Tuijp en Mühren zorgen voor 4-1 winst

06 november 2011 /

Lorenzo Pique inspireert FC Volendam

Verslag: Cor Westerveld, Foto's: Fred Rotgans

Twee rode kaarten, vijf doelpunten en een wedstrijd die alle kanten op kon. Dat waren de ingrediënten van de Noord-Hollandse derby FC Volendam-Telstar. De thuisclub won met 4-1, volgens trainer Gert Kruys wel wat geflatteerd. Kruys zag net als de bijna 4000 toeschouwers een beter Telstar in het eerste half uur. De spelers van FC Volendam wisten toen nog niet hoe ze het varkentje moesten wassen. Pas nadat Leon Tol zijn tweede gele kaart kreeg en dus met rood kon vertrekken en Gert Kruys Nick Tol naar de kant haalde voor Lorenzo Piqué, begon de thuisclub allengs beter te voetballen.

“Mijn ploeg dacht nadat ze met 11 tegen 10 stonden kat-in- bakkie. Maar die tien gingen wel voor goud”, analyseerde Jan Poortvliet de wedstrijd. Poortvliet zat na afloop met een kater en zorgelijk gezicht in de perskamer. Hij had zijn manschappen in de eerste helft geweldig zien voetballen en kansen creëren. Zelfs in de tweede helft, toen Volendam op een 2-1 voorsprong was gekomen door Robert Mühren, had Poortvliet nog twee, drie scoringskansen voor zijn ploeg gezien om terug te komen tot 2-2. Gert Kruys kon zich vinden in de weergave die Poortvliet gaf van de wedstrijd.

Tactisch

De tactische wissel Lorenzo Pique voor Nick (Pier) Tol pakte prima uit. Niet dat Tol slecht speelde, maar de robuuste Pique is zowel verdedigend als aanvallend een meerwaarde voor de ploeg. Niet voor niets werd zijn naam met ere na afloop genoemd door Kruys. “In de rust heb ik mijn spelers voorgehouden dat we zeker nog kansen hadden om te winnen als we als team dezelfde instelling tentoon zouden spreiden als Pique.” Lorenzo Pique werd gekozen tot Man of the Match. Toen hij i het veld kwam, begon het allemaal veel beter te lopen bij de thuisclub. Telstar was zoals gezegd in het eerste half uur de toonaangevende club. Kevin Brands mocht na een klein kwartier - al dan niet in buitenspelpositie - alleen doorgaan, maar zijn schot belandde op de vuisten van doelman Robbin Ruiter. Meteen daarna was het aan de andere kant Achmed Ahahaoui die - zwaar op de huid gezeten door twee Telstar-verdedigers - op doelman Varkevisser afging, maar niet wist te scoren. FC Volendam kwam goed weg toen de bal uit een afstandschot van Emre Bilging vanaf de middencirkel via de vingertoppen van Robbin Ruiter en de lat weer terugkwam in het veld. Toen daarna Kevin Brands onreglementair gepareerd werd door Leon Tol (geel) was het Nick Kuipers die zich met de vrije trap belastte en de bal maar net naast de kruising schoot.

Leerproces

Nadat de bergen werk verzettende Rick Kruys geel had geïncasseerd, pakte even later Leon Tol zijn tweede gele kaart door op de helft van de tegenstander met een gestrekt been in te komen. Scheidrechter Makkelie stuurde Tol daarop met twee keer geel en dus rood naar de kleedkamer. “Het waren twee domme gele kaarten. Leon Tol komt uit de amateurs. Dit is een leerproces voor hem”, aldus Gert Kruys na afloop.

De rust brak aan met een 0-0 tussenstand. Na de hervatting tapte de thuisclub uit een heel ander vaatje , Het tweede bedrijf was nauwelijks twee minuten oud toen Jack Tuyp de thuisclub op voorsprong zette, 1-0. De assist was van Robert Mühren. De voorsprong was echter van korte duur want Telstar sloeg in de 50e minuut terug door Bilgin, die wel raad wist met een slim hakballetje van Kevin Brands,1-1. Nog geen minuut later mocht Jergé Hoefdraad met rood naar de kant nadat hij Rick Kruys had getorpedeerd. Jan Pootvliet later: “Ik weet niet waarom de scheidsrechter hem wegstuurde, maar wel dat Hoefdraad nog nooit een vlieg kwaad heeft gedaan.”

{foto3}

Greep
Met tien tegen tien waren beide partijen weer in evenwicht, met dien verschil dat FC Volendam de bezoekers steeds meer in de greep kreeg. Het was Robert Mühren die na een fout van Danny Schenkel de supporters in de 60e minuut liet juichen door de bal beheerst en snoeihard langs doelman Varkevisser te schieten, 2-1. Telstar wist het de verdediging van FC Volendam diverse keren nog vaak knap lastig te maken, maar faalde in de afwerking. De beste kansen waren voor FC Volendam. Een inzet van Jack Tuyp trof net geen doel en in de rebound schoot Olaf Lindenbergh de bal over het doel.

{foto4}

Dankbaar
De thuisclub mocht overigens doelman Ruiter wel dankbaar zijn dat hij een inzet van de doorgebroken Kevin Brands wist te keren ten koste van een hoekschop. Lindenbergh, die voor de wedstrijd bij het intrappen al enigszins last van zijn rug had, liet zich vervangen door Roy Bakkenes. Het was Achmed Ahahaoui die op links in actie kwam en de bal op maar voor het doel gaf aan Robert Mühren die met een kopbal bij de tweede paal in de 78e minuut zijn tweede treffer van de middag noteerde en zijn ploeg in veilige haven loodste, 3-1. Op een pass van Rick Kruys had Achmed Ahahaoui de kans op 4-1 maar hij faalde. Dat deed even later ook invaller Bakkenes na een prima pass van Achmed Ahahaoui. Toch werd het nog 4-1; daarvoor tekende in de 82e minuut Jack Tuyp nadat hij uitstekend was aangespeeld door Gerry Koning. Invaller Jahmill Flu bewaart minder goede herinneringen aan de derby. Hij werd per brancard afgevoerd met een gescheurde achillespees.