Kostbare overwinning in Maastricht

16 mei 2013 /

Niet te voorspellen was het hoe de spelers van FC Volendam de Jupiler play-offs zouden ingaan. Het missen van de rechtstreekse promotie hakte er geweldig in. Het spelen van de extra wedstrijden, daar was niet op gerekend. Het toeleven naar de ‘tweede kans’ op eredivisievoetbal moet in een positieve flow gebeuren. Dat kon het verschil maken in de wedstrijden tegen MVV. In de competitie was de winst twee keer voor FC Volendam. De MVV-trainer liet vooraf dan ook weten dat zijn MVV wellicht anders zou gaan spelen. Maar ook Hans de Koning ging er niet onvoorwaardelijk van uit dat eerdere resultaten nieuw succes konden waarborgen. Dat was in de eerste helft volop te zien. Aan beide kanten werd veel tijd besteed aan de zorgvuldige opbouw. Geen driest aanvallend voetbal met alle risico’s van dien. Het werd gaandeweg een aantrekkelijke eerste helft. In balbezit werd zowel door MVV als door FC Volendam voor de kortste weg naar het doel gekozen. De aanvallers lagen echter behoorlijk aan de ketting. Bij FC Volendam was Raymond Fafiani vastgelegd door Nathan Rutjes, wat de doorvoer bemoeilijkte. Toch kwam FC Volendam tot een paar mogelijkheden, die succes hadden kunnen brengen. De mooiste mogelijkheid kreeg echter MVV, dat na een ruim half uur een aanval over rechts langs de buitenkant van de paal achter zag gaan. De 0-0 was een alleszins redelijke stand bij het ingaan van de rust.

In de tweede helft speelde MVV naar het altijd trouwe en goed hoorbare eigen publiek toe. FC Volendam was gewaarschuwd en liet dat ook zien. De eerste de beste kans binnen een minuut was voor FC Volendam. Ludcinio Marengo werd door Jack Tuijp weggestuurd, kwam kansrijk voor doel, maar schoof de bal langs de paal. Daarna volgde wat verwacht werd. Tien minuten lang kreeg MVV een aantal corners, maar gevaar leverde dat niet op. De mooiste kans volgde daarop voor FC Volendam. Weer was het Ludcinio Marengo die weggestuurd werd. Zijn schot werd via de kluts niet goed weggewerkt. Jack Tuijp werd in stelling gebracht, maar schoot uit ideale positie over. Ook de volgende kans, iets lastiger, was voor Jack Tuijp, maar nu lepelde hij de bal over het doel. Het succes mocht niet uitblijven. Het echte MVV-offensief kwam er niet uit. Na twee wissels van MVV maakte FC Volendam gebruik van de positiewisselingen. Brandley Kuwas trok naar binnen en schoot onberispelijk 0-1 binnen. Het was zijn laatste wapenfeit, want hij werd direct gewisseld voor Robert Mühren. MVV rechtte haar rug, kreeg op een mooie plaats een vrije trap, maar Sonny Stevens greep foutloos in. Een perfect genomen corner leek de gelijkmaker op te leveren, maar werd rakelings uit doel gekopt. Het werd weer een kwartiertje billenknijpen. Toch was het FC Volendam dat er een slotoffensief uitperste. Drie keer werd de keeper getest, drie keer leverde het niets op. De overwinning werd verdiend binnengesleept.