Spits Jordy Hilterman heeft een neusje voor de goal

07 april 2016

Door Cor Westerveld

Jordy Hilterman mocht in de thuiswedstrijd tegen Telstar zijn debuut maken in het vlaggenschip van FC Volendam. In de 85e minuut mocht hij invallen voor Jack Tuijp. Hilterman is evenals de eerder dit seizoen debuterende Gerry Vlak, Randy Ababio, Daan Klinkenberg en Nick Zeijlmans een exponent uit de eigen jeugdafdeling. Dat het debuut van Hilterman tegen Telstar was, maakte het extra speciaal voor hem.

“Ik heb een aantal vrienden die supporter zijn van Telstar en zij waren getuigen van mijn debuut. Met een verhoogde hartslag zat ik op de bank. En dan hoor je dat je moet warmlopen. Eenmaal in het veld viel alle spanning van me af”, herinnert hij zich zijn debuut. De 19-jarige Hilterman, die in maart een tweejarig contract heeft getekend, hoopt in de voetsporen van Jack Tuijp te treden. Vorig seizoen speelde hij in de eerste helft van de competitie met de A-junioren van FC Volendam in de eerste divisie en na de winterstop in de eredivisie en was goed voor 23 doelpunten. Een seizoen eerder wist hij als eerstejaars A-speler 10 keer te scoren. Hij heeft dus een neusje voor de goal. Sommige ploeggenoten vergelijken hem met Michiel Kramer. “Ik zie dat zelf niet zo. Met mijn lengte van 1,95 meter kom ik in zijn buurt. Dat is de enige vergelijking die ik zelf zie. Ik sta nog aan het begin van mijn carrière. Ik ben een meevoetballende spits met oog voor positiespel. Kan een balletje vasthouden in afwachting van aansluiting. En door mijn lengte sta ik in de lucht mijn mannetje”, geeft Jordy Hilterman zijn kwaliteiten aan.

Voorstopper
Het voetballen heeft hij niet van een vreemde. “Mijn vader was voorstopper. Hij is met EDO nog eens per vliegtuig naar FC Groningen (met Peter Houtman, Azing Griever, Eddy Achterberg) gereisd voor de KNVB beker; EDO verloor met 2-0. Ook ik ben bij EDO begonnen. Speelde er tot aan de E-jeugd en vertrok toen naar HFC Haarlem, waar ik tot aan de C2 speelde. Daan Klinkenberg was daar al een ploeggenoot van me. Na het faillissement van Haarlem werd ik benaderd door Dennis Groot om bij FC Volendam te komen. Ik was altijd middenvelder, totdat we voor de beker met de jeugd van FC Volendam uitgerekend tegen RKAV Volendam moesten. Bij ons waren aanvallers geblesseerd en ik werd in de spits gezet. Ik trapte er drie in en ben sinds die tijd spits.” Hij heeft vorig jaar zijn CIOS diploma fitness en conditie gehaald en zich dit seizoen helemaal op het voetbal toegelegd. “Ik hoop nog wat speelminuten te krijgen en volgend seizoen echt door te breken. Naast het voetballen wil ik dan een opleiding gaan volgen die mijn kennis op het gebied van fitness en conditie verbreedt.”Laatste nieuws