Voetballoopbaan Randy Ababio plots in een stroomversnelling

21 januari 2016

De een zijn nood is de ander zijn brood. Vorig seizoen speelde Randy Ababio nog in de A-junioren en de laatste wedstrijd voor de winterstop maakte hij tegen FC Oss zijn debuut in de hoofdmacht van FC Volendam. Dat had de 19-jarige Ghanees Ababio niet verwacht. Coach Robert Molenaar werd geconfronteerd met de ene na de andere blessure en kwam voor de linksbackpositie uit bij Ababio. En het ziet er naar uit dat de jonge voetballer nog wel even op die plek staat, want Jermano Lo Fo Sang heeft op de training zijn middenvoetsbeentje gebroken

Randy Ababio begon in de jeugd bij SV Diemen en stapte daarna over naar Zeeburgia. FC Utrecht zag dat hij wel wat in zijn mars had en bij de club in de Domstad speelde hij in de C1, B2 en B1. Met de mededeling ’te licht bevonden’ keerde hij terug naar Zeeburgia. Daar speelde hij in de A1. “Johan Steur en Wim Kwakman hebben me naar FC Volendam gehaald. Ik ben er vorig seizoen in de A1 begonnen en zit nu bij de selectie van het eerste.”

Dompertje
Toen hij bij Zeeburgia vernam dat hij naar de jeugd van FC Utrecht kon, kreeg hij het gevoel dat betaald voetbal misschien wel haalbaar was. Een dompertje voor hem was dat hij na drie jaar weg moest bij FC Utrecht. Hij is een echte linkspoot. In de jeugd speelde hij links- of rechtsbuiten. Sinds twee jaar is hij erdediger. “Bij FC Utrecht was de linksback geblesseerd en moest ik daar spelen. Bij FC Volendam heb ik veel progressie doorgemaakt. Ik had een gevoel van blijdschap dat ik mijn debuut mocht maken tegen FC Oss. Dacht dat het eenmalig was, omdat Lo Fo Sang toen een lichte kuitblessure had. Dat hij daarna op de training zijn middenvoetsbeentje brak, is voor hem natuurlijk heel sneu. Ik mocht tegen NAC en FC Den Bosch ook mee doen en als ik mijn opdracht in het veld naar tevredenheid van de trainer blijf uitvoeren, sta ik nog wel even op die plek zolang Lo Fo Sang in de lappenmand zit. Ja, het is wel dag en nacht verschil spelen in Jong FC Volendam of in de hoofdmacht.

Energie
Een wedstrijd kost je heel veel energie en mijn rust heb ik daarna echt wel nodig. Ik volgde de opleiding juridische dienstverlening maar ben daar mee gestopt. Steek nu al mijn energie in het voetbal. Trap op straat ook nog wel een balletje mee met vrienden in de Bijlmer.” Randy Ababio had tegen NAC Mats Seuntjes als directe tegenstander. In de wedstrijd zelf pingelde hij op techniek brutaalweg twee tegenstanders voorbij. “Onze coach neemt na elke wedstrijd met me door wat goed ging en wat beter kan. Hij komt met opbouwende kritiek. In het veld weet ik me verzekerd van rugdekking van Henny Schilder en Erik Schouten. Ik begin me steeds meer thuis te voelen in het team.”



Laatste nieuws