FC Volendam pakte verdiend de volle winst

RKC Waalwijk - FC Volendam (1 - 3)

15 december 2017 / Jupiler League

In de voorlaatste wedstrijd van 2017 mocht FC Volendam laten zien dat de punten van de laatste drie wedstrijden een echte opmaat gaan betekenen voor een klim naar boven. Het trof het echtter niet dat het Mandemakersstadion voor RKC Waalwijk al acht thuiswedstrijden lang een onneembare veste leek te zijn geworden. De thuisploeg had een deukje opgelopen in Sittard met twee rode kaarten, maar aan FC Volendam de taak daarvan gebruik te maken. Gaandeweg bleek in de wedstrijd dat RKC Waalwijk geen maatje te groot was. De ruststand was weliswaar 1-0, maar een uistekende tweede helft leverde drie doelpunten op, 1-3.

In de eerste fase van de wedstrijd was goed te zien, dat de thuisclub orde op zaken wilde stellen na de oorwassing in Sittard en dat FC Volendam nog niet dat zelfvertrouwen heeft wat even snel korte metten zou kunnen maken met dit RKC Waalwijk. In het eerste half uur gebeurde er werkelijk niets  dat de eeuwigheid in moest. FC Volendam nam meer het initiatief, wat kansjes opleverde voor Kevin Visser en Enzo Stroo. Een vrije trap van Joey Veerman werd veel te hoog genomen. De mooiste kans werd voorbereid door Ties Evers, die Enzo Stroo leek te bedienen, maar zijn grote teen was net te kort. Gaandeweg kwam RKC Waalwijk wat brutaler van de eigen helft. FC Volendam rook geen onraad. Drie corners op rij wekten geen onrust. Toch gebeurde wat verwacht kon worden. Van buiten het strafschopgebied rondde Seys diagonaal een counter af, die mogelijk was toen Nick Doodeman bij de opbouw van Volendam verkeerd werd ingespeeld en RKC Waalwijk in no time aan de overkant te vinden was.  Echt verdiend was het niet, maar FC Volendam toonde veel te weinig stootkracht om meer te mogen eisen. Op slag van rust ontsnapte FC Volendam aan de 2-0, toen Voskamp frank en vrij voor het doel naast kopte.

Al snel na de thee kwam FC Volendam op gelijke hoogte.  Van het spel dat RKC Waalwijk net voor rust etaleerde, was niet veel meer over. FC Volendam dicteerde de wedstrijd. Joey Veerman stuurde Nick Doodeman weg, die Kees Kwakman op maat bediende. Vrij snel hierna kreeg FC Volendam een strafschop van de uitstekend leidende Belgische scheidsrechter Vermeire,, omdat Enzo Stroo vol in de rug geduwd was. Joey Veerman ontfermde zich over de bal, wat hoge verwachtingen wekte, maar evenals zijn twee vrije trapopen was ook deze kans niet aan hem besteed. Vaessen redde eenvoudig. FC Volendam kon de wedstrijd eigenlijk vroeg beslissen, maar de fraaie kopkans die Kees Kwakman kreeg, belandde naast het doel. Toch kwam de voorsprong.  Precies halverwege de tweede helft speelde Enzo Stroo zich vrij en joeg de bal hoog in de linker kruising. FC Volendam had geen kind aan RKC Waalwijk, leek het, maar de ruggen werden gerecht, het publiek ging er achter staan. De Volendam aanhang kreeg het Spaans benauwd. Een uitbraak van Rodney Antwi had de verlossing moeten zijn, maar de keeper plukte de bal van zijn schoen. Het duurde tot vier minuten voor tijd aleer FC Volendam de deur vergrendelde. Een verre uittrap van Hobie Verhulst belandde bij Luis Pedro. Hij zag zijn directe tegenstander uitglijden, wat hem vrij baan gaf. Zijn pass naar de volledig vrijstaande Enzo Stroo betekende 1-. Gezien de tweede helft volkomen verdiend. FC Volendam liet weer voetbal zien, waar het publiek graag voor naar het stadion komt.

Opstelling FC Volendam: Hobie Verhulst, Ties Evers, Daan Klinkenberg, Erik Schouten, Gijs Smal, Joey Veerman, Nick Doodeman (9. Luis Pedro), Kees Kwakman, Enzo Stroo (90. Jordy Hilterman), Kevin Visser, Rodney Antwi  (88. Henny Schilder)