FC Volendam pakt volle winst in Alkmaar

Jong AZ - FC Volendam (0 - 2)

27 november 2017 / Jupiler League

Na de onverdiende en zeer teleurstellende nederlaag tegen FC Emmen afgelopen vrijdag was FC Volendam er alles aan gelegen in Alkmaar punten te pakken van Jong AZ. De statistieken wezen weliswaar uit, dat de belofteteams op maandagavond sterker zijn dan op vrijdagavond, FC Volendam wilde daar geen boodschap aan hebben. Jong AZ trad onder meer aan met Fred Friday, Mats Seuntjes, Dabney dos Santos en Ricardo van Rhijn. In de wedstrijd bleek  dat FC Volendam de bakens goed verzet had en drie punten kon laten bijschrijven, 0-2.

De wedstrijd was amper twee minuten onderweg, toen  Rodney Antwi  op weg naar het doel leek. De overtreding die hem stuitte, kostte Jong AZ een vrije trap met grote gevolgen. Joey Veerman zag doelman Olij een stapje naar links maken, waardoor de andere bovenhoek vrij gelaten werd. Loepzuiver schoot Volendams  jongste telg de bal in de kruising. Van Jong AZ  kwam niet direct het verwachte antwoord.  Het werd een vrij gezapige eerste helft  met spaarzame hoogtepuntjes. Na twintig minuten kreeg Fred Friday vrij baan, maar hij versierde niet meer dan een corner. Daaruit leek FC Volendam bijna in eigen doel te scoren.  FC Volendam trok zich wat meer terug dan gebruikelijk, wat achterin veel zekerheid gaf, maar de opbouw kwaad deed. De opbouw was niet secuur en te langzaam. Met een aantal kleine overtredingen werd Jong AZ ver van het doel gehouden.  Halverwege was opnieuw Rodney Antwi  er van tussen. Via de vingertoppen van Olij ging de bal rakelings voorlangs. Snel daarop werd Mats Seuntjes in stelling gebracht, waarop Hobie Verhulst fantastisch reageerde. De mooiste kans was tien minuten voor de rust voor Dabney dos Santos. Onverklaarbaar kreeg hij de bal met niemand meer in het doel. Van schrik gleed hij uit, waardoor FC Volendam kon opruimen. In de slotminuten verspeelde Jong AZ de bal aan het vroeg storende Volendam.  Met twee spelers  vrij aan de bal lag de weg open, maar Justin Bakker deed een noodgreep, waardoor Jong AZ ontsnapte aan een grote achterstand.

De tweede helft was aanvankelijk een logisch vervolg van de eerste. Het duurde tot de zestigste minuut voordat er iets opwindends gebeurde. Van rechts kwam Nick Doodeman door en bediende Enzo Stroo op maat. De spits zag de bal voor zijn schoen langs schieten. De inkomende Kees Kwakman gaf Enzo Stroo een tweede kans, maar ook nu was het hem niet gegund te scoren. Exact een minuut later ging dat beter. Weer was het Nick Doodeman die mocht voorzetten. Enzo Stroo legde perfect terug op Rodney Antwi, die met een strakke schuiver voor 0-2 zorgde.  Al snel bleek Jong AZ toch meer energie in de wedstrijd te willen stoppen. Minuten lang was het een struggle for life op de vierkante meter. Met nog 25 minuten te spelen kwam Teije ten Den in het veld voor Enzo Stroo. Hij kreeg vrijwel meteen een van de mooiste kansen van de wedstrijd, maar schoot kort voor doel op aangeven van Kees Kwakman hoog over. Jong AZ probeerde FC Volendam het zo lastig mogelijk te maken, maar verdedigend gaf het in het zwart gestoken FC Volendam weinig weg. Ook het inbrengen van de jonge Jamie Jacobs, die groot geworden is in de opleiding van FC Volendam, kon geen potten breken. In de extra tijd zette Rodney Antwi Gijs Smal nog vrij voor de keeper, maar hij schoot in de handen van de doelman. Eindelijk konden de armen omhoog, ook een uitwedstrijd werd nu gewonnen.

Opstelling FC Volendam: Hobie Verhulst, Ties Evers, Erik Schouten, Henny Schilder, Gijs Smal, Joey Veerman, Nick Doodeman (92. Alex Plat), Kees Kwakman, Enzo Stroo (68. Teije ten Den), Kevin Visser (85. Nick Runderkamp), Rodney Antwi