SC Telstar slimmer dan FC Volendam

30 januari 2011 /

Op de vertrouwde en nog altijd zo gewenste zondagmiddag toog FC Volendam naar SC Telstar, in de wetenschap dat alle concurrenten punten hadden laten liggen. Een ideaal scenario om de ambities van dit seizoen gestalte te geven. Vanuit Volendam waren meer dan honderd toeschouwers meegereisd. Zij lieten zich vanaf de eerste minuut horen. Maar de equipe van Jan Poortvliet had na de overwinning in Deventer het vizier ook op scherp staan. De wil om te winnen, het gevecht om elke bal, zette de toon in het eerste kwartier. Toch was het FC Volendam dat de eerste kans kreeg. Michiel Kramer werd voor doelman Varkevisser vrijgespeeld, maar slaagde er niet in de bal langs de keeper te krijgen. Uit de afgeslagen kans nam SC Telstar meteen over. Wouter de Vogel werd weg gestuurd. Hij zag Nick Tol komen, maar passeerde de Volendamspeler in een vloeiende beweging. Hoewel Theo Zwarthoed goed in de korte hoek stond, was het toch daar waar het vlammende schot van De Vogel achter Zwarthoed in het net plofte (videolink). Deze 0-1 zette Volendam niet aan tot steviger voetbal. Het duurde tot de laatste tien minuten, voordat Volendam zelf meer initiatief toonde. Nick Tol was intussen vervangen door debutant Arsenio Halfhuid, die een uitstekend visitekaartje afgaf. Ook had Gert Kruys Ricky Kruys aan de warming up gezet om in de tweede helft de jacht op een of drie punten effectiever te maken.

De tweede helft begon uitstekend. De druk die Rick Kruys gaf was onmiddellijk merkbaar. Al na drie minuten was een combinatie met Dominique van Dijk rijp voor de gelijkmaker, maar twee pogingen van de linksbuiten werden gesmoord. Ook een kopbal van Michiel Kramer werd door Varkevisser onschadelijk gemaakt. Aan de andere kant mocht SC Telstar uit een vrije trap aanleggen, maar nu was Theo Zwarthoed op zijn hoede. Ook een vrije trap van Maikel van der Werff leverde niets nop, omdat de bal centimeters naast ging. Gedenkwaardig was daarna de rode kaart voor Halfhuid. Na een vrije trap gaf Henny Schilder een beroerde pass opzij, Halfhuid gleed uit, zijn directe tegenstander profiteerde, maar werd in de val vastgepakt (videolink) en volgde er dus rood. Met tien man zou de jacht op de punten nog moeilijker worden. Achterin een op een, alles op de aanval, maar de combinaties waren niet zuiver genoeg. Bovendien was het makkelijk verdedigen op het kleffe, gladde veld. Van een Volendams slotoffensief kwam niet veel meer terecht. Drie kostbare punten verloren.