Jong Groningen verder dan Jong Volendam

Jong FC Groningen - Jong FC Volendam 2-1 (0-0)

16 december 2017 / Derde Divisie Zaterdag

Het team van Johan Steur heeft 2017 helaas niet met een overwinning af kunnen sluiten. Ondanks dat er opnieuw geen tegengoal voor de rust werd geïncasseerd gingen de gastheren er in de tweede helft met de overwinning vandoor. Het was een verdiende overwinning voor een ploeg die, in tegenstelling tot afgelopen seizoen, verder lijkt te zijn dan Jong FC Volendam.

Kampioen van de eerste helft!
Bij Volendam moest noodgewongen de geplande opstelling worden aangepast doordat Mo Betti wegens privé omstandigheden niet aanwezig kon zijn. A-junior Brian Plat werd daardoor van de O19 doorgeschoven naar Jong. Niet echt prettig voor het team van Johan Steur dat de laatste weken al genoeg "problemen" in de verdediging kent. Gedurende de eerste helft was het voor de jeugdige Plat dan ook duidelijk even wennen, maar zou zich in de tweede helft goed herpakken. Over de eerste helft kunnen we verder ook eigenlijk best kort zijn, want er gebeurde niet al te veel. Darryl Bäly en doelman Mitchel Michaelis moesten twee keer ingrijpen om erger te voorkomen. En aan de andere kant was er een schotje van Dylan Mertens waar doelman Jan Hoekste absoluut niet zenuwachtig van werd. Uit een aanval kort voor de rust had Volendam meer moeten halen. Echter een voorzet van Kay Tejan kwam achter de drie doorgelopen aanvallers van Volendam terecht. Zo ging het team van Johan Steur weer met nul tegengoals aan de thee. En hier valt wel wat "leuks" over te zeggen. Uw reporter is gek van statistieken, dus daar gaan we:
Van de acht thuiswedstrijden die we hebben gespeeld stonden we vijf keer met 1-0 voor in de rust, één keer met 3-0 en twee keer was het 0-0. Met de rust stonden we dus op 20 punten met 8 goals voor en 0 tegen. Na negentig minuten hadden we uiteindelijk 13 punten en 20 goals voor en 16 tegen.
Van de zeven uitwedstrijden, voor Jong FC Groningen, stonden we er bij twee met 3-0 voor, één met 1-0, drie met 0-0 gelijk en één keer was het 1-1. Die laatste was tegen Harkemase Boys. Dus Harkema is tot de winterstop de enige ploeg die voor de rust tegen Jong FC Volendam heeft weten te scoren. Alles bij elkaar zouden dit met de rust dus 14 punten zijn geweest met een doelsaldo van 8 voor en 1 tegen. Maar na 90 minuten waren dit nog maar 7 punten en zowel 12 goals voor als 12 goals tegen. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om de vinger op de zere plek te kunnen leggen bij de jonkies van FC Volendam. Iets om na de winterstop toch eens aan te gaan werken!

Fouten beslissen wedstrijd
Ondanks dat de gastheren het betere van het spel hadden gedurende de eerste helft was het Jong FC Volendam dat uit het niets op voorsprong kwam in de openingsfase van het tweede bedrijf. Alex Plat kreeg de ruimte van de Groningen verdediging en besloot maar eens de keeper te gaan testen. Doordat zijn schot licht door een verdediger werd geraakt stond doelman Hoekstra op zijn verkeerde been en plofte de bal naast hem in de goal. Voor de thuisploeg een sein om even een stapje er bij te geven. Kevin van Gasteren was even zijn tegenstander kwijt en zag dat de voorzet van dichtbij door Joël Donald via de benen van doelman Michaelis in het doel belandde. En amper vijf minuten na de 0-1 was de score zelfs als volledig omgedraaid. Centrale verdedigher Darryl Bäly lette even niet op en zag aanvoerder Michael Breij er vandoor gaan. Via de binnenkant van de paal schoof hij de bal langs de kansloze Michaelis. Het was even helemaal weg bij Volendam. We mochten dan ook blij zijn dat het binnen het uur al niet beslist was. Na wat wissels bij Groningen kregen de mannen van Johan Steur wat meer grip. Maar tot grote kansen kwam Volendam niet meer. Het lukte allemaal gewoon net niet. Een prima corner van Dylan Mertens werd door iedereen gemist en kort voor tijd liepen Gerry Vlak en Dylan Mertens elkaar in de weg. Zo ging opnieuw een uitwedstrijd verloren. Jong FC Volendam bezet met de winterstop de elfde plaats op de ranglijst, maar als Magreb '90 uit de competitie wordt gehaald zal dat de dertiende plaats worden. Zover is het nog niet, maar het lijkt eerder een kwestie van weken dan maanden voordat dat gebeurt. Op zaterdag 13 januari hervat Jong FC Volendam de competitie in eigen huis tegen Scheveningen. De selectie, staf en begeleiding wenst alle volgers hele fijne Kerstdagen en een gelukkig 2018. Tot volgend jaar!

Opstelling Jong FC Groningen: Jan Hoekstra, Robbert de Vos, Marijn Ploem, Kolbeinn Finnsson, Lars Kramer, Gerald Postma (71. Tim Waterink), Tom van de Looi (62. Kasper Oldenburger), David Browne, Michael Breij, Joël Donald, Uriel Antuna (62. Daniël Bouman)

Opstelling Jong FC Volendam: Mitchel Michaelis, Brian Plat, Alex Plat, Darryl Bäly, Kevin van Gasteren, Rafik el Hamdi (74. Gani Meholli), Kay Tejan (82. Roy Tol), Jari Vlak, Jordy Hilterman, Gerry Vlak, Dylan Mertens

Scheidsrechter: M.L. (Martijn) Germs (Wilnis)