Michiel Kramer maakt het verschil tegen Cambuur

05 november 2010 /

Michiel Kramer maakt het verschil tegen Cambuur Leeuwarden

Door Cor Westerveld

Het venijn zat gisteravond bij FC Volendam-SC Cambuur Leeuwarden in de staart. Nadat de Friezen dachten een punt mee te kunnen nemen naar Leeuwarden, was het Michiel Kramer die ze alsnog het deksel op de neus gaf door in de 93e minuut de 2-1 te scoren (zie ook video rechts). Kramer werd luid bejubeld vanaf de tribunes. Hij werd gisteravond gekozen tot Man of the Match. Bij de bekendmaking van de Man of the Match was het logisch te veronderstellen dat die wedstrijd ging tussen Charles Dissels, Roy Bakkenes en Michiel Kramer. Het werd Kramer en toen die daarop ook nog zijn tweede en winnende treffer liet aantekenen, was het helemaal terecht dat hij de waardebon en bloemen in ontvangst mocht nemen.

{foto1}

Het was heel sneu en teleurstellend voort SC Cambuur dat het op de valreep nog verloor, maar over de gehele wedstrijd genomen verdiende FC Volendam toch de overwinning. Een overwinning die de thuisclub in de eerste helft al veilig had kunnen stellen door effectiever met de kansen om te gaan. Waarbij opgemerkt dat de bezoekers ook niet over geluk te klagen hadden. De Friezen kwamen er zelf helemaal niet aan te pas in de eerste helft. De achterhoede van FC Volendam - met de geroutineerde Barry Opdam aan het hoofd -gaf geen enkele kans weg. Een hoogstaande partij voetbal was het gisteravond niet, maar de fraaie staaltjes van techniek die Charles Dissels zo nu en dan liet zien, waren toch het krenten in de pap voor de ware voetballiefhebber.

{foto2}

Grote Pier
Kramer was het die de bal afpakte van een tegenstander en in de openingsfase Kees Pier Tol alleen op doelman David Meul afstuurde. De "Grote Pier" van FC Volendam, wist uit deze scoringskans niet meer dan een hoekschop te slepen. Ook bij de volgende actie was Kramer betrokken. Hij probeerde de bal over de uit zijn doel gekomen Meul te liften. Via het lichaam van Meul kwam de bal voor de voeten van Dissels, die met links van grote afstand fraai uithaalde, maar de pech had dat de lat SC Cambuur op de been hield. In de 33e minuut was het wel raak. Dissels stuurde Van der Werff over de rechtervleugel op pad om een voorzet te geven.Van der Werff gaf de bal prima voor aan Kramer, die Meul geen enkele kans gaf, 1-0. Met een 1-0 achterstand bij rust mochten de Friezen, die zelf aanvallend niet verder waren gekomen dan twee schoten in het zijnet, niet mopperen.

Roy Bakkenes
In de tweede helft liet Gert Kruys Melvin Platje in de 55e minuut opdraven voor Kees Pier Tol, die ondanks zijn werklust gisteravond niet echt zijn draai wist te vinden. Dissels speelde zich in kansrijke positie, maar zag zijn schot net langs de paal gaan. Mo Ajnane kwam er bij FC Volendam in voor Dominique van Dijk. De uitblinker tegen Helmond Sport kwam tegen SC Cambuur niet echt in zijn spel. Nadat Roy Bakkenes binnen de zestien onderuit was gehaald en heel Volendam om een strafschop smeekte, die de goed leidende Ruud Bossen niet gaf, putte SC Cambuur uit de gemiste kansen van FC Volendam en de magere voorsprong toch weer moed. De ploeg van Alfons Arts kwam steeds beter in de wedstrijd en het leek een kwestie van tijd dat de gelijkmaker zou vallen.

{foto3}

Redding
Invaller Ozughan Turk, die vorig jaar ook al via een vrije trap SC Cambuur na een 2-0 achterstand terug liet komen tot 2-2, stond nu weer aan de basis van de gelijkmaker. Zijn vrije trap kreeg doelman Robbin Ruiter niet goed onder controle. Hij stompte de bal voor de voeten van de aanstormende Sandor van der Heide, die simpel de gelijkmaker intikte, 1-1. SC Cambuur wilde meer, maar doelman Ruiter voorkwam met een redding ten koste van een hoekschop dat de Friezen - onterecht - met de volle winst aan de haal gingen. In de allerlaatste aanval van de wedstrijd sleepte de thuisclub de volle winst nog binnen. Het was invaller Mo Ajnane die een hoge bal naar de rand van de zestienmeterlijn verzond. Dissels passeerde de uit zijn doel gekomen Meul koppend en ging goed door naar de achterlijn. Na zijn doelpoging vanuit een moeilijke hoek wist Michiel Kramer - door uitstekend zijn lichaam te gebruiken - de terugkomende bal tussen twee Cambuurverdedigers te veroveren, speelde hen zeer fraai uit en schoot vervolgens de bal tussen de benen van doelman Meul door in het doel, 2-1.

Slordig
Trainer Alfons Arts was na afloop ontzettend teleurgesteld. "De eerste helft waren wij slordig en maakten verkeerde keuzes. Ik heb mijn spelers in de rust verteld dat ze vijf tandjes moesten bijzetten en agressiever moesten spelen Zoals we de laatste tien minuten speelden, hadden we de hele wedstrijd moeten doen."
Gert Kruys vond dat FC Volendam eerder veilig afstand had moeten nemen van SC Cambuur. "Omdat wij geen 2-0 maakten, bleef SC Cambuur in de wedstrijd. SC Cambuur heeft vele goede spelers en had zelf Turk nog op de bank. Wij hebben een manier gevonden om SC Cambuur te bestrijden."

Foto's: Fred Rotgans