Vader Ben Fafiani: “Raymond leeft voor zijn sport”

19 september 2012

Het thuisfront van Raymond Fafiani

{foto1}

Ben Fafiani: “Jan Jongbloed scoutte hem destijds bij DWV voor Vitesse.”
(Foto: Erna Apeldoorn)

Ben Fafiani (49) is de vader van Raymond. Hij speelde zes seizoenen bij het Amsterdamse TOB in het eerste elftal. De appel valt dus niet ver van de boom. “Ik was laatste man en heb tot mijn 32e jaar gevoetbald. Ik moest stoppen vanwege een meniscus.” Ben had al heel snel door dat zijn 6-jarige zoontje Raymond het ver kon schoppen in de voetballerij.

“Op die leeftijd voetbalde hij altijd al in de speeltuin. Hij had een prima overzicht en een goede balaanname. Hij stak altijd boven de groep uit. Ook in de jeugd van TOB. Vervolgens ging Raymond naar DWV waar hij in de C en B junioren uitkwam. Ook daar vielen zijn prestaties op en werd hij al gauw gescout door Jan Jongbloed van Vitesse”, weet Ben Fafiani zich te herinneren. Voor Raymond ging er toen een wereld open. Hij ambieerde dat. Ben is zelf achttien jaar jeugdtrainer en elftalbegeleider bij TOB geweest en tot Raymond’s vertrek naar de jeugdopleiding van Vitesse aan toe, heeft hij zijn zoon onder zijn hoede gehad. Zelf bezoekt hij nog wekelijks de sportschool bij De Kadoelen om zo fit mogelijk te blijven.

Debuut
Op zijn 14e jaar stapte Raymond over naar de jeugdopleiding van Vitesse. Hij logeerde in die tijd bij een gastgezin in Doesburg. Onder Edward Sturing maakte hij later bij Vitesse zijn debuut in het eerste elftal tegen PSV. Raymond speelde dertien wedstrijden in de eredivisie voor Vitesse. FC Twente kreeg hem in het vizier en bood hem een contract aan. Voor de Tukkers speelde hij 20 wedstrijden in de eredivisie. In het seizoen 2006/2007 verhuurde FC Twente hem aan FC Zwolle voor welke club hij 22 keer in actie kwam in de eerste divisie. Daarna volgden vijf seizoenen (Stormvogels)Telstar, waarvan het eerste op huurbasis. Hij pakte elk seizoen wel twee goaltjes mee en was altijd wel goed voor 25 wedstrijden per seizoen.

Ben Fafiani: “Bij Vitesse heeft hij een mooie tijd gehad. Een klap voor ons hele gezin was het overlijden van mijn vrouw Lygia. Toen ze bij haar een hersentumor ontdekte, heeft ze nog een half jaar geleefd. De ziekte en het overlijden van zijn moeder heeft Raymond wel aan het denken gezet. Elke dag is er één voor hem. Het blijft voor ons allemaal een zwaar verlies. Ik lees het van de koppies van mijn dochter en Raymond af dat ze het er nog vaak moeilijk mee hebben. Toch heb ik veel bewondering voor mijn dochter Kimberley en Raymond hoe sterk ze in hun schoenen staan, ondanks het grote verlies van hun moeder.Vergeten doe je zoiets ook nooit. In die periode speelde Raymond bij Telstar en zat hij ook niet lekker in zijn vel.”

Analyses
Ben geeft al zijn tijd aan zijn voetballende zoon. “Ik bezoek alle thuiswedstrijden. Mijn vriendin Shirley gaat wel eens met me mee. Mijn dochter Kimberley was er de eerste wedstrijd van dit seizoen bij, toen FC Volendam tegen SC Cambuur verloor. Met Raymond praat ik veel over voetbal. Samen analyseren we elke wedstrijd. Ik ben vrij kritisch. Raymond kan goed tegen kritiek. FC Volendam betekent heel veel voor hem. Het is een club met ambitie en uitstraling. Alle respect voor Telstar, maar bij die club is elk jaar een heel groot verloop. Voor zijn oude club Telstar blijft het voetballen in de marge in de Jupiler League. Al zijn ze wel goed begonnen dit seizoen. FC Volendam wil meedoen om de prijzen. Bij Almere City FC hebben ze goed gevoetbald en de wedstrijd tegen FC Eindhoven werd de opgaande lijn doorgetrokken. Tegen Almere City FC was doelman Sonny Stevens ook goed op dreef. Ik vind dat FC Volendam een goed en fris voetballend team op de been brengt. De eerste wedstrijd tegen Cambuur zag ik toch als een gewenning. Als je in de eerste minuut al op achterstand komt, is dat een enorme domper. De jongens waren toen nog niet echt op elkaar ingespeeld. En zo’n eerste wedstrijd is toch altijd onwennig. Iedereen wil zich voor eigen publiek waarmaken. Er staat dan extra druk op de spelers.”

Extra
Volgens Ben investeert Raymond heel veel in zijn eigen. “Hij leeft echt voor zijn sport. Zo bezoekt hij de sportschool om nog wat extra aan zijn conditie te doen. Nee, wat hij gaat doen na zijn voetbalcarrière, daar heb ik hem nog nooit over gehoord. Hij kan ook nog wel een aardig tijdje mee. Hij is 28 jaar en dan hoef je nog niet aan het einde van je carrière te denken. Hij zit goed in elkaar. Naast het voetbal interesseert hij zich nog voor andere sporten.”

In de vorige thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven was Raymond Fafiani de stuwende kracht van het elftal en werd gekozen tot Man of the Match. De supporters konden genieten van zijn acties en spelinzicht. Ook Ben genoot volop van het spel van zijn zoon en FC Volendam. Laten we hopen dat Ben en de supporters dat dit seizoen nog heel vaak doen.

Cor Westerveld


 Laatste nieuws