Speler uitgelicht: Alex Plat

07 december 2017

Alex Plat wil groeien in zijn rol als middenvelder

Alex Plat maakte  tegen Jong PSV zijn basisdebuut en die wedstrijd leverde FC Volendam de eerste seizoenoverwinning op. Tegen NEC, FC Eindhoven, FC Den Bosch, FC Emmen en Jong AZ kreeg hij speelminuten. Als Kees Kwakman en/of Joey Veerman fit en in vorm zijn, weet Plat dat de kans groot is dat hij op de bank mag beginnen.

De 19-jarige middenvelder verzet veel loopwerk. Tegen Den Bosch gaf hij bovendien de assist waaruit Enzo Stroo scoorde. Alex Plat, een volle neef van oud-profvoetballer Johan Plat, heeft er alle vertrouwen in dat FC Volendam uit het dal klimt en opstoomt naar de middenmoot. “Ja, als ik door het dorp loop, hoor ik geen positieve verhalen. Dorpsgenoten vragen me hoe het toch kan dat we zo laag staan. We beginnen echter steeds beter te voetballen. Tegen FC Emmen werd dat nog niet beloond, maar drie dagen later wonnen we wel van Jong AZ.”

Uitgegroeid

Plat speelde in de jeugd met Joey Veerman en Marco Tol en trekt ook veel met hen op. Aanvankelijk speelde hij centraal achterin. Die positie leek hem op het lijf geschreven. Plat: “Ik groeide op een gegeven niet meer en met mijn lengte van 1,78 meter was ik voor een centrale verdediger te klein. Vanaf de B1 speel ik als middenvelder. In Jong Volendam heb ik vorig jaar nog rechtsback gestaan.”

Na zijn schildersopleiding aan de Tirade in Edam trad hij in dienst bij hoofdsponsor HSB en een jaar later begon hij voor zichzelf en werkte voor  het schildersbedrijf S + V van zijn oom. Hij focust zich nu helemaal op het voetballen. Weet dat Kwakman in de herfst van zijn carrière zit en Veerman nauwlettend gevolgd wordt door eredivisieclubs. Dat opent voor de werklustige Plat perspectieven in de nabije toekomst. Vooralsnog wil hij zich verder ontwikkelen als middenvelder en zoveel mogelijk speelminuten proberen af te dwingen.

Cor Westerveld

Foto's: Fred Rotgans & Proshots

Foto's (2)

Klik op onderstaande afbeeldingLaatste nieuws