Weer scoort FC Volendam niet tegen NEC Nijmegen

NEC - FC Volendam (3 - 0)

09 maart 2018 / Jupiler League

Voorafgaand aan de wedstrijd in Nijmegen heeft de staf van NEC Nijmegen geen mogelijkheid onbenut gelaten om FC Volendam op een zadel te zetten. “NEC Nijmegen  tegen de best presterende club in 2018” was een van de uitingen. De waarheid gebiedt te zeggen dat FC Volendam dertiende stond en NEC Nijmegen volop gewikkeld was in de promotiestrijd. In deze wedstrijd mocht FC Volendam laten zien dat het na  de mooie reeks van de afgelopen weken ook in De Goffert wat te zoeken had. De voortekenen waren niet goed, het laatste doelpunt tegen de roodgroene brigade dateerde van 2008-2009. Ook nu wist FC Volendam geen van de minimaal vijf doelrijpe mogelijkheden er een te benutten. NEC Nijmegen daarentegen was dodelijk effectief en won met 3-0.

Wie gedacht had dat FC Volendam totaal overrompeld zou worden in de eerste tien minuten, kwam bedrogen uit. NEC Nijmegen had kennelijk toch meer ontzag voor FC Volendam dan gedacht. Het spelbeeld was aardig in evenwicht. Beide teams creëerden een kans die afgerond had moeten worden, maar van een ontketende thuisclub was geen sprake. Toch was het NEC Nijmegen dat gaandeweg, spelend naar de eigen harde kern, steeds meer initiatief nam. FC Volendam liet zich niet onbetuigd, mocht twee corners nemen, maar echt gevaarlijk was het niet. Halverwege de eerste helft werd de ban gebroken. Daan Klinkenberg omarmde zijn tegenspeler, wat een vrije trap op 25 meter van het doel opleverde. Terwijl Hobie Verhulst zijn muur nog stond  te organiseren, trapte Groeneveld met een grote boog over alles en iedereen de bal in het lege doel. Een doelpunt dat zeker verdiend was gezien het spelbeeld, maar wat met enige oplettendheid van de Volendamkeeper nooit had kunnen vallen.

Vrij snel daarna kreeg Enzo Stroo zijn tweede kans. Op weg naar de keeper hoefde hij de hoek maar uit te zoeken. Met links schoot hij echter rakelings langs de verkeerde kant van de paal. In het laatste kwartier was het vooral NEC Nijmegen dat de wedstrijd maakte. Hobie Verhulst moest gestrekt naar de hoek en achterin was het vrouwen en kinderen eerst . Toch leek FC Volendam met deze hoopgevende 1-0 de rust te halen. Het had echter buiten de waard gerekend. In een enorme scrimmage op slag van rust was het Verdonk die het laatste tikje gaf en het stadion in vuur en vlam zette. Vanaf de aftrap kreeg Nick Doodeman een kans om de achterstand te verkleinen, maar slaagde daar niet in. Afgaand op de kansen die FC Volendam wist te scheppen ondanks de veldmeerderheid van de thuisclub, zou verwacht mogen worden dat de 2-0 ruststand niet hopeloos hoefde te zijn.

In de tweede helft was het aanvankelijk vooral Groeneveld die NEC Nijmegen vleugels gaf. Ties Evers wist niet waar hij kijken moest, of zijn opponent was er alweer vandoor. NEC Nijmegen kreeg de een na d andere kleine mogelijkheid, maar FC Volendam bleef overeind. Enzo Stroo kreeg een enorme kopkans, maar kopte niet diagonaal terug noch kwam de bal op maat bij Kevin Visser. Snel hierna kopte Joppen kopte onberispelijk in na een vrije trap van Groeneveld. Misha Salsen startte in de navolgende minuten met de wissels. Eerst werd Joey Veerman ingeruild voor Alex Plat. Vervolgens kwam Luis Pedro voor Rodney Antwi, die pal daarvoor door Enzo Stroo in stelling was gebracht. Ook Nick Doodeman kon naar de kant, omdat Marco Tol als vijfde verdediger een slot op de deur moest vormen. De eerste inbreng van mot verdiende meer. Via via belandde zijn wippertje tegen de paal. NEC Nijmegen geloofde het verder wel met het oog op de tussenstanden en de wedstrijd van maandag. FC Volendam leek er nog wel in te geloven, maar de lange bal kwam vaak niet aan, waardoor ook na tien jaar nog altijd geen goal tegen NEC Nijmegen gemaakt is. Met 3-0 werd NEC Nijmegen rijk beloond, want FC Volendam had minimaal uit een van de grote mogelijkheden de wedstrijd spannend moeten maken. Geflatteerd is misschien teveel gezegd, maar FC Volendam had met name in de eerste helft moeten toeslaan.

Opstelling FC Volendam:  Hobie Verhulst, Ties Evers, Henny Schilder, Daan Klinkenberg, Gijs Smal, Joey Veerman (64. Alex Plat), Nick Doodeman (70. Marco Tol), Gerry Vlak, Enzo Stroo, Kevin Visser, Rodney Antwi  (68. Luis Pedro)

Foto's: ProShots & Rob Lezer
Tekst: Cor Tol