Jong Ajax walst over FC Volendam heen

Jong Ajax - FC Volendam (7 - 0)

22 december 2017 / Jupiler League

Turbulente dagen gingen vooraf aan de wedstrijd die FC Volendam moest spelen tegen Jong Ajax  op De Toekomst. De complete technische staf kreeg haar congé, waardoor Winston Bogarde doorschoof naar Jong Ajax. Hij heeft ook veel voetstappen liggen in de catacomben van het Kras Stadion, waar hij zijn kunde toonde aan de jeugdspelers. Is normaal gesproken al onvoorspelbaar welk elftal FC Volendam tegen een Jongteam tegenkomt, deze keer kwam daar ook nog de aanpak van de kersverse trainer bij.  Van Bogarde is bekend dat hij luid en duidelijk is! Het Andere Oranje had zichzelf echter ook een doel gesteld, de derde overwinning op rij, voor het eerst deze competitie, wat een lekkere premie voor de spelerspot kon opleveren.  Maar het liep anders.

In de eerste tien minuten liet het vrij jonge Ajaxteam zien dat er individueel verschil gemaakt kon worden. FC Volendam had het moeilijk. Tot twee keer toe kwam Jong Ajax diep door, maar faalde in de afwerking. FC Volendam trok zich er aan op, wat na een ruim kwartier leidde tot de mooiste kansen van de eerste helft. Ties Evers werd weggestuurd en zag twee spelers midden voor het doel staan. Enzo Stroo reageerde als eerste, maar zag zijn schot gestopt door Alblas. De rebound was een prooi voor Kees Kwakman, maar ook zijn schot werd uit de hoek gestompt. Gaandeweg bleek steeds duidelijker dat Jong Ajax aan de voorkant het gevaarlijkst was. De Volendamverdediging kon niet diep gaan. Toch ontwikkelde zich een spelletje aan de andere kant, waar de Ajaxverdediging  het soms moeilijk had, waardoor FC Volendam vijf min of meer redelijke kansen kon scheppen. Steeds was het net niet. In de slotfase van de  eerste helft speelde FC Volendam steeds brutaler, wat lelijk opbrak. In de omschakeling werd Cassiera diep gestuurd. Hij aarzelde geen seconde wat 1-0 betekende. Het leek nog erger te worden, maar de volgende aanval belandde op de paal. Deze ruststand deed enigszins recht aan het spel, maar gezien de aanvallende mogelijkheden die FC Volendam had laten zien, kon de tweede helft zomaar een verrassing opleveren.

Die kwam dan ook. Maar niet zoals FC Volendam zich dat verwacht had. Het begon hoopvol. Enzo Stroo werd weggestuurd en zocht de verste hoek te ver. Ook een (terecht?) afgekeurd  doelpunt leek hoop te geven. Jong Ajax zag dat FC Volendam meer wilde dan verliezen, deed er een schepje bovenop, zeker na de zeer inspirerende woorden van Winston Bogarde in de rust. In het laatste half uur werd  FC Volendam  hard over de knie gelegd. Binnen tien minuten stond het 5-0. Van rechts werd voortdurend Cassiera gezocht, die er twee inprikte. Daartussendoor kreeg Nunnely de bal op een presenteerblaadje toen Hobie Verhulst de bal weg stompte. Ook scheidsrechter Mulder deed een duit in het zakje door een forse schouderduw met een strafschop te bestraffen. Mazraoui. Dat levert toch Ajax-punten op. In de slotfase mocht Sierhuis nog twee keer afronden, steeds op voorzetten van rechts. De spaarzame uitbraken die FC Volendam toch nog wist te bewerkstelligen, werden in de kiem gesmoord. Een harde afstraffing, die zich in de eerste helft totaal niet liet aanzien.

Opstelling FC Volendam: Hobie Verhulst, Ties Evers, Daan Klinkenberg, Erik Schouten, Gijs Smal, Joey Veerman, Nick Doodeman, Kees Kwakman (66. Nick Runderkamp), Enzo Stroo (71. Alex Plat), Kevin Visser, Rodney Antwi