UITGELICHT: Henny Schilder

06 oktober 2016

Jupiler League.nl: Periodiek een opvallende speler uit de Jupiler League in de schijnwerpers!

Door JupilerLeague.nl

Al bijna 350 wedstrijden heeft Henny Schilder voor FC Volendam gespeeld en is daarbij zijn club altijd trouw gebleven. De titel Mister Volendam zou hem zeker niet misstaan.

In Volendam werd op 4 september 1984 Henny Schilder geboren. Bij RKAV Volendam schreef hij zich op jeugdige leeftijd in om voor het eerst in clubverband te gaan voetballen. FC Volendam had al snel gezien dat hij veel talent had, en zodoende maakte hij op jonge leeftijd al de overstap naar de jeugdopleiding van de betaald-voetbalclub. De verdediger doorliep de jeugdopleiding van de FC en de doorbraak naar de eerste selectie was een kwestie van tijd. Vier dagen na zijn 22e verjaardag was het dan eindelijk zo ver; op 8 september 2006 in Eindhoven verving Schilder in de 66e minuut Rowin van Zaanen. Helaas verloor FC Volendam het duel met 3-1 maar dat mocht de pret in huize Schilder niet drukken. Schilder kwam in dat seizoen tot 18 optredens in de hoofdmacht.

Vanaf die tijd is hij onomstreden en een onmisbare kracht in de defensie van de Wijdbroeken. Een absoluut hoogtepunt viel op 18 april 2008 te noteren. Schilder werd met zijn FC Volendam kampioen van de Jupiler League door op de laatste speeldag met 1-0 van ADO Den Haag te winnen en promoveerde daardoor naar de Eredivisie. Helaas was het avontuur van korte duur want een jaar later degradeerden ze weer naar de Jupiler League. In het eredivisiejaar speelde hij 30 wedstrijden en wist ook éénmaal te scoren. Een ander hoogtepunt kon worden bijgeschreven op 11 september 2015, in het thuisduel met Jong PSV (3-0) speelde hij zijn 300e wedstrijd voor FC Volendam. Schilder gaat dit seizoen al weer aan zijn 12e seizoen beginnen en kan zo langzamerhand wel de titel Mister Volendam voor zich gaan opeisen. Zijn collega’s Kwakman en Tuyp speelden al meer dan 350 wedstrijden in het betaalde voetbal maar deden dat bij verschillende clubs. Schilder daarin tegen speelde al bijna 340 wedstrijden in het Oranje Zwart van FC Volendam.

Dat FC Volendam nog steeds heel veel vertrouwen in de dertiger heeft bleek wel uit het feit dat afgelopen december het contract met twee seizoenen werd verlengd en met een optie voor nog een jaar. Met de ervaring van Kwakman, Tuyp en Schilder en het talent van o.a. van Velzen en van Son heeft FC Volendam een prima mix van talent en ervaring, en moeten zij in staat worden geacht om voor de bovenste plekken in de Jupiler League mee te gaan doen wat automatisch leidt tot deelname aan de Jupiler Play-Offs. Daarin is alles mogelijk, en met de zeer ervaren Schilder in de verdediging kan dat wel eens het verschil gaan bepalen in het verdere verloop van de Play-Offs.Laatste nieuws