Jeugdverslagen FC Volendam 15 december 2018

16 december 2018

FC Groningen O19 - FC Volendam O19 (4-0)
FC Volendam O19 heeft zijn eerste seizoenshelft teleurstellend afgesloten. Het ontbrak aan de inspiratie en bereidheid om toch nog met een positief gevoel de winterstop in te kunnen gaan. Gastheer FC Groningen wilde er wel voor vol gaan en werd daarvoor ook rijkelijk beloond.

In de beginfase zag het er in het ijzig koude hoge Noorden nog niet naar uit dat de Groningers een gemakkelijke middag tegemoet zouden gaan. De eerste kans was namelijk voor de Volendammers. Victor van Montfort kwam al in de 2e minuut oog in oog met de doelman van FC Groningen te staan, maar het lukte hem niet om de sluitpost te verschalken. Nadat het fysiek sterke FC Groningen in de 8e minuut, met een schot naast de paal, ook zijn eerste doelrijpe kans had laten noteren, was het een minuut later alsnog raak voor hen. Een volledig vrijgelaten aanvaller kon vanuit ons doelgebied simpel de 1-0 aantekenen. In de daaropvolgende fase kreeg FC Volendam een drietal goede mogelijkheden om weer op gelijke hoogte te komen, maar kansen van Cherifio Goudland, Jip Molenaar en Victor van Montfort bleven allemaal onbenut. Vervolgens kreeg Kalleb Mambo Kwamungu, uit een vrije trap van Dean James, een dot van een kans, maar zijn doelpoging verdween langs de verkeerde kant van de paal. Aan de andere kant van het veld voorkwam doelman Stan Zoetebier met een knappe redding dat het thuisteam de score verdubbelde. FC Groningen hanteerde veelal de lange bal en probeerde met doorkopballen hun spitsen te bereiken. Daaruit en uit hun spelhervattingen waren zij het gevaarlijkst. Tien minuten voor rust kreeg FC Volendam opnieuw een prima mogelijkheid om langszij te komen. Eerst werd de inzet van Michael Mante door het lichaam van een verdediger gekeerd en vervolgens de pardoes in de voeten van Taye Lee geklutste bal door hem diagonaal over de kruising geschoten. Zo bleef de stand tot de rust ongewijzigd.

Tijdens de rust hamerde de trainer er vooral op dat zijn spelers na de pauze toch echt aanzienlijk meer bereidheid zouden moeten gaan tonen. Dat was de enige manier om er nog iets van te kunnen maken.

Het leek er na de hervatting naar uit te zien dat de boodschap goed tot zijn manschappen was doorgedrongen, maar dat duurde slechts kort. Toen de scheidsrechter de bal namelijk in de 54e minuut, op basis van een vermeende overtreding binnen onze zestien, op de stip had gelegd en de penalty feilloos werd benut, was het min of meer gedaan met de tegenstand van FC Volendam. De koppies gingen hangen en het laatste greintje hoop op een goed resultaat was verdwenen. In de 64e minuut kreeg FC Groningen al een opgelegde kans om op 3-0 te komen, maar de voorzet op maat werd naast gekopt. In de 76e en 78e minuut waren de gastheren wel succesvol. Beide treffers kwamen veel te eenvoudig tot stand. De wedstrijd was daarmee definitief beslist. FC Groningen hoefde niet meer zo nodig en bij FC Volendam zat er gewoon niets meer in. Iedereen verlangde dan ook naar de warme kleedkamers!

Zo eindigde de eerste seizoenshelft met een katterig gevoel. Tien uur onderweg en dan zo’n ondermaatse prestatie afleveren. Als het na de winterstop niet anders gaat, dan lijkt het behalen van een plek bij de eerste zes in de Voorjaarscompetitie zelfs een vrijwel kansloze missie. Een groot aantal spelers lijkt namelijk nog steeds niet te beseffen dat zij zelf de sleutel naar succes en een profcarrière in handen hebben. De trainers kunnen hen daarnaar slechts de weg wijzen en daarbij ook een helpende hand bieden. Talent is iets dat je bij je geboorte meekrijgt, daarvoor hoeft niemand iets te doen. Om die echter tot volle wasdom te kunnen laten komen, wordt heel veel van jezelf geëist! Ben je daartoe bereid of niet? Het antwoord daarop bepaalt ieders eigen toekomst!

Rest mij om iedereen, mede namens onze spelers en overige stafleden, hele fijne feestdagen toe te wensen en alvast een gelukkig en sportief succesvol 2019.

9. FC Groningen 1-0
Rust
54. FC Groningen 2-0
76. FC Groningen 3-0
78. FC Groningen 4-0

Opstelling
Stan Zoetebier, Jay Kruiver, Amoah Foa Sam, Micky van de Ven, Dean James (77. Tom de Groot), Kalleb Mambo Kwamungu (71. Bram van de Wiel), Taye Lee, Michael Mante, Jip Molenaar, Cherifio Goudland (77. Robin Schulte), Victor van Montfort (71. Aram de Munnik)

NEC O17 - FC Volendam O17 (1-0)
FC Volendam vergat weer eens te scoren, maar had wel degelijk een punt verdiend in een goede wedstrijd tegen NEC.

De eerste helft ging het mooi gelijk op. NEC beschikte over een prima rechtsbuiten en een paar vaardige middenvelders. Het was dus technisch gezien de bovenliggende partij. Met wat kunst en vliegwerk hield Ciro Verkooijen zijn doel schoon, maar ook Volendam kreeg zijn kansjes. Dirk de Jong werd vrijgespeeld bij de tweede paal, maar in plaats van hard in te schieten probeerde hij een kopballetje. De sterk spelende Lex Veerman soleerde prachtig door de NEC-defensie en probeerde deze af te ronden met een stiftballetje. Het was een te gemakkelijke prooi voor de NEC-doelman. Derhalve 0-0 met de rust.

De tweede helft ging gewoon verder waar we waren gestopt. Het spel golfde op en neer, op een bijzonder slecht en glad speelveld, waar menigeen op zijn snufferd ging en dat had niets met de vorst te maken. Door slordig balverlies op ons middenveld kon de spits van NEC in stelling worden gebracht. Hij schoot van net buiten de 16 de bal keurig in de benedenhoek, 1-0. NEC zakte meer in en werd af en toe gevaarlijk met de counter. Voorin had FC Volendam moeite om een goede aanval op te zetten. Het was Sam Lautenschutz die zijn eigen kans creëerde, door met een ferm afstandsschot de paal te raken. De rebound werd nog keihard ingeschoten door Calvin Twigt, maar deze bal kwam op het lichaam van een NEC-speler. Jammer, goed gespeeld, maar niet gescoord.

De eerste periode samenvattend: de verdediging stond over het algemeen goed, met uitzondering tegen PSV en Feyenoord. Aanvallend kwam het team wel iets te kort om met de grote jongens mee te kunnen doen. 16 doelpunten uit 13 wedstrijden en 5 keer helemaal niet gescoord is wel erg mager. Daar gaan we de tweede periode wat aan doen! Uiteindelijk zijn we geëindigd op de 10e plaats. Met ons mee naar de Eerste divisie hoog gaan Sparta, PEC Zwolle, SC Heerenveen, Excelsior en FC Twente.

Voor iedereen prettige feestdagen. We beginnen de competitie weer op 12 januari a.s.

57. NEC  1-0

Opstelling
Ciro Verkooijen, Cedric Bobson (45. Gyani Manuel), Lex Veerman, Daan Steur, Mitch van Kempen, Calvin Twigt, Dirk de Jong (50. Hamza Rahaoui), Sam Lautenschutz, Ludnardo Schoop (51. Andrei Vossen), Tyrese Duijker, Gedion Meridina (60. Buhari Atak)

FC Volendam O16 - Ajax O16 (1-3)
Zaterdag de wedstrijd tegen Ajax. Die moest worden gewonnen om nog de bovenste zes te halen. Helaas zijn we daarin niet geslaagd, omdat we gedurende de eerste seizoenshelft veel te wisselvallig zijn geweest.
Hetzelfde was zaterdag het verhaal.  De eerste helft gewoon makkelijk meekomen met Ajax en kansen krijgen, maar die niet benutten. Er werd met beleving en overtuiging gespeeld. Alleen de beloning bleef uit en zo gingen we met een brilstand rusten.

De tweede helft kwamen we na tien minuten 1-0 achter en weg waren de overtuiging en het geloof. Mentaal zullen we echt stappen moeten gaan zetten, want het gebeurt te veel dat we de koppies laten hangen wanneer we achter komen en dat moet echt beter. We verloren met 3-1, maar dat was wederom niet nodig. Milijano Anastasia scoorde nog de 3-1 na een goede actie van Malick Lowe.

Nu hebben we winterstop. De koppies leegmaken en 3 januari a.s. weer met frisse moed aan de tweede seizoenshelft beginnen.

50. Ajax 0-1
58. Ajax 0-2
68. Ajax 0-3
78. Milijano Anastasia 1-3

Opstelling
Thomas Brand, Sam Leijen, Jay Koorndijk, Chenny Louisa (60. Malick Lowe), Deshawntey de Sander, Fahd Salihou, Wilkins Afriyie (70. Jerome Jager), Jeffrey Buitenweg, Milijano Anastasia, Joey Antoniolli (55. Necati Delibasi), Mitchi Huijsman

FC Volendam O15 - AZ O15 (0-0)
Onder aanvoering van een snijdende en harde oostenwind begon FC Volendam aan de wedstrijd. Net als de afgelopen wedstrijden werd er weer meteen vol inzet gestreden en dat wierp zijn vruchten af. De eerste kansen waren voor Volendam en AZ moest in de verdediging. In de 10e minuut was er Lequincio die op avontuur werd gestuurd, maar buiten de 16 onreglementair werd gestuit. Gevolg een gele kaart en een vrije trap op een gevaarlijke plek. Dat is echter iets waar we nog eens op moeten oefenen. Net als in de laatste wedstrijden werd de bal huizenhoog over geschoten, puntje van aandacht voor het nieuwe jaar! AZ begon echter de controle langzamerhand over te nemen en daar was dan opeens de eerste grote kans voor AZ die van dichtbij werd overgeschoten. Direct hierop weer een uitbraak van AZ en nu was het Joël die ons in de wedstrijd hield en buiten zijn strafschopgebied redding bracht. De wedstrijd was nu in evenwicht en aan beide kanten werd er prima gevoetbald, maar vooral goed verdedigd. Kantelpunt in de wedstrijd kwam in de 30e minuut. Edwin had een prima onderschepping op het middenveld en ging op avontuur richting de 16 meter lijn. Op het puntje daarvan werd hij neergelegd. Weer was er een gele kaart voor dezelfde speler en dus rood. AZ was hierna even in de desorganisatie en Ziggy had hiervan kunnen profiteren, maar alleen voor de keeper schoot hij, op slag van rust, naast.

Na rust had Volendam tegenwind, maar AZ besloot met een man minder de verdedigende stellingen op te zoeken en via de counter toe te slaan. Goeie gedachte, want zo waren we eerder in het seizoen kansloos weggespeeld door FC Utrecht. Er is echter sinds de eerste wedstrijden veel progressie geboekt en de laatste weken zijn we gewoon gelijkwaardig qua spel aan de tegenstanders. Zoals gezegd gokte AZ op de counter en in de 6e minuut was Joël gelukkig weer attent bij een uitbraak en in de 10 minuut spatte een verwoestend schot zelfs boven op de lat en ontsnapte Volendam. Dit waren dan wel de laatste wapenfeiten van AZ deze wedstrijd. De trainer paste wat wissels toe en besloot 3-3-4 te gaan spelen om de beslissing te forceren. AZ kwam onder grote druk te staan, maar zoals wel vaker ontbrak steeds het laatste zetje tegen de bal. Er waren mogelijkheden volop, zoals een strakke voorzet van Junior die door Max werd overgeschoten, Lequincio met een bal op de lat en talloze scrimmages voor het doel van AZ. Maar het bleef 0-0 en daar konden beide partijen toch ook wel mee leven.

Prima optreden van Vernon uit de O14. In de uitwedstrijd bij AZ al een helftje meegedaan en nu de hele wedstrijd, en je dan moeiteloos aanpassen in een wedstrijd als deze.

Opstelling
Joël van der Wilt, Tim Stouthart, Faas Ermers (43. Junior Driessen), Vernon Addo, Yarno Freyee (64. Justin Tolsma), Tiago Lauwerens, Daan Sier (60. Jesse Versluis), Edwin Ansah, Lequincio Zeefuik, Myron Mau-Assam (54. Elmo Pieters), Ezechiel Fiemawhle (43. Max Boateng)
Geblesseerd: Berend Hoving, Jessy Lobbes, Tom Smit

AFC O15-2 - FC Volendam O14 (2-2)
Als afsluiter voor de winterstop speelde O14 een uitwedstrijd bij AFC in Amsterdam. Na een prima eerste seizoenshelft waarin de ploeg tweede is geëindigd op 1 punt achter kampioen Den Bosch, werd tegen AFC afgesloten voordat na de winterstop de degens worden gekruist met wederom Den Bosch, FC Twente, Sparta, Vitesse en Roda JC.

Volendam speelde met name in balbezit een prima wedstrijd en kwam op slag van rust op 0-1.  David Petrovic werkte een goede voorzet van Rugero Struiken tegen de touwen. In het tweede bedrijf ging de ploeg verder, maar werd tot tweemaal toe een fout in de opbouw door het eveneens goed spelend AFC afgestraft. Hierdoor leek er met een nederlaag te worden afgesloten, maar Ryan Rellum besloot in de slotfase een solo in te zetten en deze doeltreffend af te ronden, 2-2.

33. David Petrovic 0-1
54. AFC 1-1
61. AFC 2-1
70. Ryan Rellum 2-2

Opstelling
Jesse Loef, Jort Kos, Melvin Houtman, Ties Kramer (36. Mauro Smit), Sem Perez Mutsaers (36. Ryan Rellum), Milan Keizer (36. Mika van der Horst), Storm van der Laan, Billy van Duijl (36. Joost van der Weijden), Sebastiaan Woelders, David Petrovic en Rugero Struiken

FC Volendam O13 - Quick O13 (2-1)
FC Volendam O13 is afgelopen zaterdag door een 2-1 overwinning op Quick officieel kampioen geworden van de 1e divisie (laag). Na de belangrijke uitoverwinning van vorige week tegen directe concurrent Cambuur Leeuwarden (2-3) kon FC Volendam het kampioenschap afgelopen zaterdag tegen Quick praktisch niet meer ontgaan. Het belangrijkste doel was daarom vooral om deze laatste wedstrijd met een positief gevoel af te sluiten, zodat het kampioenschap met glans kon worden gevierd. En daar slaagde FC Volendam in, al ging dat niet vanzelf. Geheel tegen de verwachtingen en het spelbeeld in kwam FC Volendam eerst op achterstand door een persoonlijke fout in de opbouw. FC Volendam herstelde zich echter snel via linker aanvaller Milan Engelander die een fantastische crosspass gaf op rechteraanvaller Thijs Numan. Oog in oog met de keeper rondde Thijs beheerst af, 1-1. Niet lang daarna was het invaller Kayden Wolff die met zijn eerste balcontact de winnende goal maakte, nadat een bal via de paal bij hem voor de voeten kwam, 2-1.

Het kampioenschap kreeg zo de glans die het verdiende en werd na de wedstrijd nog uitgebreid gevierd met een gezellig samenzijn bij de bowlingbaan.