Koen Stam: "Mijn kans komt ongetwijfeld"

19 augustus 2010

Door Cor Westerveld

Hij voelt zich als een vis in het water bij FC Volendam. De club die – zo heeft hij gemerkt – de zaken heel professioneel aanpakt. Dat moet zich volgens hem gaan uitbetalen in de vorm van een goed seizoen. “Met Opdam, Lindenbergh, Tuijp en Dissels hebben we ervaren spelers in de ploeg. Er is bovendien veel concurrentie. Dat houdt iedereen scherp”, weet Koen Stam.

De Schagenaar speelde de laatste anderhalf jaar voor Telstar. Zijn contract werd daar niet verlengd. Kon ie wel inkomen, want hij zat het laatste jaar flink in de lappenmand. Door een breuk in zijn voet kwam hij niet aan spelen toe. “Sinds 28 april ben ik weer fit. Bij FC Volendam speel ik op amateurbasis. Ik hoop er natuurlijk een contract te verdienen. Dat kan ik alleen afdwingen als ik speel. En dat hangt weer af van blessures en schorsingen. Maar kansen komen er vast wel en dan moet ik er staan.”
Koen Stam heeft al een aardige rondreis gemaakt als voetballer. Hij begon in zijn woonplaats Schagen in de jeugd bij SRC en speelde daarna twaalf seizoenen bij AZ. Daar bracht hij het tot de beloftes. Hij werd in zijn AZ-jaren geselecteerd voor de nationale elftallen onder de 17, 18 en 19 jaar, de beloftes onder de 21 en haalde zelfs Jong Oranje. Bij AZ trainde hij twee keer in de week onder Louis van Gaal. Profdebuut
Door AZ werd hij een seizoen verhuurd aan SC Cambuur, waar hij zijn profdebuut maakte, en daarna aan Excelsior. Bij de Rotterdammers werd hij - na acht eredivisiewedstrijden - uitgeschakeld door een enkelblessure. “Ik heb daarna niet meer voor ze gespeeld.”
Twee jaar terug werkte Stam nog stages af bij profclubs in Noorwegen, Kroatië en Engeland, maar die buitenlandse trips leverden geen contract op. “AZ was inmiddels in zee gegaan met Telstar, waar Edward Metgod was aangesteld als trainer en daar ben ik toen heengegaan.”

Zakelijk
Stam is een verdedigende middenvelder; maar kan ook centraal achterin spelen. Desgevraagd omschrijft hij zichzelf als een tactisch slimme en technische speler die kiest voor simpele en zakelijke oplossingen. Hij is verdedigend - mede door zijn lengte - sterk in de lucht. Hij heeft het voetballen niet van een vreemde. Zijn vader, Siem, staat bekend als de meest technische voetballer die SRC ooit heeft gehad. Koen Stam roemde al eerder de professionele aanpak bij FC Volendam. “Aan alles is gedacht. We hebben er een looptrainer en zelfs een worstelaar voor de krachttraining. Prima geregeld allemaal.” Hoewel Stam op amateurbasis bij FC Volendam speelt, weet hij toch zijn brood te verdienen in de sport. In Schagen heeft hij dit jaar Sportbureau 33 (www.sportbureau33.nl.) opgericht, samen met doelman Marco van Duin. “We geven clinics aan jeugdige voetballers bij amateurclubs. Daarvoor schakel ik spelers uit mijn netwerk in zoals Willie Overtoom (Heracles) Jeremaine Lens (PSV) en Kees Luyks (NAC).” Vorig jaar werd Koen Stam aangesteld als trainer bij SRC van de D1, C1 en B1. Bij FC Volendam heeft hij zijn eerste contract binnen: hij is er trainer van de D2. Nu nog een profcontract. Gezien de gedrevenheid waarmee de 23-jarige Stam de voetbalsport beoefent, zal het ons niet verbazen als hij dat ook snel binnenhaalt.



Laatste nieuws