Matthias Kohler nieuwe rechterhand van Wim Jonk

30 juni 2021

FC Volendam heeft Matthias Kohler (30) toegevoegd aan de technische staf van FC Volendam. De geboren Stühlinger (Duitsland) zal per 1 september in dienst treden als de rechterhand van trainer Wim Jonk en tekent een contract tot de zomer van 2022, met een optie voor nog een seizoen. Kohler stond voor het laatst onder contract bij FC Basel, waar hij hoofdtrainer was van het beloftenteam.

De jonge Duitser kan ondanks zijn leeftijd al bogen op de nodige ervaring in uiteenlopende functies in het topvoetbal. Na werkzaamheden bij de Duitse voetbalbond (DFB) en Ajax Cape Town werd hij in 2013 aangetrokken als Hoofd Methodologie van Ajax. Vanuit deze nieuwe functie was hij samen met Wim Jonk, Ruben Jongkind en Johan Cruijff verantwoordelijk voor de uitwerking van de voetbalvisie en talentontwikkelingsfilosofie in het model dat één van de hoofdpijlers vormde onder het Plan Cruijff. Na het gezamenlijke vertrek bij Ajax werkte Kohler achtereenvolgens als hoofd methodologie van Cruyff Football, strategisch adviseur en (interim) hoofdtrainer van AS Trencin en hoofdtrainer van het tweede elftal van FC Basel.

'Historie schrijven'

“Het is speciaal om weer met deze groep Cruijffianen samen te gaan werken. Wij staan voor dezelfde manier van voetballen, opleiden en werken”, stelt Kohler. “We hebben een mooie uitdaging en willen historie schrijven met het Nieuwe Oranje. Ik kijk er naar uit om de weg daarnaar toe met aantrekkelijk en aanvallend voetbal samen te beleven.”

'Toptalent'

Technisch directeur Jasper van Leeuwen is bijzonder verheugd met de komst van de talentvolle Duitser. “Dat Matthias nu weer bij ons aansluit voelt een beetje als een reünie waarop we allemaal hoopten, maar nog niet wisten wanneer die zou plaatsvinden. Dat moment is nu dus gekomen en daar zijn wij heel blij mee.”

Van Leeuwen prijst de kwaliteiten van de nieuwe assistent-trainer. “Wij zien Matthias als een toptalent in zijn vakgebied. Hij heeft de zeldzame kwaliteit dat hij van nature en continu kan schakelen tussen de meer abstracte principes van de visie, dus met een diep begrip van de langere termijn, en het vertalen van die visie in de dagelijkse praktijk op het veld. Naast het assistentschap van Wim zal Matthias ook zijn stempel drukken op onze methodologie en krijgt hij de verantwoordelijkheid om de systematiek van individuele spelersontwikkeling naar een nog hoger niveau te tillen. Er ligt dus een mooie uitdaging en wij zijn er van overtuigd dat deze nieuwe technische staf het elftal en de club als geheel weer een stap verder kan brengen.”



Laatste nieuws