Roda JC - FC Volendam (KNVB beker)

05 maart 2009 /

Trefzeker en eindelijk beloning

Bekerwedstrijden moeten een winnaar krijgen. Ook voor Roda JC en Volendam gold dit, wetend, dat de echte wedstrijd, waarin verlenging van het eredivisieschap op het spel staat, nog komen moet. Beide partijen hoopten dat verlenging niet nodig zou zijn, in verband met de wedstrijden van komend weekeinde. Maar na negentig minuten stond het 2-2.
De eerste helft was vooral een zeer verkennende. Veel kansen waren er niet. FC Volendam had er een, Roda JC twee. Het toeval wilde, dat FC Volendam die ene kans wel verzilverde en De thuisploeg twee keer misgreep. In de vijftiende minuut nam Dominique van Dijk een corner zo perfect dat het voor Tim Bakens een kwestie van binnenknikken was. Roda JC gooide daarna de schroom van zich af. Eerst zag het Cissé een schot wagen, dat zowaar succes leek te hebben via een Volendambeen. De carambole was echter mis van het doel. De mooiste kans was voor daarna voor Matondo. Volkomen vrij joeg hij de bal diagonaal over het doel.
Voetballend was het niet echt steeds genieten. Met name het thuispubliek was ontevreden na de overwinning op De Graafschap. De honderd meegereisde Volendamsupporters lieten zich wel gezellig horen. Het andere Oranje hield zich tot nu toe goed staande!

In de tweede helft was een ontketend Roda JC Volendam bij vlagen te machtig. Goed was het niet, maar het leverde wel op. Al binnen tien minuten was het gelijk, toen Matondo vrije doortocht kreeg van Kelvin Maynard. De afstand was groot, maar door een stuit liet ook Jeroen Verhoeven zich verrassen: 1-1. Roda JC had de smaak te pakken. Weer tien minuten later was het 2-1 toen De Fauw door Gerry Koning uit het oog verloren was. Volendam bracht supersub Melvin Platje in. Hij was het die een kwartier voor tijd de gelijkmaker, waar Volendam weinig recht op had, kon inschieten. Weer was het een hoekschop die er aan voorafging.  Er kwamen prachtige kansen voor de Limburgers, soms voor een volkomen open doel. Maar steeds weer ontsnapte FC Volendam.
Roda JC verzaakte niet. Gesteund door het felle publiek, dat van tribune gewisseld was in de rust, werd de jacht op de gelijkmaker ingezet. Beide partijen hadden weinig behoefte aan een verlenging. Maar Volendam was in slechten doen. In de eerste helft was er nog gelijkwaardigheid, maar na rust was Volendam geen schim van zichzelf.
In de verlenging begreep Volendam dat er wat meer gebeuren moest dan in de voorbije drie kwartier. Volendam heeft geen ploeg die even een wedstrijd naar d hand kan zetten. Er moet gewerkt worden. En dat gebeurde dan ook. Al na vijf minuten had het succes. Een diepe bal van Tim Bakens werd door Melvin Platje in een keer verlengd en in een grote boog naar de verste hoek geschoten: 2-3.
Het laatste deel van de verlenging was het voor Volendam flink billenknijpen, zeker nadat Roda JC twee extra aanvallers had ingebracht. Jeroen Verhoeven moest tal van keren vol aan de bak. Maar de verdediging hield stand en FC Volendam mag het nu thuis opnieuw proberen tegen Heerenveen voor de halve finale.