Kaartenregen in sportieve derby

30 augustus 2010 /

FC Volendam - Telstar: 1 - 1

Door Cor Westerveld

Zowel Gert Kruys als Jan Poortvliet was tevreden met de 1-1 uitslag. De trainer van Telstar had genoten van het combinatiespel van zijn ploeg en vond de 1-1 bij en tegen FC Volendam een mooie uitslag. Volendammer Johan Plat mocht in de tweede helft het veld ruimen voor Melvin Holwijn en dat bleek een prima wissel. Holwijn zette Telstar in de 70e minuut op een 0-1 voorsprong, waarna Charles Dissels de zaak in de 86e minuut gelijk trok. FC Volendam moest - zoals Poortvliet terecht aangaf - alle zeilen bijzetten om op de been te blijven tegen Telstar. Gert Kruys vond dat zijn ploeg mentaal stappen voorwaarts had gemaakt. “Maar het voetbal moet beter”, voegde hij eraan toe.

De 3085 toeschouwers zagen geen mooie, maar wel spannende wedstrijd, die door de thuisclub beëindigd werd met 9 man en door Telstar met 10. Scheidsrechter Jack van Hulten, die vorig seizoen in een tussentijds naar het AD uitgelekt evaluatierapport een onvoldoende kreeg voor zijn fluitprestaties, had de kaarten vanmiddag losjes in zijn borstzak zitten: hij deelde er 10 uit. De eerste was voor Telstar-speler Jeroen Tesselaar, die nauwelijks een overtreding begin op Roy Bakkenes. Aan FC Volendam-kant had Paul de Lange veel overtredingen nodig om zijn oud-ploeggenoten op het middenveld af te stoppen en hij ging dan ook terecht met een gele kaart de rust in. Omdat Gert Kruys er een voorgevoel van had dat er meer kaarten zouden vallen in de tweede helft, liet hij De Lange in de kleedkamer achter en voor hem Dominique van Dijk opdraven. Later werden ook Jack Tuyp en Melvin Platje gewisseld voor Kees Tol (Pier) en Michiel Kramer. De wissels kwamen het spel van de thuisclub ten goede.

Goede hand
Beide trainers hadden dus een goede hand van wisselen. Invaller Holwijn scoorde voor Telstar en met Van Dijk, Kees Tol Pier en Kramer in de ploeg begon de thuisclub beter te voetballen en voor meer gevaar zorgen.
De slag op het middenveld was aan FC Volendam niet besteed. De middenlinie sloot niet goed aan op de aanvalslinie. FC Volendam werd vaak op eigen helft teruggedrongen. Olaf Lindenbergh trad veelvuldig dirigerend en corrigerend op. Was overal op het veld aanwezig en werd dan ook tot Man of the Match uitgeroepen. Kansen gaf de thuisclub niet weg, maar het wist zelf ook nauwelijks kansen te creëren. In de eerste helft kwam FC Volendam niet verder dan een mooie volley van de voet van Charles Dissels die maar net over de deklat ging. Een afstandschot van Roy Bakkenes onderging hetzelfde lot.
In de tweede helft stuurde Laszio Zsidai Melvin Platje over rechts weg, maar die schoot de bal voorlangs. Olaf Lindenbergh gaf Platje een tweede kans, maar ook die leverde niets op. Jack Tuyp kreeg na goed combinatiespel van Dissels en Van Dijk nog een schietkans, maar zag de bal net naast het doel gaan. In de 70e minuut kwam doelman Robbin Ruiter zijn doel uit om Edwin Gyasi op de vleugel op te vangen, maar de speler van Telstar won dit duel en zijn voorzet werd door Melvin Holwijn simpel ingekopt, 0-1.

Kees Tol Pier
Kees Tol Pier mocht daarna Jack Tuyp vervangen. Nadat Holwijn namens Telstar de bal in het zijnet had geschoten en even daarna een overtreding maakte, was het Maikel van der Werff die de vrije trap prachtig achter doelman Cor Varkevisser krulde. FC Volendam juichtte, maar het feest ging niet door, omdat de vrije trap in tweeën moest.
De thuisclub bleef jagen op de gelijkmaker. Tussendoor hield doelman Ruiter de schade beperkt door een inzet van Kevin Brands te stoppen. Kees Tol Pier, die al meerdere goede acties had gemaakt, ging pijlsnel achter een harde pass van Marijn Sterk aan. Nog net voor de achterlijn wist hij de bal in te halen en voor te geven op de goed inkomende Charles Dissels, die het thuispubliek liet opveren, 1-1.

Stempel
Scheidsrechter Jack van Hulten begon met het uitdelen van kaarten steeds meer zijn stempel te drukken op de wedstrijd. Bij FC Volendam mochten Maikel van der Werff, die al geel had, een tweede gele kaart in ontvangst nemen en dus met rood het veld uit. Telstar-speler Jeroen Tesselaar volgde hem met de Hongaarse Volendammer Lazsio Zsidai in zijn voetspoor.
Het publiek kon het allemaal niet echt meer volgen. Telstar probeerde in de slotfase met de wind en regen in de rug van de nummerieke meerderheid te profiteren. FC Volendam wankelde en de supporters hielden bij enkele hoekschoppen en een vrije trap net buiten de zestien de adem in. Maar doelman Robbin Ruiter wist met een snelle reactie de bal uit de hoek van zijn doel te ranselen en de 1-1 voor zijn ploeg vast te houden.