Ruiter nachtmerrie voor FC Dordrecht

20 augustus 2010 /

Door Cor Westerveld

Robbin Ruiter was tegen FC Dordrecht de onbetwiste held van de avond. De ’goalkeeper’ van het vlaggenschip van FC Volendam onderschepte de ene na de andere aanval op zijn heiligdom. Zodoende was het doelpunt dat Melvin Platje na een kwartier spelen maakte voldoende om de eerste seizoenzege te boeken. Voor de spelers van FC Dordrecht was Robbin Ruiter een nachtmerrie.

Trainer Henny Lee van de Dortenaren zag zijn ploeg voor de tweede keer dit seizoen met 1-0 verliezen. Tegen Cambuur thuis speelde zijn ploeg goed en ook tegen FC Volendam was dat het geval. In de eerste bedrijf zag Lee een viertal scoringskansen en in de tweede helft, toen Dordrecht de druk op voerde en de verdediging van FC Volendam meer dan eens wankelde, creÎerde zijn manschappen nog een tiental kansen. Ruiter wenste echter niet te capituleren. De jonge Volendamse doelman, die ook regelmatig contact heeft met familielid en oud-Volendamkeeper Jan Ruiter speelde de sterren van de hemel en kreeg de hele avond een lawine van applaus. En ook trainer Lee van FC Dordrecht deelde na afloop van de persconferentie een compliment uit aan de nuchtere Ruiter.

Counter
Gert Kruys vond dat zijn opvolger bij FC Dordrecht een goed beeld had geschetst van de wedstrijd, maar had in de counter in de tweede helft ook kansen gezien voor FC Volendam. “Wij begonnen slecht aan de wedstrijd. Een aantal jongens was gespannen. Deze overwinning is goed voor het vertrouwen van die jongens”, aldus Kruys.

De thuisclub kwam inderdaad niet goed uit de startblokken. De supporters hielden de adem in toen Railly Ignacio net iets sneller was dan Olaf Lindenbergh en vrij voor Ruiter kwam. Ruiter pareerde de inzet en met een terugkopbal op zijn doelman zorgde Lindenbergh vervolgens voor opluchting. Hierna wist Laszio Zsidai een tweede treffer te voorkomen door een inzet van Guy Ramos tot hoekschop te koppen.

Platje-trap
In de vijftiende minuut kwam de thuisclub na een mooie aanval op voorsprong. Marijn Sterk bereikte vanaf de linkervleugel op rechts de vrijstaande Maikel van der Werff, die de bal terug legde naar het centrum voor de voeten van Melvin Platje. Met een typische Platje-trap verdween de bal effectvol richting binnenkant paal het doel in, 1-0.
Met een slim hakballetje stuurde Cecilio Lopes Dave Huymans op weg naar doelman Ruiter, maar die voorkwam ten koste van een hoekschop de gelijkmaker. Toen Roy Bakkenes aan de andere kant Charles Dissels (in buitenspelpositie) alleen op doelman Nick van der Ploeg afstuurde, had de thuisclub op 2-0 moeten komen ware het niet dat Dissels de bal recht op de doelman afvuurde. Even later werd Dissels vastgehouden en een vrije doortocht ontnomen, maar scheidsrechter Kristian Bakkelo uit Winschoten die een bedrijvig avondje had, zag dat anders.

Armzwaai
Het grooste deel van de tweede helft zaten de supporters van FC Volendam met dichtgeknepen billen op de tribune. Voor de dug-out maandag Gert Kruys geregeld met een armzwaai naar voren aan dat zijn spelers niet op eigen helft moesten blijven hangen. FC Dordrecht voerde de druk op. Veelvuldig trok verdediger Johan Versluis mee naar voren en waren Dordtse spelers in het centrum te vaak aanspeelbaar om uit te halen op het doel van Ruiter. In het sportieve duel werden de fysieke krachten steeds meer op de proef. Om zijn ploeg nog wat meer fysieke kracht en aanvallende impulsen te geven bracht Kruys al snel Michiel Kramer in voor Roy Bakkenes, die kon terugzien op een goede wedstrijd. Achtereenvolgens werd het doel van FC Volendam bestookt met schoten van invaller Moussa Kalisse (net over), Vlatko Lazi (afstandschot) en Bart van Hintum (vrije trap), maar doelman Ruiter gaf geen krimp. Tussentijds was FC Volendam in de counter bijna op 2-0 gekomen, maar uit de voorzet van Platje schoot Kramer de bal net naast de paal. Platje (inzet via doelman tot corner verwerkt) en Tuyp (schiet met links net naast het doel) probeerden doelman Nick van der Ploeg nog te verschalken. Het meeste gevaar ontspon zich echter aan de andere kant. Robbin Ruiter tikte een inzet van invaller Renaldo Jongebloet corner en gaf ook niet thuis op een inzet van Moussa Kalisse.

Uitvallen
FC Volendam beperkte zich tot uitvallen. Platje had op links of alleen snel door moeten gaan naar doelman Van der Ploeg, of de bal meteen moeten afspelen naar rechts op de vrijstaande Kramer. De onberekenbare spits van Volendam hinkte zichtbaar op twee gedachten en zag deze kans niet meer opleveren dan een hoekschop, zodat FC Dordrecht tot het laatste fluitsignaal in de race bleef. Dankzij met name doelman Ruiter (Man of the match) hield FC Volendam de minieme voorsprong vast. Gert Kruys vond – gezien het spelbeeld – dat FC Dordrecht zeker wel een punt verdiend had. Zijn collega Henny Lee was er van overtuigd dat het wel goed komt met zijn ploeg.

Foto's: Fred Rotgans