Route naar natuurgras: eerst nog kunstgras, daarna de overstap

02 maart 2021

Op de achtergrond is de afgelopen tijd veel werk verricht rond het ‘dossier natuurgras’. Een speciale commissie heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en randvoorwaarden voor de overstap naar een natuurgrasveld in het Kras Stadion. Eind februari is er een route uitgestippeld voor de overgang naar natuurgras. Concreet houdt dit in dat er in het seizoen 2021-2022 gevoetbald wordt op een splinternieuw kunstgrasveld, waarna het streven is dat in het daaropvolgende voetbaljaar natuurgras zijn rentree maakt in Volendam.

FC Volendam heeft een sterke wens om te voetballen op natuurgras. De overstap van kunstgras naar natuurgras geeft echter een grote druk op de huidige infrastructuur. Ondanks een intensieve samenwerking tussen FC Volendam en RKAV Volendam in het gebruik van elkaars faciliteiten, behoort een switch naar natuurgras binnen de huidige capaciteit op korte termijn niet tot de mogelijkheden.

Route

Ondanks alle beperkingen is de speciale commissie met een plan gekomen om natuurgras in het Kras Stadion mogelijk te maken. Om deze ambitie voor het seizoen 2022-2023 te bewerkstellingen, worden de komende tijd essentiële lokale samenwerkingen gerealiseerd met sportorganisaties en schoolinstellingen.

Overbruggen

Om de periode tot de overstap naar natuurgras te overbruggen, wordt er in aanloop naar het seizoen 2021-2022 door leverancier CSC Sport een nieuw en hypermodern kunstgrasveld aangelegd in het Kras Stadion. Na de bewuste periode zal er voor de bestemming van het kunstgrasveld een gepaste oplossing worden gerealiseerd, waarbij er gekeken wordt naar verplaatsing in de nabije omgeving. Ook voor dit issue wordt in de komende tijd gewerkt aan een concrete invulling.

‘Fraaie stip aan de horizon’

Bestuurslid technische zaken Hans Bond is blij dat er een stip aan de horizon gezet is voor de rentree van natuurgras in het Kras Stadion. “Onze uitdrukkelijke wens is om op echt gras te voetballen. Het is echter een enorme logistieke operatie om dit mogelijk te maken. Maar samen met alle betrokken partijen en de hechte samenwerking met RKAV Volendam, gaat dit ons op termijn lukken. De komende tijd gaan wij aan de slag met alle logistieke uitdagingen. Op het moment dat alle hordes zijn genomen, kunnen wij de overstap maken naar natuurgras. Met het seizoen 2022 – 2023 als fraaie stip aan de horizon.”

Tekst & foto's: FC Volendam


Laatste nieuws