Jeugdverslagen FC Volendam 24 november 2018

25 november 2018

FC Volendam O19 - Feyenoord O19 (5-3)

Met een even verrassende als verdiende overwinning heeft FC Volendam zaterdagmiddag eens te meer aangetoond dat je als een hecht collectief een tegenstander met meer individuele kwaliteiten toch de baas kunt zijn. De ploeg van trainer Dirk Kuyt droop daardoor, na een uiterst aantrekkelijke wedstrijd, met de staart tussen de benen af.

Uiteraard was de wens de vader van de gedachte toen ik in mijn voorbeschouwing (op Facebook) op deze wedstrijd opmerkte dat de beste ploeg niet altijd wint en dat er elk weekend weer, in welke competitie dan ook, verrassende uitslagen tot stand komen. Met andere woorden: waarom zou dat ook niet in Volendam mogelijk zijn? Dat dit ook nog eens uitkwam, was helemaal geweldig.

Met de mooie oefenoverwinning vorige week tegen Almere City FC in het achterhoofd begon FC Volendam met het nodige vertrouwen aan deze wedstrijd. Al in de 3e minuut kreeg Robin Schulte, een van de uitblinkers, een eigenlijk niet te missen kans om de score te openen. Jip Molenaar legde de bal panklaar voor hem neer, maar het lukte Robin niet om de bal tussen de palen te schieten. Drie minuten later kreeg ook Feyenoord een opgelegde kans. Gelukkig richtte de kleine Rotterdamse aanvaller de bal net iets te hoog. In de 16e minuut kwam FC Volendam voor het eerst dit seizoen in competitieverband op voorsprong. Een corner van Dean James belandde pardoes in de voeten van Robin Schulte en nu toonde hij zich wel trefzeker. Met een beheerst schot in de verste hoek liet hij de 1-0 aantekenen. Na de slechte ervaring twee weken geleden tegen Ajax was het een verademing om nu een arbitraal trio te treffen dat zich niet alleen veel beter, maar ook een stuk neutraler manifesteerde. Halverwege de eerste helft kon worden geconstateerd dat er in ieder geval sprake was van een echte wedstrijd. Na een half uur ontsnapte FC Volendam aan de gelijkmaker toen de bal over ons doel klutste. In diezelfde minuut sloegen de oranjehemden aan de andere kant van het veld wel toe. Kalleb Mambo Kwamungu legde de bal, met zijn lange pass, over de Feyenoord defensie heen, en bracht daarmee Vasco Lo-Hing-Ning in stelling. Vasco zette uitstekend door en was vervolgens de doelman van de gasten te slim en te snel af, 2-0. FC Volendam speelde hartverwarmend en trakteerde de toeschouwers op de ene na de andere vloeiende aanval. Het liet fraaie combinaties zien, vond prima openingen en legde enorm veel energie aan de dag. Vijf minuten voor rust stuurde Kalleb Mambo Kwamungu opnieuw Vasco Lo-Ning-Hing de vrije ruimte in. Jip Molenaar kwam net te kort om deze fraaie aanval een nog mooier vervolg te geven. In de 42e minuut slaagden de Rotterdammers er toch in om de aansluitingstreffer tot stand te brengen. Een harde schuiver maakte doelman Stan Zoetebier kansloos, 2-1. FC Volendam was daarvan geenszins onder de indruk. Het toonde veerkracht en zorgde er zelfs voor dat zij met een comfortabele 4-1 voorsprong konden gaan rusten. Eerst was het Vasco Lo-Hing-Ning die in de 44e minuut op avontuur ging en iedereen die hij tegenkwam aftroefde, 3-1. Moraizio de Soaua wilde niet achterblijven en soleerde zich een minuut later eveneens in scoringspositie. Zijn uithaal met links was de Feyenoord-doelman te machtig, 4-1. Zo werd met een even ongekende als riante voorsprong de rust bereikt.

Tijdens de rust toonden de trainers zich uiterst content over hetgeen hun discipelen in de eerste helft op de mat hadden gelegd, maar gaven zij ook aan dat wij nog niets hadden en dat ervanuit moest worden gegaan dat Feyenoord in de tweede helft volle bak zou gaan spelen om het tij te doen keren. Het was dan ook zaak om in ieder geval het eerste kwartier ongeschonden door te komen. Dat het ondertussen in de Feyenoord-kleedkamer flink had gedonderd was niet onopgemerkt gebleven. Dirk Kuyt had een duidelijk signaal afgegeven en stond zelfs na vijf minuten alweer buiten.

Feyenoord startte na rust zoals verwacht. Het probeerde snel iets te forceren om daarmee weer terug in de wedstrijd te komen. Het etaleerde zijn individuele kwaliteiten, maar onze mannen gaven geen enkele krimp en onze defensie hield zich uitstekend staande. Na een klein kwartier in de tweede helft had FC Volendam echter over geluk niet te klagen toen een Rotterdamse inzet via een Volendams been over de achterlijn hobbelde. Bij de daaropvolgende corner toonde Stan Zoetebier zich andermaal een sta-in-de-weg. Met een knappe ingreep behoedde hij zijn team voor de tweede Feyenoord-treffer. De gasten stelden alles in het werk om opnieuw een bres in onze defensie te slaan, maar die wilde niet van wijken weten. Halverwege de tweede helft wist Feyenoord alsnog voor de tweede keer het net te vinden, 4-2. Voorkomen moest nu worden dat de Rotterdammers nogmaals snel zouden weten te scoren, want dan zou het zelfs nog penibel kunnen gaan worden. Met nog ruim tien minuten van de reguliere speeltijd te gaan leek FC Volendam de wedstrijd definitief in het slot te gaan gooien, maar Vasco Lo-Hin-Ning raakte de bal, na een uitstekende voorzet van invaller Aram de Munnik, slechts half. De Rotterdammers gaven het niet op en bleven aandringen. FC Volendam moest achteruit, maar hield stand. In de slotminuut van de reguliere speeltijd moest nog een tegenvaller worden geïncasseerd, omdat Sjors Kramer per brancard het veld moest verlaten. Naar verluidt bleek de schade gelukkig mee te vallen. Het slotakkoord was voor Aram de Munnik. Vorige week scoorde hij prachtig met links en nu deed hij het niet minder fraai met rechts. Door de voorzet van Dean James ineens op de rechter pantoffel te nemen zette hij in de 95e minuut de 5-2 op het scorebord. Dat het twee minuten later nog 5-3 werd, was slechts belangrijk voor de statistiek.

Voor het eerst dit seizoen een competitieoverwinning. En niet zomaar een! Tegen het sterke Feyenoord, dik verdiend, vijf keer scoren en ook nog eens van die hatelijke laatste plaats af. Het kon zaterdagmiddag niet op! Onze mannen verdienen een groot compliment.

Volgende week staat de uitwedstrijd tegen NAC Breda op het programma. Zij strijden nog voor een plek bij de eerste acht. Dat gaat ons niet meer lukken, maar het zoet van de overwinning tegen Feyenoord smaakt beslist naar meer!

Opstelling
Stan Zoetebier, Jay Kruiver, Sjors Kramer (90. Tom de Groot), Micky van de Ven, Dean James, Kalleb Mambo Kwamungu, Moraizio de Souza (77. Aram de Munnik), Robin Schulte (83. Cherifio Goudland), Jip Molenaar (85. Victor van Montfort), Bram van de Wiel, Vasco Lo-Hing-Ning

FC Volendam O17 - AZ O17 (2-2)

Na een zeer matige eerste en een sterke tweede helft pakte FC Volendam een verdiend punt tegen AZ. Misschien had er zelfs wel wat meer ingezeten.

AZ begon sterker aan de wedstrijd, een ploeg met veel techniek en de nodige fysieke kracht. Op de momenten dat FC Volendam de bal veroverde, werd de passing slecht uitgevoerd en konden we nauwelijks tot een opbouw komen. Al in de 6e minuut kwam AZ op voorsprong, via een slap boogballetje over onze keeper. Deze was zeker niet onhoudbaar. Niet veel later een prima aanval van FC Volendam. Hamza Rahaoui stuurde Andrei Vossen weg op rechts en zijn strakke voorzet kon helaas van dichtbij niet afgemaakt worden door Tyrese Duijker. In de 14e minuut kwam AZ al op 0-2, door matig verdedigen aan onze linkerkant. AZ was op dat moment veel sterker, dus geheel verdiend. FC Volendam kreeg nog een kans net voor rust. Buhari Atak mocht een vrije schop nemen vanaf rechts, maar zijn inzet belandde op de lat.

De tweede helft begon FC Volendam meteen met veel inzet en druk naar voren. Mitch van Kempen, in de eerste helft niet over de middellijn geweest omdat hij zijn handen vol had aan de uitstekende rechtsbuiten van AZ, werd diep gestuurd op links en zijn fraaie voorzet was een prooi voor Hamza, die met een lage schuiver de stand op 1-2 bracht. De mannen geloofden er weer in en gingen met nog meer energie voor de gelijkmaker. En die kwam er gelukkig snel achteraan. Uit een corner kopte de sterk ingevallen Daan Steur bij de tweede paal raak, 2-2. Niet veel later probeerde Daan nog eens van veertig meter de ver voor zijn doel staande doelman van AZ te passeren, maar deze inzet ging net over. AZ kreeg ook nog een enorme kans, maar Beer de Vos stond zijn mannetje. Bij weer een corner voor FC Volendam kwam de afgeslagen bal bij de ook prima ingevallen Lex Veerman, die met een technisch hoogstandje de bal net over het doel werkte. In de laatste twee minuten waren er nog drie kansen voor onze mannen. Eerst werd Tyrese diep gestuurd door het midden, maar alleen voor de keeper kon hij het doel niet vinden. Niet veel later nog een kopkans voor Daan, ook net naast. In de allerlaatste seconden probeerde Tyrese het nog van afstand, maar deze ging net over. Met iets meer scherpte had FC Volendam deze pot kunnen winnen, maar iedereen was tevreden met de uitstekende tweede helft en het gelijkspel. Weer niet verloren op veld twee!

Volgende week naar het onderaan staande FC Twente. Om mee te blijven doen moet daar worden gewonnen en aan het doelsaldo gewerkt.

6. AZ 0-1

14. AZ 0-2

43. Hamza Rahaoui 1-2

52. Daan Steur 2-2

Opstelling

Beer de Vos, Cedric Bobson (41. Daan Steur), Luuk de Wit (51. Lex Veerman), Amoah Foa Sam, Mitch van Kempen, Buhari Atak, Hamza Rahaoui, Sam Lautenschutz (49. Ludnardo Schoop), Andrei Vossen, Tyrese Duijker, Dirk de Jong

PSV 016 – FC Volendam O16 (1-0)

Vandaag de wedstrijd tegen PSV. De eerste keer dat we tegen ze speelden wonnen we, dus gingen we met het gevoel naar Eindhoven dat er zeker wat te halen viel.

Na een scherpe warming up begonnen we aan de wedstrijd. Na acht minuten kwamen we op achterstand door een fout. Maar hierna namen we het heft in handen en kregen we de kansen op de gelijkmaker. Het was het echter steeds net niet in de afronding.

De tweede helft was van een zeer aardig niveau van ons. Het stokte echter alleen steeds bij de 16 meter en wanneer we daar wel kwamen, stond wederom het vizier niet op scherp. Zo beloonden we ons zelf niet op minimaal een punt, waarop we zeker recht hadden. Maar er stond een FC Volendam O16 met beleving en overtuiging en dat ook gewoon goed speelde. Nu ons zelf nog belonen heren.

8. PSV 1-0

Opstelling

Mike Bakker, Sam Leijen, Jay Koorndijk, Chenny Louisa, Deshawntey de Sander, Jeffrey Buitenweg, Necati Delibasi, Fahd Salihou, Milijano Anastasia (47. Wilkins Afriyie), Joey Antoniolli, Mitchi Huijsman (62. Malick Lowe)

ADO Den Haag O15 - FC Volendam O15 (1-3)

Vandaag uit in Den Haag mochten de jongens aantreden in het mooie stadion van ADO Den Haag, het Cars Jeans Stadion. Alles ademt hier voetbal, prima ontvangst ook voor de spelers en ouders en bij de wedstrijd was zelfs een speaker aanwezig. Alle ingrediënten voor een mooie pot waren dus aanwezig.

Met eenzelfde speelwijze als de afgelopen weken begon FC Volendam aan de wedstrijd. Achterin stond het direct als een huis met Tiago en Tim centraal en met Tom en Faas als hun prima secondanten aan de zijkanten. Het gaf Joël het nodige vertrouwen, want bij de eerste de beste terugspeelbal die ietwat riskant was, kapte hij uiterst koel zijn tegenstander uit en kon de opbouw voortzetten. Het middenveld was in de beginfase stevig in handen van de goed spelende Jessy en Myron, zodat er geen vuiltje aan de lucht leek. Zeker niet toen Max na een prima aanval de bal op een presenteerblaadje kreeg, maar de bal in eerste instantie en daarna ook in tweede instantie van de lijn werd gehaald. Dit gaf de Volendamse burger echter moed en na een prima pass van Junior op Lequincio leverde hij de bal bijna bij de geheel vrijstaande Myron af, maar een Haagse teen bracht net aan redding. In de volgende aanval een flitsend schot van Max dat op de vuisten van de keeper uiteenspatte. De kansen volgden elkaar in een hoog tempo op, maar het missen van deze kansen kwam ons duur te staan. Opeens een prima aanval van ADO. Goed combinatiespel bracht de bal bij hun rechtsbuiten, geheel vrij voor Joël. Die redde nog goed in eerste instantie, maar in de kluts kwam hij weer bij dezelfde speler, die nu niet treuzelde en tegen de verhouding de 0-1 aantekende. FC Volendam was hierna echt even van slag en ADO rook zijn kans. Achterin gaven we echter geen krimp en we kwamen deze periode ongeschonden door. Vlak voor de rust was er dan nog een goede actie van Junior aan de rechterkant met een prima voorzet, maar in de scrimmage kregen we tweemaal niet goed een voet tegen de bal. ADO kon de bal wegwerken, maar maakte hierbij een overtreding die een vrije trap op het randje van de zestien opleverde Een mooie gelegenheid om vlak voor rust iets terug te doen. Lequincio schoot hard en laag langs de muur, maar de keeper kon het schot toch vrij simpel klemmen.

De tweede helft van hetzelfde laken een pak. FC Volendam in de aanval, maar nu met minder overtuiging dan in de eerste helft en met een ADO dat loerde op de counter. Toch was er plotseling de 1-1. Een actie van Junior mislukte, maar er kwam toch een corner uit. Deze bal werd weggewerkt, maar kwam voor de voeten van Tom buiten de zestien. Hij aarzelde niet en nam de bal op zijn slof, maar zijn schot, dat naast zou zijn gegaan, belandde pardoes in de voeten van de geheel vrijstaande Lequincio. Die aarzelde niet en schoof de bal in de uiterste hoek, 1-1. Vlak daarna een moment dat bepalend was voor het verdere verloop van de wedstrijd. Jessy stuurde Max de diepte in en alleen op de keeper af. Hij speelde de bal erlangs, maar werd vervolgens ten val gebracht. De scheidsrechter was resoluut en de keeper moest eraf met rood. Een dubbele aderlating voor ADO, want eerder in de wedstrijd hadden zij de keeper al vervangen wegens een blessure. Er moest dus een speler op goal, maar gek genoeg kantelde de wedstrijd in het nadeel van FC Volendam. De speler die op goal ging stond zijn mannetje en dit gaf ADO vertrouwen. Ze gingen vol op de aanval spelen en dit had bijna effect met een kopbal net over de lat. Maar nu was er plotseling een uitbraak van FC Volendam. De bal kwam bij Max en vanaf het randje van de zestien pegelde hij de bal loeihard in de kruising. 1-2 voor Volendam in de laatste minuut en dolle vreugde op het veld. De scheidsrechter liet terecht echter nog wat minuten doorspelen en ADO probeerde het nog met de moed der wanhoop. De ingevallen Yarno kopte echter hun laatste aanval goed weg en de bal belandde bij Max. Met zijn snelheid was het nu een koud kunstje om de genadeslag toe te dienen, 1-3 en einde wedstrijd. Mooi moment om niet onvermeld te laten was de rentree van Jesse vlak voor tijd, na bijna een jaar blessureleed. Het bracht het team direct het nodige geluk vandaag met deze toch echt verdiende overwinning.

25. ADO Den Haag 1-0

45. Lequincio Zeefuik 1-1

69. Max Boateng 1-2

70+3. Max Boateng 1-3

Opstelling

Joël van der Wilt, Faas Ermers, Tiago Lauwerens (67. Jesse Versluis), Tim Stouthart, Tom Smit, Jessy Lobbes, Junior Driessen (71. Yarno Freyee), Myron Mau-Asam (51. Edwin Ansah), Max Boateng, Lequincio Zeefuik, Ezechiel Fiemawhle (36. Elmo Pieters)

Geblesseerd: Justin Tolsma, Daan Sier

FC Volendam O14 - Ajax O14 (0-5)

In een zinvolle oefenwedstrijd heeft O14 zaterdag met 0-5 verloren van Ajax. Na twee ruime overwinningen op Achilles (5-1) en Fortuna (7-2) moest de ploeg ditmaal dus een ruime nederlaag slikken. Zo groot als de cijfers echter doen vermoeden was het verlies niet. FC Volendam speelde de gehele wedstrijd goed mee en kon het Ajax, zowel in balbezit als bij balverlies, flink lastig maken. De individuele kwaliteit van Ajax zorgde er echter wel voor dat de ploeg op voorsprong kwam en deze op slag van rust verdubbelde.

In het tweede bedrijf schoot Ajax de marge snel naar drie goals, waarna FC Volendam ook een aantal keer gevaarlijk werd. Schoten van Billy en Rugero troffen echter geen doel, waarna Ajax het duel besliste. In de slotfase krikten de bezoekers de score nog naar 0-5, wat de prima wedstrijd aan Volendam-zijde een wat geflatteerde uitslag bezorgde.

17. Ajax 0-1

35. Ajax 0-2

36. Ajax 0-3

66. Ajax 0-4

70. Ajax 0-5

Opstelling

Jesse Loef, Jort Kos (36. Ryan Rellum), Melvin Houtman, Vernon Addo, Ties Kramer, Mika van der Horst, Storm van der Laan (36. Mauro Smit), Joost van der Weijden (36. Milan Keizer), Sebastiaan Woelders, David Petrovic (36. Billy van Duijl), Thimo de Vries (36. Rugero Struiken)

VVV Venlo O13 - FC Volendam O13 (1-2)

FC Volendam O13 heeft zaterdag de serie van drie achtereenvolgende gelijke spelen doorbroken door met 1-2 te winnen uit bij VVV Venlo. De overwinning was broodnodig, omdat FC Volendam zich geen puntenverlies kon permitteren in zijn aanloop naar de beslissende kampioenswedstrijd uit tegen Cambuur Leeuwarden over twee weken.

Net als in vorige wedstrijden kwam FC Volendam weer vroeg in de wedstrijd op een 1-0 achterstand door een vrije trap. Maar ook dit keer was FC Volendam weer snel in staat om de stand nog in de eerste helft recht te trekken, 1-1. Waar FC Volendam in de eerste helft moeite had om zich een baan door de Venlose verdediging te worstelen, ontstonden er in de tweede helft meer mogelijkheden. De aanvallers konden meerdere keren in stelling worden gebracht en eigenlijk had FC Volendam de score verder moeten uitbreiden. Het was echter pas in de slotfase van de wedstrijd waarin linker aanvaller Milan Engelander een mooie dribbel inzette tot in de 16 meter en met het beslissende schot de keeper kansloos liet. De opluchting was groot, ook vanaf de kant bij de wisselspelers die het veld in renden om de beslissende goal te vieren. Een mooie opsteker voor over twee weken. Dan zal Cambuur Leeuwarden met een gelijk aantal punten FC Volendam opwachten in de race om het kampioenschap.