Overtuigende winst FC Volendam: 6-1! (UPDATE)

25 februari 2013 /

FC Volendam spoelt nederlaag tegen Sparta weg tegen FC Dordrecht: 6-1

Door Cor Westerveld

FC Volendam heeft zich na de grote nederlaag afgelopen vrijdag tegen Sparta (4-1 verlies) de draad weer goed opgepakt. Tegen FC Dordrecht werd een klinkende 6-1 overwinning behaald en daarmee werd de kater tegen Sparta weggespoeld. Interim-trainer Virgil Breetveld (hij heeft Gert Kruys opgevolgd) vond dat zijn manschappen aardig veldspel hadden laten zien ondanks de 6-1 nederlaag. In de eerste tien minuten kreeg FC Dordrecht ook de beste doelkans. Een voorzet van Mawouma Amevor werd echter royaal over het doel van Stevens gekopt door Iliass Haddad.

{foto1}

“Wij waren in de openingsfase niet scherp”, aldus Hans de Koning. Volendam nam na de offensieve openingsdaden van de bezoekers het heft in handen en liep in de eerste helft binnen 25 minuten uit naar een 3-0 voorsprong. Jack Tuyp stelde in de 8e minuut Michiel Kramer in staat om uit te halen op het doel van FC Dordrecht. De bal ging tussen de benen van doelman Ramon Lutjano Benavide door over de doellijn, 1-0. Met een prima genomen vrije trap verraste Raymond Fafiani in de 16e minuut de doelman van FC Dordrecht, 2-0. Bijna was het 3-0 na een handig overstapje van Fafiani, maar de inzet van Brandley Kuwas strandde op de doelman. De in de laatste wedstrijden sterk op dreef zijnde Gerry Koning tekende in de 24e minuut voor 3-0 nadat de bal uit een voorzet van Fafiani bij de tweede paal panklaar op hem werd teruggelegd door Jack Tuyp. “De ballen gingen er vrijdag tegen Sparta niet in en nu wel”, verklaarde Hans de Koning na afloop de grote overwinning van zijn ploeg.

{foto2}

FC Dordrecht mocht niet mopperen dat het slecht 3-0 stond bij de rust, want met een beetje meer geluk had de thuisclub nog een paar keer gescoord. FC Volendam nam na de 3-0 wat gas terug. Jeffrey Rijswijk zorgde nog voor een gevaarlijk moment voor het doel van Volendam, maar zijn inzet leverde niet meer op dan een hoekschop.

Rebound
Na de hervatting verkleinde FC Dordrecht al na drie minuten de achterstand tot 3-1. De weer sterk keepende doelman Sonny Stevens wist het schot van Romano Kortzorg nog onschadelijk te maken, maar in de rebound werd hij kansloos gepasseerd door Fouad Idabdelhay. “En had het toen 3-2 geworden dan hadden wij het nog moeilijk kunnen krijgen tegen het fysiek sterke FC Dordrecht”, wist De Koning. FC Volendam werd door de tegentreffer van de bezoekers wakker geschud en mede door de creativiteit van de vleugelaanvallers Brandley Kuwas en uitblinker en ’Man of the Match’ Ludcinio Marengo werd FC Dordrecht veelvuldig teruggedrongen en in de problemen gebracht. Een fraaie actie van Kuwas eindigde met een schot tegen de doelman op en even later zag Jack Tuyp - na voorbereidend werk van Kuwas en Schwiebbe - zijn inzet gekeerd door de doelman.

{foto3}

Snelheid
In de 74e minuut zag Marengo zijn doorzetten en snelheid beloond. Op het middenveld veroverde hij de bal en was daarna telkens een stap sneller dan de verdedigers van FC Dordrecht en ook eerder bij de bal dan de uitlopende doelman. Aan het eind van de rit scoorde Marengo zijn eerste doelpunt voor de wijdbroeken, 4-1. Kuwas viel daarna geblesseerd uit en werd vervangen door de debuterende Soufiane Laghmouchi. Nadat Fafiani in de 76e minuut Jack Tuyp in staat stelde om zijn doelpuntje mee te pakken (5-1), mocht Kramer plaats maken voor Robert Mühren. Bij een van Mührens eerste acties schoot hij de bal nog hoog over het doel, maar toen hij in de 87e minuut opnieuw van afstand mocht aanleggen, was doelman Ramon Lutjano Benavides volstrekt kansloos, 6-1. Marengo schoot uit de draai nog een keer verrassend op doel, maar toen stond de doelman op de goede plek.

{foto4}

Hans de Koning had gehoopt dat de competitie zo was verlopen dat op dezelfde avond de beslissing zou vallen voor de derde periode. “We hadden dan zeker duizend tot vijftienhonderd mensen meer op de tribune gehad”, wist hij.
De supporters van FC Volendam die er tegen FC Dordrecht wel waren, gingen voldaan naar huis. Hun favorieten lieten vaak oogstrelend voetbal zien, maakten veel doelpunten en hebben nog een klein kansje op de derde periode als volgende week FC Den Bosch met ruime cijfers wordt verslagen. Maar het verrassende verlies van Sparta maandagvond op eigen veld tegen FC Den Boch (1-5) was ook voer voor de rasoptimisten onder de supporters van FC Volendam. In de Jupiler League lijkt met nog tien wedstrijden te gaan de beslissing zeker nog niet gevallen.