Terugkeer Bakens inspireert FC Volendam

18 januari 2010 /

Door Cor Westerveld

Na een aarzelende start en zelfs een 1-0 achterstand is FC Volendam uiteindelijk ruimschoots baas gebleven over Telstar, 6-2. Het keerpunt in de wedstrijd kwam direct na het eerste doelpunt van de bezoekers. Verdediger Jeroen Tesselaar was aan de aandacht van Rowin van Zaanen ontsnapt en kon vanaf de linkervleugel de bal bij de tweede paal inschieten in de 22e minuut. De thuisclub was meteen wakker geschud en begon gaandeweg steeds beter te draaien. Met 8 doelpunten en twee strafschoppen konden de bezoekers van de thuisclub na afloop dan ook terugezien op een leuk avondje voetbal aan de dijk.

Een paar minuten later werd Bernard Hofstede door Kramer weggestuurd en onreglementair onderuit gehaald. Levi Marengo en de strafschop werd onberispelijk ingeschoten door Paul de Lange, 1-1. Met een prima kopbal zette Jack Tuyp zijn ploeg in de 30e minuut op een 2-1 voorsprong. Telstar bleef met 10 man goed partij geven en het was topscorer Glynor Plet die de stand weer gelijk wist te trekken in de 34e minuut, 2-2. Tuyp zorgde nog voor de rust voor 3-2 door heel koelbloedig doelman en oud-ploeggenoot Harmen Kuperus te omspelen en vanaf de linkerkant in te schieten, 3-2. Kuperus, die eerder bij een reddende actie ver zijn doel moest uitkomen en daarbij ongelukkig in botsing was gekomen met Rowin van Zaanen en zich daarbij blesseerde, moest zich halfweg de eerste helft uiteindelijk toch laten vervangen door Jordy Deckers, die een prima wedstrijd keepte en aan de drie doelpunten van Volendam die nog zouden volgen niets kon doen.

Nicky Sjaardema
In de tweede helft liet trainer Edward Sturing Maikel van der Werff achter in de kleedkamer. De verdediger had duidelijk zijn avond niet in de eerste helft. Zijn vervanger was Nicky Sjaardema, die als rechtervleugelverdediger zijn mannetje stond. Het was duidelijk dat een vierde doelpunt de definitieve nekslag zou betekenen voor Telstar. Rowin van Zaanen maakte die in de 61e minuut , 4-2. Het verzet van Telstar was daarmee gebroken. FC Volendam begon steeds beter te spelen en reeg de kansen aaneen. In de 64e minuut was het Tim Bakens die met een fraaie kopbal de stand naar 5-2 tilde. Kramer leek voor 6-2 te gaan zorgen. Op weg naar doel - met alleen doelman Deckers nog voor zich - werd hij echter licht gehaakt en dat was voldoende om hem van scoren af te houden. In de 74e minuut pikte Kramer, die zich steeds verdienstelijker begint te maken voor de ploeg, alsnog zijn doelpuntje mee. De voor Van Zaanen in het veld gekomen Thijs Sluijter deed het voorbereidende werk en Kramer maakte het af , 6-2. Kramer werd binnen de zestien nog gevloerd in de 79e minuut. De toegekende strafschop, genomen door Jack Tuyp, werd echter gestopt door doelman Deckers.
Tim Bakens, weer teruggekeerd op het oude nest na zijn Sparta-avontuur, werd tot Man of the Match gekozen door de jury. Terecht! Door de overwinning heeft Volendam door een beter doelsaldo de leiding genomen in de stand om de derde periodetitel. Vrijdag mag het die verdedigen in de uitwedstrijd tegen FC Oss.