Platje geeft FC Volendam lucht

09 oktober 2009 /

Door Cor Westerveld

Melvin Platje blijft een onberekenbare speler. Volendam draaide niet lekker en de hardwerkende Platje evenmin. Hij was zelfs rijp voor een wissel, maar de dekselse Platje heeft al vaker laten zien dat hij plotseling een wedstrijd kan beslissen. We hoeven alleen maar aan de bekerwedstrijd van vorig seizoen tegen Roda JC te denken. Tegen FC Oss werd Platje matchwinnaar door in de 88e minuut van grote afstand een pegel de kruising in te sturen. Voordat doelman van FC Oss goed en wel besefte wat er gebeurde, was de bal hem al gepasseerd en Platje de gevierde held van de avond.

De thuisclub had een zware kluif aan FC Oss dat met een handvol invallers niet beter of slechter was dan FC Volendam. Punten pakken en zo snel mogelijk klimmen op de ranglijst, daar gaat het op dit moment om bij FC Volendam. Door de 1-0 winst steeg de ploeg van Edward Sturing één plaats op de ranglijst en staat nu twaalfde. Overwinningen - hoe klein ook en hoe krampachtig weggesleept voor de poorten van de hel - Volendam heeft ze nodig als ruggensteun om het gedeukte zelfvertrouwen op te krikken. Op basis van negentig minuten voetbal mocht Volendam de meeste aanspraak maken op de drie punten. Maar wat ging het moeizaam. De wil was er wel. Er werd keihard gewerkt door de spelers. Dat lijkt het enige medicijn voor een voorspoedig herstel van de patiënt. Dat zien de supporters ook.
Opgelucht togen zij huiswaarts in de hoop dat FC Volendam volgende week zondag weer een stapje omhoog kan maken door dan hekkensluiter Emmen aan de zegekar te binden.

Kelvin Maynard
Man of the Match was - zeer terecht – de sterk spelende verdediger Kelvin Maynard. Hij bemoeide zich vaak met de aanval. In de openingsfase had Volendam niet over geluk te klagen toen de doorgebroken Joël Tshibamba de bal tegen de lat schoot. Volendam wilde wel maar er lukte weinig en als er al kansen kwamen, werden die om zeep geholpen. Dat probleem hadden de bezoekers ook. De mooiste kans in de eerste helft was voor Dominique van Dijk, maar die schoot oog in oog met doelman Wilko de Vogt de bal tegen hem op. Van Dijk bracht met een steekpass Platje in stelling, maar die kreeg de bal niet goed onder controle, al slaagde hij er in tweede instantie nog wel in om de bal over het doel te schieten. Rowin van Zaanen was bij een prima voorzet van Maynard net te laat om de bal in te tikken.

Onderuit

Na de hervatting voerde Volendam de druk allengs op, maar de eerste kans was toch voor de bezoekers. Uit een hoekschop van Dominique Scholten had Joël Tshibamba moeten scoren voor FC Oss, maar hij maaide over de bal heen. Heel FC Volendam schreeuwde om een strafschop toen Jack Tuyp met alleen doelman De Vogt nog voor zich van achteren tegen de vlakte werd gelopen, maar scheidsrechter Van Egmond zag het anders. De na de rust voor Hamit Yildiz in het veld gekomen Bernard Hofstede stuurde Jack Tuyp even later opnieuw weg maar die schoot de bal tegen de doelman op. Hofstede kreeg zelf ook nog een paar kansjes. De wedstrijd dreigde met de brilstand te eindigen. De individuele actie van Platje maakte de avond uiteindelijk toch nog goed voor de supporters. Het ging om de punten en die pakte Volendam. Op het doelpunt van Platje na zullen de voetballiefhebbers het duel tegen FC Oss snel vergeten.