. Zijn afronding was van minder kwaliteit. Na 20 minuten spelen kwam Joris opnieuw in een zeer kansrijke positie. Opnieuw faalde hij in de afwerking. Een schot van Bowedee ging maar net naast. Met nog 10 minuten te gaan voor de pauze mocht Jordy Dijkhuizen een corner nemen vanaf rechts. Bowedee leek niet te kunnen missen, maar in plaats van de bal goed te raken, kwam hij niet verder dan een “schampertje’ naast. Vlak voor rust liep Joris een hevig bloedende hoofdwond op, doordat een tegenstander het hoofd van Joris kennelijk voor de bal aanzag. Helaas schatte de scheidsrechter deze situatie niet op de juiste waarde. Iets waarop hij overigens gedurende de wedstrijd regelmatig werd betrapt. Veel dingen die in het veld gebeurden gingen volstrekt aan hem voorbij, hetgeen betekende dat Dirk regelmatig voor een blessurebehandeling in actie moest komen, waarvan de aanleiding zich veelvuldig aan de waarneming van de scheids had onttrokken, dan wel verkeerd was beoordeeld.

Na de hervatting was Joost de vervanger van de toch ietwat aangeslagen Joris. Volendam moest uit een ander vaatje tappen om geen puntverlies te lijden. De thuisploeg mocht de scheidsrechter dankbaar zijn dat hij hen ook nu weer uiterst coulant behandelde. Een handsbal van hun keeper werd slechts bestraft met een vrije trap. Een kaart bleef op zak. De kansrijke vrije trap belandde simpel in de handen van de prima keeper van FC Twente. Na een kwartier in de 2e helft verving Soufian de nog niet voor een hele wedstrijd fitte Bowedee. In de 57e minuut ontstond de ideale mogelijkheid om alsnog de score te openen. Joost ging, na een sterke individuele actie, op snelheid de 16 in en werd toen onreglementair gestuit: penalty. Jordy Dijkhuizen posteerde zich achter de bal. Freek was niet helemaal gerust op een goede afloop. Helaas kwam zijn voorspelling uit, want Jordy schoot de bal tegen de buitenkant van de paal. Geen voorsprong dus. Het bleef daardoor spannend. Volendam mocht dan wel de overheersende partij zijn, maar één uitval aan de andere kant kon fataal zijn. 10 minuten voor tijd kwam Ralph nog in het veld voor Vince. Slechts 1 wapenfeit is nog vermeldenswaard en dat is een goede scoringsmogelijkheid van Marcel. Hij kreeg de bal echter niet tegen het hoofd, maar tegen zijn wang en dat is nou niet bepaald de juiste methode om een bal tot treffer te promoveren. Het bleef dus 0-0.

Resumerend kan worden gesteld dat Volendam vandaag niet in zijn beste doen was, maar dat het beslist geen schande is om tegen Twente, dat écht over veel kwaliteit beschikt, punten te verliezen. Komende zaterdag is Ajax B2 de tegenstander. Van onderschatting mag beslist geen sprake zijn, want in deze competitie, met zoveel titelkandidaten, kan elk puntverlies fatale gevolgen hebben. En dat moet koste wat kost worden voorkomen. Er weer vol tegenaan dus!

Gerard Veeken

FC Omniworld C1 – FC Volendam C1    5-0 (2-0)

Na een oefenperiode met wisselende resultaten stond er vandaag weer een tegenstander voor ons op het hoogste landelijke niveau. De bedoeling was een revanche op de pijnlijke nederlaag van 0-3 die wij in thuiswedstrijd hadden geleden. Onder leiding van een prima maar strak leidende scheidsrechter begon de wedstrijd gelijkwaardig. Beide ploegen deden in de begin fase weinig voor elkaar onder en het spel vond voornamelijk plaats op het middenveld.

Beide ploegen creëerden het eerste kwartier weinig kansen. FC Omniworld liet zien over een goede, degelijke en goed ingespeelde ploeg te beschikken maar FC Volendam deed daar zeker in de beginfase niet voor onder. Het eerste verdedigingsfoutje van FC Volendam werd door FC Omniworld meteen afgestraft en in de 17e minuut kwamen de gastheren op voorsprong. FC Volendam probeerde na deze tegenslag het initiatief over te nemen maar FC Omniworld was de betere ploeg en na 25 minuten werd de volgende verdedigingsfout fraai afgestraft. Geheel vrijstaand aan de linkerkant werd de bal heel bekwaam in de kruising achter de kansloze Rik geplaatst. Zo gingen we rusten met een 2-0 achterstand.

Na wat omzettingen in de rust probeerde FC Volendam zich in de tweede helft weer in de wedstrijd te knokken. Er kwamen door wat meer opportunistisch spel wel kansen voor FC Volendam maar die werden niet benut. De eerste en beste vlijmscherpe counter van FC Omniworld was meteen succesvol en zij straften niet adequaat ingrijpen in onze verdediging direct af, 3-0. FC Volendam liet de moed niet zakken en vocht voor wat het waard was maar het vizier stond, zodra een mogelijkheid kwam , niet op scherp. FC Omniworld liet ons de tweede helft een lesje succesvol counteren en afronden zien. Alle counters werden fraai uitgespeeld en werden allemaal snel en zeer doelgericht uitgevoerd. Wat FC Volendam niet lukte dat lukte de aanvallers van FC Omniworld wel want zij lieten ons meerdere malen zien hoe je een aanval opzet en hoe je die succesvol kunt afronden. Ondanks het lichte veldoverwicht van FC Volendam in de tweede helft liep FC Omniworld door zeer goed uitgespeelde counters uiteindelijk uit naar een verpletterende 5-0 overwinning. Het is nu aan de ploeg om te laten zien om met zijn allen uit deze negatieve spiraal te komen en als iedereen het uiterste geeft dan komen de resultaten vanzelf weer.
Floor Heuyerjans

Onze Gezellen E2 - Volendam F1

27/2 - Ongeloofelijk. Gaat het voetbal eindelijk weer eens een keertje door en dan is er geen competitieprogramma ingepland vanwege de voorjaarsvakantie… Wat nou voorjaar????? We zijn nota bene net 3 dagen van de sneeuw en het ijs af en dan is het voorjaarsvakantie??? De wereld op zijn kop! Als alternatief was er door trainer John een oefenwedstrijd verzonnen in Haarlem tegen Onze Gezellen E2. Na de 17-0 tegen hun F1 moesten we het maar eens een stappie hogerop proberen, dus tegen de E2.

Om 9 uur kwamen we aan op een regenachtig en compleet verlaten sportcomplex aan, wat ons het ergste deed vrezen. Trainer John was ietwat verlaat, hij moest zijn mobiel nog ophalen, en bleek ook een op afstand bedienbare sleutel van de kantine te hebben. Want hij kwam aanlopen en alle deuren gingen gelijk van het slot af. Leider Kees, die zijn horloge waarschijnlijk nog steeds op Canadese tijd had staan, belde in de rust hoe laat we moesten vertrekken. (Geintje, Kees. We houden een beetje van overdrijven, he. Je plaats op het veld werd op een waardige manier opgevangen).

De wedstrijd zelf was eigenlijk behoorlijk eenzijdig. Volendam speelde heel verzorgd voetbal, had een megaveldoverwicht, maar slaagde er maar heel erg moeilijk in een opening te creeren in de hechte defensie van zijn tegenstander. Tegenstanders die allen een jaartje of twee ouder en gemiddeld een kop groter waren. Onze Gezellen beperkte zich tot verdedigen en vanuit de verdediging de bal naar voren te rammen, er zat eigenlijk weinig voetbal in. Maar het feit dat keeper Joey niet veel te doen kreeg was vooral te danken aan het sterke en opvallend rustige verdedigen van Sander en Rick, die elke tegenaanval goed pareerden en in de opbouw aan de basis stonden van bijna elke Volendam aanval. Het fysieke aspect maakte bij de tegenstander echter veel goed en daardoor gingen we rusten met een brilstand.

Na de rust maakte de motregen plaats voor grotere regendruppels, wat het voor de aanvallende ploeg er niet gemakkelijker op maakte. Volendam kreeg wel iets meer kansen en dit leverde al vlug de 0-1 voorsprong op. Victor vond met een afgemeten pass rechtsbuiten Matthew en Matthew schoof de bal koeltjes met binnenkant-voet in de verste hoek. Eindelijk zou je zeggen, maar al snel liepen we tegen de gelijkmaker aan.Een moment van onoplettendheid, zelfs bij uw verslaggever tijdens het strikken van een veter, en het was weer gelijk. Deze stand bleef gehandhaafd, ondanks nog enkele goeie schietkansen voor Victor, Kees, Marc en Matthew.

Opnieuw een lastige wedstrijd tegen een fysiek veel sterkere tegenstander en ondanks dat je als ploeg dan technisch veel beter bent zul je manieren moeten zien te vinden makkelijker openingen te vinden en kansen te creeren. Maar dat gaat zeker lukken als we zo doorgaan. Volgende week tegen Graftdijk E1 gaan we dat al terugzien. We sloten de voetbaldag af met BIG HOORAY voor de jarige trainer John die alle spelers op chippies trakteerde. Nogmaals van harte.