Melvin Platje: 'FC Zwolle is zeker nog te achterhalen'

03 februari 2011

In de schijnwerpers: Melvin Platje: “FC Zwolle is zeker nog te achterhalen”

Melvin Platje kon een voetballer zijn die de hoofdrol speelde in een strip. In zijn juniorentijd knalde hij vanaf de middenlijn in een wedstrijd van Volendam tegen Ajax de bal in een keer in het doel. Dat doelpunt ging de hele wereld over. Helder voor de geest staan ook nog de doelpunten die hij voor FC Volendam in de eredivisie maakte in de thuiswedstrijd tegen Willem II (uitslag 2-2) en in dezelfde week tegen De Graafschap (uitslag 3-1).

Beide keren gebruikte Melvin zijn hand en had de scheidsrechter de treffer af kunnen keuren als hij de handsbal had waargenomen. In Kerkrade krijgen de supporters alsnog een obsessie bij het horen van de naam van Melvin Platje. Immers hij schoot - als invaller - Roda JC uit de KNVB beker. Eerst maakte hij in de reguliere speeltijd de gelijkmaker (2-2) en in de verlenging schoot hij FC Volendam met een fraaie treffer naar de halve finale (2-3). Ook in de competitiewedstrijd flikte Platje het weer in Kerkrade . In de 78e minuut viel hij in en hielp zijn club aan de gelijkmaker (1-1). Dat waren prachtige tijden. FC Volendam degradeerde (nog met dank aan Feyenoord) en mocht het verloren terrein proberen te heroveren.
Melvin Platje hoopte dat een eredivisieclub hem zou wegplukken bij FC Volendam, maar dat gebeurde niet. Het werd dus weer de Jupiler League. Vorig seizoen en dit seizoen. Roem is vergankelijk. De ene week ben je de held, de andere week de schlemiel.

Veelvuldig schoot Platje FC Volendam en zichzelf in de belangstelling van sportjournalisten en zoemende camera’s. In de Jupiler League is het wat stiller geworden rond cultheld Platje.

Toch hoopt hij weer terug te keren in de eredivisie. Hetzij met FC Volendam en anders bij een andere club. “Het was – op de afloop na - een prachtig seizoen in de eredivisie met FC Volendam. Je speelde in alle grote en goed gevulde stadions. Een prachtig sfeertje. In het begin was het even wennen al die journalisten en interviews, maar later was ik daar wel aan gewend.”

Kluitje
Het voetbal dat FC Volendam onder Frans Adelaar in de eredivisie liet zien, was hartverwarmend. Platje: “Dat is nou juist het verschil met de eredivisie en de Jupiler League. In de eredivisie krijg je ruimte. In de Jupiler League staat alles op een kluitje en is het veel moeilijker om te scoren.”
Desalniettemin voert hij toch de topscorerslijst aan bij FC Volendam. Hij is er van overtuigd dat de achterstand op FC Zwolle nog te overbruggen is. “Je ziet dat FC Zwolle ook punten begint te verspelen. Wij moeten daar dan wél van profiteren. Dat hadden we natuurlijk afgelopen zondag al moeten doen tegen Telstar. In het jaar dat Volendam kampioen werd en naar de eredivisie promoveerde, had het minstens zo’n achterstand op RKC goed te maken. Toen lukte het ook. Ja, we moeten wel beter gaan voetballen als team en de kansen benutten die we krijgen.”

Cor Westerveld

{foto1}
Melvin Platje: “ De kansen die we krijgen, moeten we ook benutten.”
 Laatste nieuws