Tuyp, Kramer en Mühren scoren weer!

31 augustus 2012 /

Door Cor Westerveld

Voor de ogen van 2668 toeschouwers - waarvan 25 van de bezoekende club - heeft FC Volendam een dikverdiende 4-1 overwinning geboekt op FC Eindhoven. “Eindelijk weer eens een goed voetballend FC Volendam gezien”, glunderde groenteboer Dick Schaap na afloop. De Monnickendammer is al meer dan vijftig jaar supporter van de wijdbroeken. Hij houdt niet van ’tikkie breed en tikkie terug, maar wil een aanvallend en knokkend FC Volendam zien. De afgelopen seizoenen was hij te vaak teleurgesteld in het spel van zijn ploeg. Schaap werd gisteravond net als al die andere trouwe supporters van de thuisclub op zijn wenken bediend. FC Volendam dicteerde meteen het spel en stond door doelpunten van Michiel Kramer (na een voorzet van Nick Coster) en Jack Tuyp (ontdeed zich handig van zijn bewaker en bracht zichzelf in scoringspositie) na een kwartier spelen al op een 2-0 voorsprong

Trainer Hans de Koning ontvouwde na afloop in de perskamer wat vooraf de plannen waren om tot succes te komen tegen Eindhoven. Bekend was dat FC Eindhoven een ploeg is die goed positiespel op de mat legt. De technische staf had de spelers van FC Volendam betrokken bij het uitdokteren van een effectief strijdplan. Van aqcuite zouden de spelers er bovenop zitten. Wetend dat één op één spelen risico’s met zich meebracht en ontiegelijk veel energie zou kosten. Het meteen fors opstropen van de mouwen betaalde zich al snel uit. Dat FC Eindhoven de achterstand in de 27e minuut wist terug te brengen tot 2-1, door een doelpunt van de op amateurbasis van VVV overgekomen Soufiane Dadda (na een voorbereidende actie over rechts van Serhat Koç en Jasper Waalkens), gaf de Brabanders even een sprankje hoop dat er misschien toch nog wat te halen viel in het vissersdorp. De thuisclub had na de snelle 2-0 voorsprong wat gas teruggenomen. Het gemakkelijk combinerende FC Eindhoven was voor de rust een paar keer even dreigend. Paul de Lange moest aan de noodrem trekken en zag dat door de prima leidende scheidsrechter Maarten Ketting bestraft met een gele prent. En eenmaal pakte doelman Sonny Stevens in een reflex de bal - die door een kluwen van spelers plots op hem afkwam– klemvast op de doellijn. Voor meer gevaar kon FC Eindhoven niet zorgen. Daarentegen had de thuisclub voor de rust na de 2-0 pech toen de bal uit een hoekschop van Raymond Fafiani door Michiel Kramer werd ingeschoten, maar op de doellijn werd gered door FC Eindhoven.

{foto4}

Kansen
In de tweede helft was FC Eindhoven in de openingsfase nog even gelijkwaardig aan FC Volendam, zonder echt gevaarlijk te worden. De beste kansen waren voor de thuisclub. Zo kopte Maikel van der Werff een strakke voorzet van Paul de Lange naast het doel. Nadat Jack Tuyp op rechts Robert Mühren de vrije ruimte gaf en die beheerst voor een 3-1 tussenstand had gezorgd in de 60e minuut, was het verzet van FC Eindhoven gebroken. Jack Tuyp zag daarna nog een inzet gepareerd op de doellijn. Robert Mühren leek op weg naar zijn tweede treffer, maar strandde op doelman Brahim Zaari. FC Volendam bleef jagen op meer treffers. Het combineerde er lustig op los. In de 81e minuut was het Michiel Kramer die Jack Tuyp op rechts vrij zag staan en die schoot de bal via de binnenkant van de verste paal fraai in en zorgde daarmee voor de 4-1 eindstand.
Uiteraard was trainer John Lammers niet blij met de nederlaag en het spel van zijn manschappen. “Wij begonnen slecht aan de wedstrijd en hebben terecht verloren. Voor we goed en wel begonnen waren, stonden we al met 2-0 achter. We hadden veel te laat door waar de ruimtes lagen. In de tweede helft liepen we zelf onze eigen ruimtes dicht. Je kunt zeggen dat dat een gebrek aan ervaring is, maar dat heeft niets met leeftijd te maken”, mopperde Lammers.

Uitblinkers
Volgens het protocol moet er elke wedstrijd een ’Man of the Match’ worden gekozen bij FC Volendam. De bloemen en waardebonnen die daarbij horen, waren voor Raymond Fafiani. Trainer Hans de Koning, die de stelling huldigt dat je samen wat van het seizoen moet zien te maken, had geen uitblinkers gezien. “Mijn hele elftal blonk vandaag uit, complimenteerde hij al zijn spelers.
FC Volendam staat na de derde zege op rij in het nog zeer prille seizoen op de derde plaats.Maar wat met het oog op de toekomst veel belangrijker is, is dat de spelers elkaar steeds beter beginnen aan te voelen en het veldspel zich in opgaande lijn beweegt en leuk is om naar te kijken. Was FC Volendam tegen Almere City vorige week al de bovenliggend partij, tegen FC Eindhoven was dat opnieuw het geval. De volgende uitdaging is de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard, op vrijdag 14 september.