Jeugdverslagen FC Volendam 18 mei 2019

19 mei 2019

FC Groningen O19 - FC Volendam O19 (3-0)
Ondanks het feit dat het daar bij rust beslist nog niet naar uitzag, stond FC Volendam na negentig minuten toch (weer) met lege handen. Na een doelpuntloze eerste helft bleek de openingstreffer, 24 seconden na rust (!), ook meteen het breekpunt van de wedstrijd. Door in het vervolg van het tweede bedrijf nog te profiteren van twee individuele fouten aan Volendamse zijde behaalde het thuisteam alsnog een vrij eenvoudige overwinning.

FC Volendam begon onder ‘tropische’ omstandigheden best aardig in het hoge Noorden. De organisatie stond goed, de communicatie verliep naar behoren en O17-speler Amoah Foa Sam toonde zich een prima vervanger van de door Jong Volendam opgeroepen Jay Kruiver. De gastheren manifesteerden zich dan weliswaar als een team dat over meer individuele kwaliteit beschikte, maar FC Volendam verweerde zich kranig en gaf nauwelijks iets weg. Het had de Groningers zelfs, vanuit de omschakeling, een paar keer pijn kunnen doen, maar het was daarvoor in de eindfase steeds net niet koelbloedig genoeg. Ook FC Groningen kreeg een paar mogelijkheden om de score te openen, maar gelukkig stond ook bij hen het vizier vooralsnog niet scherp goed afgesteld.

In de overtuiging dat zich ook na rust weer een paar scoringskansen zouden voordoen en een goed resultaat dus zeker haalbaar was, kwamen de Volendammers weer uit de kleedkamer. Voordat zij echter beseften dat de scheidsrechter het beginsignaal voor de tweede helft had gegeven, stonden zij al op achterstand. Het was een lelijke streep door de rekening. In het restant van de wedstrijd deed FC Volendam verwoede pogingen om weer op gelijke hoogte te komen, maar tegen individuele fouten valt niet te voetballen. Slordig balverlies aan de zijlijn, ter hoogte van de eigen dugout, vormde in de 66e minuut de inleiding tot de tweede Groningse treffer en vijf minuten voor tijd ging het op de rand van onze 16 nogmaals helemaal mis. Een uitermate teleurstellend resultaat, want zonder die fouten had er zeker een punt uit Groningen kunnen worden meegenomen.

Rust   0-0
46. FC Groningen 1-0
66. FC Groningen 2-0
85. FC Groningen 3-0

Opstelling
Stan Zoetebier, Amoah Foa Sam (63. Kalleb Mambo Kwamungu), Sjors Kramer, Micky van de Ven, Dean James (63. Vasco Lo-Ning-Hing), Bram van de Wiel, Shurny Marengo, Robin Schulte, Jip Molenaar, Victor van Montfort (79. Michael Mante), Youssef Blel (63. Moraizio de Souza)

Spartaan’20 O15 - FC Volendam O15 (3-4)
Op het prachtige complex van Spartaan’20 alweer de laatste uitwedstrijd van dit seizoen. Een lastig te bespelen ploeg, dat bleek wel in de thuiswedstrijd. FC Volendam begon echter erg goed aan de wedstrijd. In de 2e minuut leverde een onderschepping van Jessy op het middenveld al de eerste kans op. De bal ging via Myron en Ziggy, maar de eindpass op Max was net te hard. FC Volendam hield het initiatief, maar opeens was Spartaan’20 weg. Joël redde de 1 op 1 situatie echter bekwaam. Kort hierop weer een goede reflex van Joël. Ditmaal op een kopbal en zo bleef Spartaan’20 uiterst gevaarlijk in deze beginfase, waarin FC Volendam voetballend het initiatief had. In de 14e minuut een steekpas van Max en een goede loopactie van Myron waardoor hij naar de goal kon opstomen, maar op de zestien werd hij gevloerd ten koste van een gele kaart en een vrije trap. Jessy en Max achter de bal, maar het was Jessy die de bal onhoudbaar in de bovenhoek krulde en de stand was 0-1. Dit was de bevrijding waarnaar FC Volendam op zoek was en het spel werd beter en beter. Het bleef echter oppassen, want na een misverstand achterin stond de spits van Spartaan’20 opeens helemaal vrij. Weer kwam Joël echter als de overwinnaar tevoorschijn. In de 30e minuut dan de beloning voor het goede spel. Een uitstekende aanval bracht de bal bij Jessy, die deze middag uitstekend speelde. Hij speelde Ziggy diep aan, die trok de bal scherp voor en vervolgens was het voor Max een koud kunstje om de 0-2 aan te tekenen. Geen vuiltje aan de lucht met de rust in aantocht. Schijn bedriegt echter, want de laatste minuten sloeg de vlam in de pan. Eerst moest Joël een hoge bal loslaten, waardoor in de scrimmage de aansluittreffer kon worden gemaakt. Vervolgens liet Lequincio zich provoceren, gaf een reactie die de scheidsrechter zag en hij kon met rood vertrekken. Tot ieders verbazing kreeg ook de trainer rood, terwijl hij een brandje probeerde te blussen. Geheel onnodig, want FC Volendam had de wedstrijd tot de 35e minuut gewoon in de knip.

Het was logisch dat Spartaan’20 na de rust de duimschroeven aandraaide. FC Volendam had het daardoor in de beginfase uiterst lastig. Toen ook nog eens balverlies op het middenveld binnen een paar minuten de gelijkmaker inleidde, zag het er wel erg somber uit. De jongens rechtten echter hun rug en in plaats van de koppies te laten hangen gingen de schouders eronder. Onder aanvoering van de solide Tiago achterin en alsmaar ballen veroverende Jessy op het middenveld kwamen er zowaar kansen voor FC Volendam. Eerst zette Jessy Max vrij voor de keeper, maar de laatste redde. Daarna een goede actie van Myron die de volgende kans voor Ziggy opleverde, maar ten koste van een corner wist Spartaan’20 deze situatie nog te redden. De corner werd door Ziggy laag en hard genomen, weggewerkt door de verdediging, waarna Ziggy hem in één keer bij de tweede paal indraaide en het stond 2-3. Spartaan’20 gaf natuurlijk niet op, maar weer was het Joël die nu een kiezelharde kopbal onder de lat vandaan tikte. FC Volendam onder druk, maar weer was er de uitbraak. Ziggy stuitte wederom op de keeper, maar de bal kwam daarna op de hand van een verdediger en de bal ging op de stip. Tiago achter de bal en uiterst koel schoot hij de 2-4 binnen. De wedstrijd werd er door deze goal niet vriendelijker op en Spartaan’20 raakte zichtbaar gefrustreerd. De tien van FC Volendam bleven gelukkig rustig en bijna was daar de 2-5. De goed ingevallen Vernon veroverde de bal, bracht hem bij Ziggy en zijn strakke voorzet bereikte Max die geheel vrijstaand bij de tweede paal langs de verkeerde kant schoot. Spartaan’20 werd steeds wanhopiger en opeens was daar de aansluittreffer. Een vrije trap op het middenveld, iedereen inclusief Joël rekende op een hoge diepe bal, maar hij werd er bij verrassing hard en laag bij de eerste paal in geschoten, 3-4 en we konden rekenen op een hectische slotfase. In deze slotfase gebeurde er qua voetbal niet veel meer, maar Spartaan’20 liep zichzelf helemaal voorbij en zocht de schuld van het naderende verlies nadrukkelijk bij de scheidsrechter. Totaal onterecht, want de beste man floot consequent en goed en op zijn beslissingen viel weinig af te dingen.  Zelfs de keeper vond het nodig om tachtig meter uit zijn goal te komen om de scheidsrechter op zijn nummer te zetten en dat leverde hem 2x geel op. Vervolgens kon hun trainer ook vertrekken en na nog wat blessuretijd werd er dan eindelijk afgefloten. Een zwaar bevochten, maar volkomen terechte overwinning.

Opstelling
Joël van der Wilt, Ryan Rellum, Tim Stouthart, Tiago Lauwerens, Tom Smit (Vernon Addo), Daan Sier Edwin Ansah), Jesse Versluis (Lequincio Zeefuik), Jessy Lobbes, Max Boateng, Myron Mau-Assam (Billy van Duijl), Ezechiel Fiemawhle
Geblesseerd: Junior Driessen, Berend Hoving, Yarno Freyee, Elmo Pieters

Almere City O13 - FC Volendam O13 (0-2)
In de voorlaatste competitiewedstrijd van dit seizoen heeft FC Volendam O13 met 0-2 gewonnen van Almere City O13.

Voor Almere City O13 was de wedstrijd tegen FC Volendam een belangrijke in de strijd om promotie, omdat met een overwinning de tweede plaats voor promotie kon worden overgenomen van Roda JC. Voor FC Volendam was het een mooie gelegenheid om te laten zien dat FC Volendam voldoende is opgewassen tegen de bovenste teams. In een redelijk gelijk opgaande wedstrijd, waarin FC Volendam zeker niet het niveau liet zien dat zij kan halen, was het aan het einde van de eerste helft FC Volendam dat na een goed uitgespeelde aanval linker aanvaller Kyeno Koeleman bereikte die beheerst de 0-1 binnenschoot.

In de tweede helft kreeg FC Volendam iets meer grip op de wedstrijd, al werd er in balbezit bij momenten nog slordig gespeeld. Halverwege de tweede helft was het spits John Pisani die profiteerde van een foutje in de verdediging bij Almere City. In een confrontatie met de keeper plaatste hij de bal laag in de hoek en bracht hij de stand op 0-2. Almere City werd daarna nog wel enkele keren gevaarlijk met lange ballen, maar het was niet voldoende om de spanning terug in de wedstrijd te brengen. Volgende week heeft FC Volendam thuis tegen de nieuwe nummer twee Roda JC opnieuw een mooie wedstrijd in het vooruitzicht, waarin FC Volendam zich opnieuw kan meten met één van de bovenste teams in deze competitie.

Wedstrijdselectie
Jesse Tetteroo, Givairo Dundas, Mike Posthumus, Noach Shenkman, Ot van der Plas, Robin van Cruijsen, Milan Engelander, Tarik Serdar, Kyeno Koeleman, John Pisani, Sam Schokker, Matthijs Stoelinga, Thijs Numan

28. Kyeno Koeleman 0-1
43. John Pisani 0-2

FC Volendam O12 – Vitesse O12 (6-17)
De laatste wedstrijd van het seizoen en FC Volendam had iets goed te maken na het verlies van vorige week tegen FC Twente. Het goede spel van de laatste weken ontbrak in deze wedstrijd en tegen Vitesse moesten we weer boven onszelf uitstijgen om niet weggespeeld te worden.

Vitesse liet vanaf de start zien dat ze gekomen waren om te winnen en te scoren. Ze gingen vol in de aanval en in de 3e minuut stond het al 0-1 voor een van de teams. FC Volendam liet zich niet van de wijs brengen en bleef zijn spelletje spelen van de eerste tot de laatste minuut. Er werd direct druk gegeven op de verdediging van Vitesse, waardoor ze weinig tijd kregen om op te bouwen. De verdediging van Vitesse kwam vaak niet verder dan de bal achterin rondspelen. Ballen naar voren werden goed onderschept en als Vitesse gevaarlijk werd was het meestal door een schot dat werd geblokt of anders door Milan of Jayden werd gepakt. Waar we dan nog wel eens werden verrast door de rebound was deze vandaag iedere keer voor FC Volendam. Onze jongens streden voor elkaar en voor de bal. Helaas verloren beide teams met 1-0 het eerste blokje.

Het tweede blokje gaf hetzelfde spelbeeld. Vitesse probeerde wel, maar FC Volendam hield het goed dicht. Waar Vitesse vervolgens meer tegen zichzelf ging voetballen, werd FC Volendam sterker en creëerde het meer kansen in het tweede blokje. Het scoren blijft moeilijk, maar uiteindelijk scoorden Julius en Mark in de laatste minuten en was het dit keer FC Volendam dat beide potjes met 1-0 won. Halverwege de wedstrijd stond het 2-2 en heeft FC Volendam laten zien wat vechtlust je kan opleveren.

Toen kwam het derde blokje en we wisten dat we scherp moesten blijven, aangezien we meestal in dit blokje de wedstrijden hebben verloren dit seizoen. Na tien minuten stonden beide teams met 2-0 achter. Het verschil waarmee beide teams met deze tegenslag omgingen was groot. Het ene team maakte geen vuist meer en te veel spelers leken het te hebben opgegeven en mochten blij zijn dat het bij een 3-0 verlies bleef. Het andere team rechte zijn rug en kwam ijzersterk terug door goed voetbal. De ene na de andere mooie aanval op het doel van Vitesse en bij alle doelpunten waren meerdere personen betrokken. FC Volendam handelde snel, zowel met de bal aan de voet als de jongens zonder bal die goed vrijliepen. Dit team kreeg het voor elkaar om met vechtlust te winnen met 3-2 door twee doelpunten van Lorenzo en een van Kenzo.

Met nog één blokje te gaan stond Vitesse met 7-5 voor en was alles nog mogelijk. Helaas was het al heel gauw gedaan met de spanning. Over het laatste blokje kan ik heel kort zijn: FC Volendam verloor met 5-0 en 5-1, Demy wist nog een keer te scoren voor FC Volendam en daarmee is alles gezegd. De vechtlust en teamwork waren verdwenen en het goede spel van de eerste twee blokjes was helemaal weg. Daardoor werd FC Volendam toch nog met grote cijfers verslagen en dat is jammer.