Jeugdverslagen FC Volendam 7 maart 2020

08 maart 2020

FC Volendam O19 – Zeeburgia O19 (3-2)
Met zijn overwinning zaterdagmiddag op Zeeburgia O19 behield FC Volendam zijn ongeslagen thuisstatus na de winterstop. Het debacle vorige week in Rotterdam tegen Spartaan ’20 (6-1 verlies!) vroeg om een gepaste reactie en zorgde ervoor dat de Volendammers er alles aan gelegen was om tegen het andere amateurteam in zijn poule eerherstel te behalen. Na een matige start, en daardoor een snelle achterstand, herpakten de oranjehemden zich naar behoren en sloten zij het duel uiteindelijk, na onnodig billenknijpen, toch met een dik verdiende overwinning af.

De wedstrijd begon met een vertraging van zes minuten, omdat de gasten pas vijf minuten voor aanvang van de wedstrijd over hun wedstrijdkleding konden beschikken. Het verhinderde hen niet vlijmscherp uit de startblokken te komen en al binnen vier minuten op voorsprong te komen. Slordig verdedigend werk aan Volendamse kant (of was het toch buitenspel?) stelde de Amsterdammers in staat om zo vroeg in de wedstrijd doelman Dion Vlak al de gang naar het net te laten maken, 0-1. Daarmee werd de formatie van Dave Huisman, voormalig jeugdtrainer van FC Volendam, meteen ook in een luxe fauteuil geplaatst. De gastheren toonden zich geenszins aangeslagen en gingen vervolgens vol overtuiging op zoek naar de gelijkmaker. Binnen een kwartier werd orde op zaken gesteld. In de 14e minuut hield Tyrese Duijker de bal eerst goed vast, om deze daarna goed mee te geven aan Andrei Vossen. Die ging op volle snelheid richting vijandelijk doel af en rondde beheerst af, 1-1. Nog geen minuut later bracht Hamza Rahahoui met een wippertje over de laatste lijn van Zeeburgia Lex Veerman in stelling. Lex, op het middenveld geposteerd en goed op dreef, lobte de bal over de uit zijn doel gekomen doelman in het lege doel en bracht de stand zo op 2-1. FC Volendam bleef daarna goed op dreef, maar verzuimde met een grotere voorsprong te kunnen gaan rusten. Met name Tyrese Duijker kwam tweemaal in riante scoringspositie. Beide keren stuitte hij echter op de keeper van Zeeburgia.

Doordat Sam Lautenschutz moest aansluiten bij Jong Volendam mocht O17-speler Jeffrey Buitenweg bij het begin van de tweede helft zijn opwachting maken. Hij onderscheidde zich al na een paar minuten toen hij een geweldige pass losliet op Tyrese Duijker. Tyrese verkreeg daarmee vrije doorgang, maar zag zijn buitenkans door het onterechte vlagsignaal van de assistent-scheidsrechter van Zeeburgia (een wisselspeler!) door de neus geboord. Los van zijn splijtende pass kan Jeffrey sowieso terugzien op een prima invalbeurt. Hetzelfde geldt voor Rob Tol, eveneens speler van O17. Hij speelde de gehele wedstrijd en maakte daarin een solide indruk. Drie minuten na de hervatting kwam Andrei Vossen, goed weggestoken door Tyrese Duijker, oog in oog met de Zeeburgia-goalie te staan, maar hij liet zijn 100% kans liggen. Zo verzuimde FC Volendam verder afstand te nemen en hield het zijn gasten in de race. Michael Mante (schot over doel) en de actieve Tyrese Duijker (kopbal net naast de kruising) waren de volgende die de score hadden kunnen (en misschien wel moeten) uitbreiden, maar slaagden daar beide niet in. Na een uur spelen was het dan eindelijk wel zo ver. Een strakke voorzet vanaf links van Mitch van Kempen werd door Tyrese Duijker fraai diagonaal in de kruising gekopt, 3-1. Op de bank kon weer even opgelucht worden ademgehaald. Dat duurde slechts kort, want in de 68e minuut verscheen de 3-2 op het scorebord. Een wegens hands toegekende vrije trap, op de buitenrand van ons zestienmetergebied, verdween in de verste hoek van ons doel. Met nog ruim twintig minuten te gaan was er weer van alles mogelijk. Zeeburgia had het geloof in een beter resultaat hervonden en zette alles op alles om in ieder geval nog langszij te komen. Op de bank van FC Volendam werd het billenknijpen en kropen de minuten tergend langzaam om. Tot echte kansen kwamen de Amsterdammers niet, maar een bal kan altijd zomaar eens een keer verkeerd vallen. En dat is ons al vaker overkomen. Zo ver kwam het gelukkig niet. Het laatste fluitsignaal van de arbiter klonk alles wat Volendam was als muziek in de oren. De derde overwinning was een feit. Verdiend en met voetbal waarmee we verder kunnen.

Volgende week staat om 15.00 uur de uitwedstrijd tegen De Graafschap op het programma.

04. Zeeburgia 0-1
14. Andrei Vossen 1-1
15. Lex Veerman 2-1
60. Tyrese Duijker 3-1
68. Zeeburgia 3-2

Opstelling
Dion Vlak, Rob Tol, Amoah Foa Sam (46. Kalleb Mambo Kwamungu), Daan Steur, Mitch van Kempen, Lex Veerman, Michael Mante, Sam Lautenschutz (46. Jeffrey Buitenweg), Tyrese Duijker, Hamza Rahahoui, Andrei Vossen (74. Gedion Meridina)

Zie het fotoverslag hiernaast van Saskia Koppes.

FC Volendam O17 – Vitesse O17 (2-1)
Na de dramatische uitslag tegen de Graafschap vorige week, 3-1 verlies terwijl je de bovenliggende partij was, kwam nu het hooggeplaatste Vitesse op bezoek. De mannen wisten dus wat het te doen stond, winnen. Met een kansenverhouding van 8-3 is deze uitslag een matige afspiegeling van de werkelijkheid.

De wedstrijd begon wat rommelig, met weer een snel tegendoelpunt. In de 11e minuut kreeg FC Volendam onterecht een vrije schop tegen. Iedereen verwachtte de bal bij de tweede paal, maar hij kwam bij de eerste, waar de Vitesse-spits handig van zijn vrijheid gebruik maakte, 0-1. De thuisploeg had een aantal aardige aanvallen voor de rust, maar moest tot de 29e minuut wachten op de eerste goal. Joey Antonioli ging goed door op rechts en werd door de keeper onderuitgehaald, penalty. Deze werd keurig benut door Calvin Twigt, 1-1. Daarna zette Mitchi Huijsman zijn mede-aanvaller Necati Delibasi tweemaal vrij, maar hij had geen geluk met de afwerking.

De tweede helft kwam FC Volendam beter uit de kleedkamer dan zijn tegenstander. Het was genieten van de vele mooie aanvallen, maar het ontbrak te vaak aan de afwerking. De meeste aanvallen werden opgezet door Joey en Calvin, die nog een inzet op de paal zag belanden. Een mooie voorzet van Deshawntey de Sanders kon bij de tweede paal net niet door Gyani Manuel worden binnengekopt. Ook Vitesse kwam er af en toe gevaarlijk uit, maar de verdediging stond goed, met een uitstekende O15-doelman Sjoerd Griffioen als betrouwbare sluitpost. Een applaus van zijn teamgenoten na de wedstrijd was veelzeggend. Pas in de 80e minuut kwam aan alle onzekerheid een eind. Gyani zette de aanval op en via Joey kwam de bal bij Milijano Anastatia die met een schitterende stiftbal de 2.20 m lange keeper passeerde.  Een gewaagd kunststukje. Daarna probeerde Vitesse nog de gelijkmaker te forceren, maar FC Volendam hield gelukkig alles tegen, een verdiende overwinning. Op de ranglijst blijven we een beetje rond de zesde plek bungelen, dus de komende drie wedstrijden moeten er gewoon negen punten worden behaald om wat hoger te komen.

Volgende week de uitwedstrijd tegen FC Dordrecht. Aanvang 12.45 uur.

11. Vitesse 0-1
29. Calvin Twigt 1-1
80. Milijano Anastatia 2-1

Opstelling
Sjoerd Griffioen, Gyani Manuel, (88. Wylshendrid Louisa), Jay Koorndijk, Jordy Dietz, Deshawntey de Sanders, Calvin Twigt, Joey Antonioli (81. Max Boateng), Jerome Jager, (41. Jeffrey Buitenweg; 75. Fahd Salihou Abdoul), Milijano Anastatia, Mitchi Huijsmans, Necati Delibasi (75. Malick Lowe)

FC Volendam O16 - FC Dordrecht O16 (1-2)
FC Volendam begon uitstekend aan de wedstrijd. Met vlotte combinaties en prima veldspel werd FC Dordrecht onder druk gezet en de eerste kansen kwamen al snel. Een afgeslagen aanval leverde een corner op, kort genomen op Tom die een scherpe voorzet afleverde bij Tiago. Die legde de bal vervolgens panklaar op het hoofd van Max legde en de 1-0 was er al snel. FC Volendam ging door en weer een goede pass van Tom werd prima aangenomen door Ziggy. Diens indraaiende voorzet kon net door de keeper voor het hoofd van Max worden weggebokst. De eerste de beste kans na een minuut of twintig werd vakkundig door Jesse gepareerd en nadat Jaco achterin goed had ingegrepen was FC Volendam opnieuw weg, maar Max was niet meer in staat om zijn solo één op één met de keeper af te ronden. Na het goede spel van de eerste vijfentwintig minuten liet FC Volendam zich echter steeds meer inzakken, waardoor FC Dordrecht de mogelijkheid kreeg zich terug in de wedstrijd te spelen. Het leidde niet tot al te veel gevaar, maar het duidde op niet veel goeds voor de tweede helft.

Dat bleek ook wel, want FC Volendam liet zich steeds terugzakken, liet FC Dordrecht de bal en loerde op de omschakeling. Die kwam er soms wel, maar dan waren we veel te onnauwkeurig in de passing, waardoor de druk van FC Dordrecht steeds groter en groter werd. Het was vragen om problemen en waar Jesse ons al een paar keer had gered, onder andere in een één op één situatie, was hij in de 60e minuut kansloos. Een hoge voorzet zeilde, gedragen door de wind, over de verdediging heen en bij de tweede paal zei FC Dordrecht dank u wel en het was weer gelijk. Nog bleven we volharden in hetzelfde spelletje en we kregen het deksel op onze neus toen een bal vanaf de zestien werkelijk kiezelhard in de kruising werd geschoten en de 1-2 op het bord stond. Nu moest FC Volendam wel, maar FC Dordrecht kon nu vanuit de omschakeling spelen. Kort achter elkaar werden twee doelpunten wegens buitenspel door de overigens prima leidende scheidsrechter afgekeurd. Dat gaf FC Volendam de moed om in de laatste minuten weer ten aanval te trekken en het werd nog spannend voor FC Dordrecht, zeker toen Billy vanaf de zestien nog een prima schot afleverde. De keeper tikte de bal echter onder de lat weg. Dat was meteen ook het einde van de wedstrijd. Een totaal onnodige nederlaag, zeker gezien het begin van de wedstrijd.

05. Max Boateng 1-0
60. FC Dordrecht 1-1
73. FC Dordrecht 1-2

Opstelling
Jesse Loef, Ryan Rellum (Tim Stouthart), Jaco Vonk, Yarno Freyee, Tiago Lauwerens, Tom Smit, Daan Sier (Edwin Ansah), Elmo Pieters (Myron Mau-Asam), Ezechiel Fiemawhle, Cherno Axwijk, Max Boateng (Billy van Duijl)
Geblesseerd: Faas Ermers, Jessy Lobbes, Berend Hoving, Joël van der Wilt en Junior Driessen

FC Volendam O12 - FC Utrecht O12
Twin Games 6-1
11 tegen 11 3-4

Zaterdag trof O12 voor de derde keer dit seizoen FC Utrecht O12. Na een nederlaag en een gelijkspel was het in het Kras Stadion met name tijdens de Twin Games een eenzijdige wedstrijd.

In de eerste veertig minuten was het FC Volendam dat het initiatief greep, vasthield en daarmee FC Utrecht de eigen wil kon opleggen. Voorafgaand aan het spelen van een overtal hielden beide teams van O12 de bal langer in de ploeg. FC Utrecht kreeg de bal niet onder druk waardoor de spelers continu op zoek konden gaan naar een overtal. Dit mondde uit in mooie opbouwsituaties waarin de bal naar voren werd gespeeld via een 2 tegen 1 of derde man. De kansen die daaruit voortkwamen werden ook op de helft van FC Utrecht goed uitgespeeld, maar O12 had zich met meer doelpunten moeten belonen. FC Utrecht kwam slechts een enkele keer dicht bij het doel van FC Volendam. Ook hierin was O12 heer en meester, waarbij de omschakeling naar verdedigen zaterdag het best werd uitgevoerd.

In de 11 tegen 11 was het een gelijk opgaande strijd. FC Utrecht durfde sneller druk op de bal te geven en daar had FC Volendam meer moeite mee. Toch kwam het ook in deze wedstrijdvorm op voorsprong, waarna FC Utrecht dit omboog naar 1-2. Na het kiezen voor een ander spelprincipe in het aanvallen wist O12 in het laatste blok meerdere grote kansen te creëren. Helaas was de afronding slordig waardoor FC Utrecht uiteindelijk met een 3-4 stand van het veld stapte.