Misha Salden op stage bij FC Volendam

03 september 2012

Sinds enkele weken is niet alleen hoofdtrainer Hans de Koning, zijn assistenten Berry Smit en Johan Steur en keeperstrainer Harald Wapenaar op het trainingsveld te bewonderen, maar behoort ook Misha Salden tot de technische staf. De oud-FC Volendam-speler is momenteel bezig aan zijn cursus Coach betaald voetbal en loopt nu stage bij zijn oude club. Wij spraken met hem.

In 2008-2009 gestopt met voetbal en direct al hoofdtrainer.

Ja. Ik kreeg in de periode dat ik zelf nog voetbalde, al een aanbieding om trainer te worden van ADO’20 (toen een hoofdklasser. Tegenwoordig spelend in de topklasse, red.). Daar ging telstar toen niet mee akkoord. Toen ben ik nog een jaar bij HBC gebleven. Een derde klasser. Op het moment dat ik nog aan het voetballen was, had ik gesprekken met FC Lisse. Die wilde mij graag hebben en mijn contract liep af. Dus dat sloot mooi aan.

Direct bij een hoofdklasser.

Ja. Ik had mijn trainersdiploma’s al op het CIOS (Centraal Instituut Opleiding Sportleiders, red.) gehaald. Oefenmeester 3, 2 en 1. Bij KFC en HBC clubs was ik al trainer geweest. Uiteindelijk dus bij FC Lisse terecht gekomen. Het klopt dat dat niveau voor het eerst was. Maar ik had wel de nodige jaren ervaring als speler op een bepaald niveau. Het was ook mijn wens om zo hoog mogelijk ergens in te stappen.

In je eerste seizoen (2009-2010, red.) al direct gepromoveerd naar de topklasse. Als speler promoveerde je één keer in vijftien jaar. Is de trainer Misha Salden kwalitatief beter dan de speler Misha Salden?

Nee. Dat is moeilijk. Wij zaten in de hoofdklasse en toen promoveerden we direct naar de nieuwe topklasse. Bij FC Lisse hebben we ook de beker geworden. Dat is mooi. Uiteindelijk zal moeten blijken waar je niveau ligt als trainer. Ik begin net en ik kom net kijken. Je hebt daarin wel veel ambitie. Als voetballer heb ik een mooi niveau gehaald. Veertien jaar in de Eerste Divisie gespeeld en een jaar in de Eredivisie. Dat zijn hele mooie dingen waar ik heel blij mee ben. Soms denk je wel eens als je op jongere leeftijd al op een hoger niveau had komen te spelen. Ik heb eigenlijk tot mijn A-junioren tijd bij de amateurs (KFC uit Koog aan de Zaan, red.) gezeten, had er misschien wat meer ingezeten. Maar ik ben blij met wat ik gepresteerd heb en ik heb geen moment geen spijt van wat ik wel en niet bereikt hebt.

Nu loop je stage bij FC Volendam, terwijl je de laatste jaren als profvoetballer juist bij Telstar zat. Waarom FC Volendam en geen Telstar?

Als je op de cursus komt, moet je een stage plek hebben. Dan is het vooral belangrijk dat je nieuwe indrukken opdoet. Dat je onder een hoofdtrainer en een staf thuis bent, welkom bent. Dat je als een waardevolle aanvulling op de staf gezien wordt. Dat had bij Telstar ook gekund. Alleen omdat ik daar kort geleden gespeeld heb, ken ik meer spelers uit de groep, meerder mensen van de club en organisatie. Hier was ik al veel langer weg. Al bijna negen jaar. Dan is het logischer om het hier te doen omdat je meer nieuwe dingen ervaart en omdat Volendam een grotere club is dan Telstar. Ook op organisatorisch vlak kom je meer tegen. Telstar heeft bijvoorbeeld geen jeugd, geen tweede elftal. Daarom heb ik ervoor gekozen om het bij de club te doen waar je het meeste kan leren.

Je loopt nu onder andere mee met Berry Smit. Net als jij begon ook hij al vroeg met zijn trainerscarrière, werd als trainer van RKAV Volendam kampioen van de eerste klasse en is nu assistent bij FC Volendam. Is dat ook de route die jij wilt afleggen als toekomstig hoofdtrainer?

Ik weet niet of je dat kan vergelijken. Je hebt allemaal je bagage en je voorgeschiedenis. Uiteindelijk heb je de wens om ergens hoofdtrainer te worden. Maar ik heb daar niet een termijn voor mezelf dat ik binnen zoveel jaar … Werken in de topklasse is ook fantastisch. Als ik nog vier, vijf jaar in de topklasse moet werken, is daar niets mis mee. Dat is gewoon een goed niveau. Het is meer dat je de cursus wilt halen. Je wilt een completere trainer worden. Of je dan uiteindelijk ergens als assistent trainer terecht komt of als trainer bij de jeugd of als hoofdtrainer, dat zal de tijd leren. De ambities zijn er in ieder geval wel.

Als je maar als trainer actief kunt zijn.

Ja, trainer betaald voetbal. Nu heb ik nog een baan als trainer en werk (het organiseren van voetbalkampen en voetbalclinics, red.) ik ernaast. Het mooiste is als je het fulltime kan doen. Alleen met voetbal bezig zijn. Dat is de ambitie. Ook daarin gaan we kijken hoe het gaat lopen.

En dan als trainer meer jaren in de eredivisie dan dat je als speler hebt gespeeld.

Haha. Ja dat hoop ik wel. Maar het gaat er mij om dat ik er plezier in heb en het hoogste uit mijzelf haal. Als dat de Topklasse is, is dat de Topklasse. Daar heb ik dan vrede mee. Ik vind het gewoon heel leuk.

Hoelang duurt de cursus nog?

Het duurt in totaal een jaar en ik moet tot april nu. Het hangt er een klein beetje vanaf op welk moment je bepaalde opdrachten en trainingen afsluit.

Staat er nog een volgende cursus op het programma?

Nee. Coach betaald voetbal is als trainer het hoogste diploma dat je kan halen. Wat ik wel daarna wil doen, is op een bepaalde punten verdiepen. Specialiseren. Dat is ook afhankelijk welke dingen en werk je tegen die tijd doet. Het moet natuurlijk allemaal wel passen.

Aan welke punten zit je dan te denken om je in te verdiepen?

Je hebt voetbaltechnisch en voetbaltactiek wat voor een groot gedeelte bepalend is. Maar bij het voetbal komt natuurlijk meer kijken zoals het conditioneel voorbereiden, het periodiseren van de spelersgroep. Maar ook andere facetten zoals de videoanalyses die overal gebeuren. Dat zijn ook interessante dingen om daar stappen in te maken en je verder in te ontwikkelen. Wat dat betreft zijn er genoeg dingen, los van alleen het hoofdtrainerschap, waar je je in kan ontwikkelen als trainer.

Hoe lang ben je nog langs het veld bij FC Volendam te zien?

Wat mijn betreft zal ik hier mijn stage uitzingen. Het liefst zie ik het zelfs zo dat ik het seizoen afmaak. Je loopt stage en je bent, vind ik, onderdeel van een groep. Dan moet je dat zo volledig mogelijk doen. Dat doe ik. En om dan in maart of april te zeggen: ‘Jongens mijn stage is klaar, zoek het maar uit’, nee, zo zit ik niet in elkaar. Het liefst wil ik, mits de club het op prijs stelt, wat ook belangrijk is, wil ik het seizoen gewoon lekker afmaken.


 Laatste nieuws