Schoonheidsprijs voor Jack Tuyp!

08 april 2011 /

Door Cor Westerveld

Een teleurgesteld trainer Wim Dusseldorp van Fortuna en een blije trainer Gert Kruys van FC Volendam. Twee trainers die te maken hebben met een waslijst aan blessures. Bij Fortuna Sittard waren door blessures en schorsingen 9 spelers niet inzetbaar. Gert Kruys mist al weken door blessureleed zijn halve verdediging. Wat dat betreft deden beide ploegen dus niet voor elkaar onder
Dusseldorp was teleurgesteld in het resultaat en het spel dat zijn ploeg tegen FC Volendam had late zien op de kunstmat. Alleen in het eerste kwartier klopte volgens Dusseldorp de organisatie van zijn ploeg. Dat leidde overigens niet tot echte kansen. Wel kwam FC Volendam in de 20e minuut goed weg toen Paddy John de bal buiten bereik van doelman Theo Zwarthoed op de lat schoot. Aan de andere kant compenseerde Melvin Platje de kansenverhouding door een bal op maat van Mo Ajnane via het houtwerk maar net over te schieten. De beweeglijke Platje stelde zich constant dreigend op, probeerde gaten te trekken maar kreeg niet altijd op tijd de bal van achteruit aangespeeld.

Lichaamstaal
In de 34e minuut liet Jack Tuyp met een prachtige lichaamsbeweging bij de achterlijn vanuit een bijna schier onmogelijke situatie verdediger Fernando Ricksen zijn hielen zien en schoot vervolgens de bal met uiterste precisie langs doelman Mark Vos, 1-0. Een actie en doelpunt van Tuyp om van de smullen! Tuyp kreeg de kans om 2-0 te maken na voorbereiden werk van Olaf Lindenbergh en Dominique van Dijk, maar hij schoot de bal hoog over het doel van Mark Vos.
De rust brak aan bij een 1-0 voorsprong en op de tribunes werd met belangstelling door de supporters uitgekeken naar de tweede helft. Immers, FC Volendam ging dit seizoen al vaker met een voorsprong de kleedkamer in, maar gaf die dan in de tweede helft uit handen.

Mo Ajnane
De ploeg van Gert Kruys begon echter steeds beter te voetballen. Met name Mo Ajnane (wat heeft die man toch een prachtige traptechniek!) speelde een puike partij en knapte verdedigend heel wat werk op. De eerste kans na de hervatting was voor Mevin Platje, maar die slaagde er - fel op de huid gezeten door twee Fortuna-verdedigers - niet in om te scoren. Een aanval ingeluid door Platje bracht de bal via Bakkenes voor de voeten van Tuyp, maar diens scoringspoging werd gepareerd ten koste van een hoekschop. Bakkenes brak even later door op de rechtervleugel maar verzuimde om bij de achterlijn de bal aan de geheel vrijstaande Jack Tuyp over te geven, waardoor die kans verloren ging. Na een prachtige pass van Mo Ajnane, die vanaf het linkermiddenveld de bal naar de rechtervleugel transporteerde, nam Platje de bal in een keer op zijn pantoffel, maar zijn vliegend schot ging naast.

{foto3}

Chaos
Vanaf het uitvak van Fortuna Sittard werd geroepen om de Duitser Marcus Rychlic, die dit seizoen bij Fortuna nog niet aan de bak is geweest. Trainer Wim Dusseldorp gooide er nog een schepje Hij bracht liefst drie invallers in het veld (Henrik Ojamaa, Marcus Rychlic, Joeri Schroyen). Van het strijdtoneel verdwenen Badre Kortbani, Antony di Lallo en Paddy John. De trainer van Fortuna Sittard hoopte met deze limietwissel voor chaos bij FC Volendam te zorgen. Het leverde de Limburgers inderdaad een paar goed kansen op voor Ramon Voorn en Yoann de Boer. Maar bij kopballen stond doelman Theo Zwarthoed telkens strategisch goed opgesteld om de bal in ontvangst te nemen of bij schoten de bal met zijn vuisten uit het doel te ranselen. De thuisclub had de wedstrijd allang in het slot moeten gooien, maar door het uitblijven van een tweede treffer hield zij de bezoekers ongewild in de wedstrijd.

Applaus
Doordat Fortuna alles of niets begon te spelen in de hoop nog een puntje weg te slepen, kreeg FC Volendam en zee van ruimte bij het counteren. Nadat Dominique van Dijk met een welverdiend applaus vanaf de tribunes plaats had gemaakt voor Kees Tol sloeg de thuisclub snel toe. Kees Pier Tol schoof de bal door naar Jack Tuyp, die vervolgens Melvin Platje op doelman Mark Vos afstuurde. Snoeihard schoot Platje de bal in het net 2-0. Dat het in blessuretijd nog 2-1 werd door een schot in de korte hoek van Fabio Caracciolo, die al eerder de bal op de vuisten van Zwarthoed had gemikt, was alleen nog belangrijk voor de statistiek.

Fortuna Sittard zag door deze nederlaag in de strijd om de degradatie het Almere City van Dick de Boer dichterbij komen. FC Volendam doet weer volop mee in de strijd om de 5e plaats. Uiteraard was Gert Kruys in zijn nopjes met de verdiende overwinning, al vond hij wel – terecht - dat zijn team eerder afstand had moeten nemen van Fortuna Sittard. “We focussen ons nu weer op de vijfde plek” aldus Kruys. De wedstrijd werd bezocht door 3902 toerschouwers en tot Man of the match werd Jack Tuyp gekozen.