Jeugdverslagen FC Volendam 6 april 2019

07 april 2019

FC Volendam O19 – FC Utrecht O19 (2-2)
FC Volendam kreeg zaterdagmiddag eindelijk weer eens wel waar het recht op had. Het speelde verdienstelijk gelijk tegen FC Utrecht en kreeg daarmee loon naar werken.

FC Volendam begon sterk en dat leverde hen al in de 3e minuut een aardige scoringskans op. Vanuit de omschakeling kwam Aram de Munnik op links in balbezit. Shurny Marengo kwam een fractie tekort om Aram’s goede voorzet te kunnen beroeren. De start van de thuisploeg gaf de mensen in onze dugout een goed gevoel. Micky van de Ven stoomde in de 8e minuut van achteruit helemaal naar voren. Zijn strakke voorzet bereikte Youssef Blel, die van dichtbij over schoot. Even later zagen wij een uitstekende vrije trap van Shurny Marengo, waarmee de doelman van FC Utrecht veel moeite had en die hij tot corner verwerkte. In de 13e minuut was het wel raak. Dean James, goed opgekomen over de linkerflank, gaf de bal goed voor op Shurny Marengo. Diens mislukte schot belandde met enig effect pardoes in de voeten van Aram de Munnik. Zijn schot in de korte hoek was de doelman te machtig: 1-0. Eindelijk weer eens een voorsprong!  De vreugde was echter van wel heel korte duur, want anderhalve minuut later waren de Utrechters alweer langszij gekomen. Onze sluitpost kreeg een hard schot niet onder controle, waarna het voor de spits van FC Utrecht een koud kunstje was om de gelijkmaker binnen te tikken: 1-1. Het bleek mentaal een klein tikje voor de gastheren, want het was het goede spel van het eerste kwartier een tijdje kwijt. Het resulteerde in een groot aantal slordigheidjes en onnodig balverlies. Ook werd er nauwelijks nog iets gecreëerd. Langzamerhand herpakte FC Volendam zich echter weer. Het had in de 37e minuut recht op een strafschop, maar een overduidelijke handsbal in de 16 van FC Utrecht werd door de scheidsrechter weggewuifd. Daardoor bleef de stand tot de rust ongewijzigd.

Tijdens de rust was er nog zo op gehamerd om scherp aan de tweede helft te beginnen, maar na vier minuten ging het al fout. De wijze waarop dat ging was weer kenmerkend voor onze tegendoelpunten. Door een mislukte kaats in de buurt van onze eigen dugout konden de Domstedelingen snel omschakelen. Een fraai steekpassje was voldoende om een van hun aanvallers vrij voor ons doel te zetten en die rondde het bekwaam af: 1-2. Het was vervolgens aan Dion Vlak te danken dat het daarna geen 1-3 werd. Tweemaal wist hij zijn team met een prima ingreep voor een grotere achterstand te behoeden. Het lukte FC Volendam maar niet om het niveau van de eerste helft te evenaren. Het werkte hard en streed voor wat het waard was, maar werd nauwelijks gevaarlijk. Toch bleef er hoop op een goed resultaat. Met nog tien minuten te gaan beloonden de Volendammers zichzelf met de gelijkmaker. Na een aanval over meerdere schijven, vanaf de linkerkant van het veld naar de rechter, kwam de bal bij Shurny Marengo terecht. Jip Molenaar was er als de kippen bij om de goede voorzet van Shurny tot treffer te promoveren: 2-2. Het was toen even de vraag wat te doen: het punt koesteren of vol voor de winst te gaan. Het werd het laatste, maar ook de Utrechters lieten blijken zich niet bij een gelijkspel te willen neerleggen. Het leverde een hectische slotfase op. In de extra toegekende tijd leek het erop dat FC Utrecht alsnog met de overwinning aan de haal zouden gaan, maar met een knappe redding wist doelman Dion Vlak dit naderend onrecht te voorkomen en zo kreeg FC Volendam eindelijk weer eens wat het verdiende.

Volgende week wacht in het Van Donge & De Roo Stadion SBV Excelsior O19. In Volendam werd onnodig van hen verloren, dus revanche is geboden.

13. Aram de Munnik 1-0
15. FC Utrecht 1-1
Rust
49. FC Utrecht 1-2
80. Jip Molenaar 2-2

Opstelling
Dion Vlak, Jay Kruiver, Sjors Kramer, Micky van de Ven, Dean James, Kalleb Mambo Kwamungu, Shurny Marengo, Bram van de Wiel, Jip Molenaar, Youssef Blel (77. Tom de Groot), Aram de Munnik (77. Robin Schulte)

De Graafschap O17 - FC Volendam O17 (4-1)
In een slechte wedstrijd heeft FC Volendam een stevige nederlaag geleden. Het blijft echter koploper, omdat ook de concurrentie punten liet liggen.

Op een zeer matig amateursportcomplex moest FC Volendam de strijd aangaan met de onder aanstaande Superboeren, op gras, niet de favoriete ondergrond van ons team. En dat bleek al binnen twee minuten toen de thuisploeg wel erg makkelijk kon scoren, 1-0. Daarna waren er diverse mogelijkheden aan FC Volendam-kant, maar het vizier van de voorwaartsen stond niet op scherp. Alleen de wel goed spelende Calvin Twigt was er dichtbij, maar zijn inzet belandde op de lat. Optisch had FC Volendam een overwicht, maar de inzet van de tegenstander was veel beter en het tempo lag veel te laag.  Het gevolg was dat de tweede kans van De Graafschap rond de 20e minuut gelijk raak was, 2-0.  Aanvallend bracht FC Volendam niets meer, dus een 2-0 ruststand.

De tweede helft speelde zich voornamelijk op de helft van de tegenstander af. FC Volendam speelde nu meer als een team. Twee enorme kansen voor Ludnardo Schoop en Tyrese Duijker werden van dichtbij om zeep geholpen, maar de mannen bleven vol op de aanval spelen. Pas in de 63e minuut was het dan eindelijk raak door een harde schuiver van Tyrese, 2-1.  Daarna ging FC Volendam voor de gelijkmaker, maar tot echte kansen leidde dit niet. De Graafschap kwam sporadisch over de middenlijn. Twee minuten voor tijd probeerde Cedric Bobson te redden bij een voorzet, maar zijn poging belandde in het eigen doel, 3-1. Een paar minuten in blessuretijd werd het door slecht verdedigen ook nog 4-1. Een 100% score: vier doelpunten uit vier kansen.

Volgende week de moeilijkste wedstrijd van deze competitiehelft, uit tegen SC Heerenveen.  Daar zullen we echt beter voor de dag moeten komen tegen de nummer twee, want bij verlies zak je zo maar naar de vierde plaats.

2. De Graafschap 1-0
22. De Graafschap 2-0
63. Tyrese Duijker 2-1
78. Cedric Bobson 3-1 (e.d.)
80+2. De Graafschap 4-1

Opstelling
Beer de Vos, Cedric Bobson, Amoah Foa Sam (20. Gyani Manuel), Daan Steur, Mitch van Kempen, Calvin Twigt, Hamza Rahoui, Sam Lautenschutz (60. Buhari Atak), Ludnardo Schoop (60. Andrei Vossen), Tyrese Duijker, Gedion Meridina (41. Dirk de Jong).

FC Utrecht O16 - FC Volendam O16 (5-2)
Zaterdag de wedstrijd tegen koploper FC Utrecht en dat was wel een wedstrijd waarnaar we hadden uitgekeken. De laatste weken hadden we een stijgende lijn, dus dit was een mooie test. Maar hoe anders was de werkelijkheid? Slap, inspiratieloos, geen duelkracht en geen beleving. Het was onherkenbaar ten opzichte van wat we de laatste weken hadden gezien. Met de rust 2-0 achter, maar dat had ook meer kunnen zijn.

In het eerste kwartier van de tweede helft een heel ander FC Volendam. Duels werden nu wel gewonnen, we straalden wat uit en er was beleving.  Na tien minuten scoorde Wilkens Affriyie de 2-1.  Ook kregen we wat mogelijkheden voor de gelijkmaker, maar twee diepteballen bij ons en het was ineens 4-1. We scoorden nog 4-2 door Necati Delibasi, maar uiteindelijk had de spits van FC Utrecht het slotakkoord door zijn vijfde van de middag te maken.

We zagen een onherkenbaar FC Volendam, waar de pieken en dalen dit jaar het verhaal en beeld zijn. Nog vier wedstrijden te gaan en laten we hopen dat de mannen dit seizoen nog enigszins goed willen afsluiten, want vooral mentaal moeten er door de heren nog echt stappen worden gezet.

Opstelling
Thomas Brand, Sam Leijen (22. Levi van Deijl), Jay Koorndijk, Chenny Louisa, Tom Smit, Fahd Salihou (15. Joey Antoniolli), Necati Delibasi, Jerome Jager (55. Malick Lowe), Milijano Anastasia, Jeffrey Buitenweg, Wilkins Affriyie

Alphense Boys O15 - FC Volendam O15 (1-1)
Onder leiding van de zaterdag prima acterende scheidsrechter mocht FC Volendam aftrappen voor de wedstrijd. Direct waren de bedoelingen duidelijk: FC Volendam in veelvuldig balbezit en Alphense Boys in de verdediging en loerend op een counter. Eigenlijk was dit het beeld van de hele eerste helft, maar er gebeurde helaas ook erg weinig voor beide goals. De vele en langdurige blessurebehandelingen maakten het er ook niet beter op, maar zodra de bal bij FC Volendam voorin kwam gebeurde er gewoon te weinig mee. Niet afspelen en veel te lang door dribbelen tot je echt niet verder meer kon, kansen werden er niet door gecreëerd en in de eerste helft bleef het 0-0.

De tweede helft, met wat wijzigingen, bracht aanvankelijk niet veel teweeg. Alphense Boys werd wel wat brutaler, dus er kwam ook wat meer ruimte. In de 8e minuut dan de eerste grote kans van de wedstrijd en die was voor FC Volendam. Een voorzet vanaf rechts kwam bij Ziggy, die geheel vrijstaand iets te veel tijd nam om in te schieten, waardoor zijn schot nog met een uiterste poging kon worden geblokt. Opeens was daar Alphense Boys weg aan de rechterkant, de spits drong het strafschopgebied in, schot via de binnenkant van de paal naar de andere binnenkant van de paal en het stuitte eruit. Helaas tegen het hoofd van de op de grond liggende Joël en zo hobbelde de bal het doel binnen, 1-0. En toen was het opeens een wedstrijd. FC Volendam moest wel, drukte vol aan en zette achterin de poort wijd open. Tiago en zijn verdediging hadden hun handen vol om de uitbraken van de Boys te onderbreken, maar voorin moest die bal er wel nog in. Het leek op de wedstrijd tegen NEC van 2 weken geleden, want kans op kans volgde, maar hij wilde er weer niet in. Gelukkig was daar dan Jesse die, wederom als invaller, een belangrijke goal maakte door vlak voor tijd randje zestien kiezelhard uit te halen en de 1-1 was een feit. De scheidsrechter liet echter nog langer doorspelen en deze laatste minuten maakten de saaie wedstrijd bijna goed. Eerst kreeg Alphense Boys nog een vrije trap op een mooie plek die gelukkig over ging, maar daarna kreeg FC Volendam in de persoon van Lequincio nog twee dotjes van kansen om de wedstrijd alsnog te beslissen. Helaas produceerde hij beide keren in kansrijke positie een dusdanig slap rollertje dat de keeper de bal kon oprapen en zo bleef het 1-1.

47. NEC  1-0
69. Jesse Versluis 1-1

Opstelling
Joël van der Wilt, Justin Tolsma, Tim Stouthart, Tiago Lauwerens, Yarno Freyee (Faas Ermers), Edwin Ansah, Max Boateng (Junior Driessen), Jessy Lobbes, Lequincio Zeefuik, Myron Mau-Assam (Jesse Versluis), Ezechiel Fiemawhle (Elmo Pieters)
Geblesseerd: Daan Sier

FC Volendam O14 - FC Twente O14 (1-4)
Onder 14 heeft op eigen veld nagelaten koploper FC Twente pijn te doen. Met name in de afronding liet de ploeg het liggen waar de bezoekers meer kwaliteit toonden, waardoor Twente uiteindelijk geflatteerd maar terecht met 1-4 won.

In een gelijk opgaande eerste helft kregen beiden ploegen diverse mogelijkheden. Waar Billy, Thimo en Sebastiaan het vizier niet op scherp hadden staan, had FC Twente aan evenveel mogelijkheden wel genoeg om de 0-1 aan te laten tekenen. Dit was ook de ruststand.

Met drie frisse krachten ging FC Volendam op zoek naar de gelijkmaker. De ploeg kreeg wat meer overwicht en leek ook de 1-1 aan te laten tekenen. Een goed uitgespeelde aanval belandde voor de voeten van Billy. Hij behield het overzicht en speelde Thimo aan, die de bal naast het doel schoof. In de daaropvolgende aanval gingen alles fout dat fout kon gaan en sloeg FC Twente hard toe: 0-2. De tweede tegentreffer was een klap waarmee FC Volendam moeizaam omging. FC Twente profiteerde hier optimaal van en nam het heft weer in handen. Dit resulteerde in twee ballen op het houtwerk en de derde treffer. In de slotfase kon David op aangeven van Ryan nog schitterend de 1-3 laten aantekenen, maar was het ook nog FC Twente dat wederom goed afrondde en daardoor de terechte overwinning nog iets meer glans gaf.

25. FC Twente 0-1
44. FC Twente 0-2
50. FC Twente 0-3
70. David Petrovic 1-3
70. FC Twente 1-4

Opstelling
Boris Valkhoff, Melvin Houtman (36. Ryan Rellum), Joost van der Weijden, Mauro Smit, Ties Kramer (43. Sem Perez Mutsaers), Mika van der Horst, Storm van der Laan (36. Vernon Addo), Milan Keizer (36. David Petrovic), Thimo de Vries, Sebastiaan Woelders (54. Rugero Struiken) en Billy van Duijl

Cambuur Leeuwarden O13 - FC Volendam O13 (0-0)
In de wedstrijd uit tegen hekkensluiter Cambuur Leeuwarden O13 heeft FC Volendam O13 geen vervolg kunnen geven aan de twee ruime overwinningen van de laatste weken. In Leeuwarden werd met 0-0 gelijk gespeeld.

De tegenstander in Leeuwarden was geen onbekende voor FC Volendam. Al drie keer eerder troffen beide tegenstanders elkaar in competitieverband en alle drie de keren kwam FC Volendam als winnaar uit de strijd. Ook in deze wedstrijd was FC Volendam in balbezit weer de bovenliggende partij, maar net als in vorige wedstrijden trok Cambuur weer een stevige defensieve muur op. Toch lukte het FC Volendam meerdere keren om die defensieve muur te doorbreken. Dit leverde met name in de eerste helft enkele grote kansen op, waarmee FC Volendam de trekker had kunnen overhalen. Cambuur bleef echter in de wedstrijd en vanuit de omschakeling profiteerde Cambuur enkele keren met een dieptebal van de ruimte die FC Volendam achter zich liet. De verdedigers en keeper Jesse Tetteroo moesten in die situaties alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat Cambuur er alsnog met de winst vandoor zou gaan.

In de tweede helft bleef FC Volendam de bovenliggende partij, maar hadden sommige spelers moeite met het maken van de juiste keuzes en het snel verplaatsen van het spel naar de ruimte. Dit leverde een tweede helft op waarin minder (grote) kansen werden gecreëerd en waarin Cambuur opnieuw enkele keren gevaarlijk kon zijn. Gelet op de kansen over en weer was het 0-0 gelijkspel daarom niet onverdiend, maar op basis van het spel in balbezit had FC Volendam hier meer uit moeten halen.

Komende woensdag zal FC Volendam een tegenstander treffen van een geheel ander kaliber. Voor de halve finale van de beker neemt FC Volendam het om 18.30 uur thuis op tegen PSV. Gelukkig kan FC Volendam die wedstrijd na weken van blessuregevallen weer met een compleet fitte groep tegemoet treden.

Wedstrijdselectie
Jesse Tetteroo, Givairo Dundas, John Pisani, Matthijs Stoelinga, Robin van Cruijsen, Kayden Wolff, Noach Shenkman, Milan Engelander, Jayden Arifi, Barry Negic, Kyeno Koeleman, Niels Kwakman, Thijs Numan, Mike Posthumus

Vitesse O12 - FC Volendam O12 (13-4)
De tweede uitwedstrijd tegen Vitesse zaterdag en het was een mooie lentedag. Niet alleen vanwege het weer, maar ook zeker vanwege het vertoonde spel van FC Volendam. De stand, die natuurlijk bovenaan dit verslag staat, doet anders vermoeden, maar, neem dat maar van mij aan ook al ben ik natuurlijk niet onpartijdig, is enigszins geflatteerd,

Beide clubs waren aan elkaar gewaagd en lieten mooie acties zien. De jongens waren fel aan de bal en schuwden het duel niet. Het was een wedstrijd op gras en dat maakte het spel toch wat moeilijker: de bal rolt minder soepel over het veld, meer tijd nodig voor de balaanname en ook als keeper moet je rekening houden met hobbels en bobbels. De verdediging van FC Volendam stond direct goed en gaf weinig kansen weg. Van Vitesse wisten we dat ze snelle en behendige aanvallers hadden, maar die zaten in de zak van onze verdediging. Als onze verdediging op ging bouwen gaven de Vitesse aanvallers direct druk, maar daar kwam FC Volendam goed uit door op de keeper terug te spelen en direct het veld breed te maken, waardoor de keeper meteen de vrije man kon vinden of alsnog de bal ver naar voren spelen. Dan valt toch dat doelpunt van Vitesse in de 11de minuut tegen een van de teams van FC Volendam. We bleven echter voetballen en voor beide teams kon het alle kanten uitgaan. Bij het team dat nog op 0-0 stond ging het echter de laatste minuten goed fout. Vitesse had nog geen echte kans gekregen tot het in de 17e minuut met 1-0 voor kwam te staan. Toen de wedstrijd werd afgefloten in de 23ste minuut stond het 5-0. Iedere kans werd een doelpunt en drie daarvan werden met het hoofd gescoord. Ook het andere team kreeg in de 22e minuut nog een tweede doelpunt tegen. Had FC Volendam dan helemaal geen kansen gekregen? Jawel, maar ook nu weer moeite met het afronden. Als je zo in de laatste minuten op je donder krijgt, wat doet dat dan met je? Heel veel, maar louter positief!

In het tweede blok liet FC Volendam zien dat we over wilskracht beschikken. We gingen meteen weer volle bak en gingen gewoon voor de winst. In de 9e minuut zorgde Keenan voor de terechte 0-1 voorsprong. Vitesse had toen een paar sterke minuten en zorgde voor continue druk op het doel van Jayden. Paal en lat werden geraakt, maar ook Jayden stopte enkele kansrijke ballen en groeide in de wedstrijd. Demy zorgde uiteindelijk voor de 0-2 in de 19e minuut wat ook de eindstand werd. Het eerst gewonnen blokje was binnen.

Het andere team hield het ook spannend en door de blessure van Milan stond Mark twee blokjes op doel en dat deed hij heel verdienstelijk. Een overwinning zat er zeker in, totdat de scheidsrechter een doelpunt zag van een bal die door Mark nog op de lijn was gestopt. De leiders van beide clubs zagen geen doelpunt, maar helaas voor FC Volendam beslist de scheidsrechter en dit was toch wel even een klap. Dit blok werd helaas net verloren.

In het derde en vierde blok was het Thomas die op doel ging staan. En ook Thomas liet zien dat hij zijn mannetje stond. Beide clubs speelden nog meer op de aanval en in tegenstelling tot de eerste twee blokjes ontstonden veel meer kansen. De bal en de lat werden weer veelvuldig gevonden en het spel golfde op en neer. Kortom, ook voor de toeschouwers een mooie wedstrijd om bij te wonen. Ondanks dat er meer kansen waren speelde het ene team met 0-0 gelijk. Het andere team verloor met 2-0.

Toen was het laatste blokje aangebroken en FC Volendam wilde wel meer dan één blokje winnen. Het was prachtig om te zien hoe onze jongens alles gaven om die overwinning binnen te halen. Thomas keepte met ziel en zaligheid en stortte zich op de aanvallers van Vitesse, voordat ze maar de kans kregen om op doel te schieten. Hij kreeg zelfs een trap tegen zijn hoofd en na de blessurebehandeling rechtte hij zijn rug en hield weer een paar mooie ballen tegen. Vitesse werd er moedeloos van. Helaas lukte het ze toch nog om een doelpunt te maken en zo verloor FC Volendam met 1-0.

Het andere team kreeg in de eerste minuten al de kans om te scoren, maar het leek wel een flipperkast zoals de bal steeds tegen een verdediger werd geschoten en opnieuw bij een speler van FC Volendam terechtkwam voor een volgend schot. Waar het wachten was op een doelpunt van FC Volendam, was het toch Vitesse dat in de 4e minuut 1-0 maakte. Wij lieten ons niet van de wijs brengen en bleven aanvallend voetballen, maar het was toch echt Vitesse dat in de 9e minuut de 2-0 maakte. Ben je toch sterker in dit blok, maar sta je halverwege met 2-0 achter. Onze jongens rechtten nogmaals hun rug en waren vastbesloten om strijdend ten onder te gaan. Eindelijk kwam dan, nog geen minuut later, de beloning in de vorm van een doelpunt. Rick Schilder gaf een dieptepass die bij Rayan terechtkwam en die aarzelde geen moment, 2-1. En dat smaakte natuurlijk naar meer. Vitesse gaf zich zeker niet gewonnen en bleef gevaarlijk, maar FC Volendam was op dat moment de baas in het veld en Vitesse moest soms aan de noodrem trekken. De terechte gelijkmaker werd in de 15e minuut door Demy ingeschoten. Ja onze jongen roken de winst en deden er nog een schepje bovenop. In de laatste minuut werd de bal goed rondgespeeld en kwam hij uiteindelijk bij Rayan terecht. Die keek goed naar de keeper en haalde toen uit. Alsof de bal met een kanon was afgeschoten. De keeper kon de bal niet stoppen en zag de bal langs hem heen gaan. De bal knalde echter op de paal en het waren maar enkele centimeters die een overwinning in dit blokje in de weg stonden. Het bleef uiteindelijk bij 2-2.

Mocht iemand aan het begin van dit verslag nog getwijfeld hebben over mijn opmerking dat ik het een geflatteerde uitslag vond. Ik denk het niet. Ik denk, nee ik weet zeker, dat ik de meesten van hen na het lezen van dit verslag heb kunnen overtuigen. Mocht iemand toch nog twijfelen: genoeg toeschouwers die het kunnen bevestigen en die hebben genoten van de vechtlust van FC Volendam O12.