Jong Volendam en Jong Dordrecht scoren er driftig op los

19 oktober 2010 /

In de merkwaardige competitie van beloftenelftallen, met slechts acht clubs, stonden Jong Volendam en Jong Dordrecht binnen enkele weken al voor de tweede keer tegenover elkaar. Werd het in Dordt na een 3-1 uiteindelijk 3-3, ook in Volendam was de eindstand 3-3. Nu was het Volendam dat de touwtjes in handen leek te hebben, maar dat pakte anders uit.

Bijna een half uur lang had Jong Dordrecht geen donder te vertellen in de wedstrijd tegen Jong Volendam. Volendamdoelman Sonny Stevens had gevoeglijk naast trainer Johan Steur kunnen gaan zitten. Niet een keer kwamen de gasten over de middenlijn. Jong Volendam was heer en meester, maar maakte dat verhaal niet af en scoorde slechts een keer. Na elf minuten zette Deen van Embricqs goed door, gaf op maat af op Lars Veldwijk, die weinig moeite had te scoren. Een minuut eerder had een soortgelijke aanval door Nick Tol afgemaakt moeten worden, maar hij miste de bal op een haar. Na die logische voorsprong grossierde Jong Volendam in het missen van de mooiste kansen. Met name Deen van Embricqs zal nog eens terugdenken aan de unieke kans alleen voor de keeper. Ook gaf Jong Volendam het nieuwe kabinet stevige argumenten in handen om de subsidie op kunst drastisch te verminderen. Bij Jong Volendam waren veel spelers bezig om kunststukjes te vertonen, die in de verschillende culturen klaterend applaus zouden opleveren, maar op het voetbalveld geen effect sorteren. Voetbal is gediend met samenspel en niet met solistische hogeschoolcapriolen zonder rendement. Net voor het laatste kwartier begon, begreep Jong Dordrecht dat Jong Volendam alleen maar mooi aan het voetballen was. De mouwen werden opgestroopt, de bakens verzet. Er kwamen meer overtredingen. Uit een van die vrije trappen werd Mawouna Amevor gevonden, die volkomen tegen de verhouding in 1-1 liet aantekenen. Nog voor rust kwam Jong Volendam tot bezinning. Mo Ajnane, die eerder een paar uitstekende mogelijkheden had laten liggen, werd opnieuw in stelling gebracht. Nu was het wel raak, waarmee op het scorebord toch een beetje duidelijk werd wat het verschil was.

De tweede helft had bijna in zijn geheel schriftelijk afgedaan kunnen worden. Maar er waren ook nog een paar slotminuten. Eerst gleed een kluwen van spelers de bal over de Volendamdoellijn, te midden van wie Mawouna Amevar voor 2-2 kon zorgen en vanaf de aftrap schoot Soufiane Aouaragh van Jong Dordrecht Jong Volendam naar een onverwachte achterstand (2-3). Dat de punten het dorp zouden uitrijden, mocht Jong Volendam uitsluitend aan zichzelf verwijten. Als zoveel kansen om zeep gebracht worden, vraagt een team om een afstraffing. Maar in werkelijk de allerlaatste seconden kwam toch nog de terechte gelijkmaker (3-3), toen Murat Onal de laatste strohalm verzilverde.