VVOG - Jong FC Volendam (1 - 0)

23 september 2017 / Derde Divisie Zaterdag

De pupillen van trainer Berry Smit kunnen enkel verwijten naar zichzelf maken dat er na 93 minuten voetbal in Harderwijk geen punten aan het totaal toegevoegd konden worden. Een aantal grote kansen werd niet benut en dan roep je het een beetje over je zelf af. Diep in de extra tijd kregen de jongelingen een tik op de neus toen Pernelly Biya na een vrijetrap bij de tweede paal in mocht koppen.

De "heilige" nul
Aan de omstandigheden lag het niet in Harderwijk. Het was heerlijk weer en over de publieke belangstelling mocht ook niet geklaagd worden. Bij een wedstrijd tussen de koploper en het attractief spelende Jong FC Volendam mag je ook niet anders verwachten! De openingsfase was van beide kanten een beetje aftastend. Er gebeurde niet veel voor de goal, maar Volendam was de ploeg met het meeste balbezit. Na een klein kwartiertje kwam daar verandering in. De eerste pogingen waren van Dylan Mertens. Een eerste mogelijkheid ging naast. Zijn tweede, na een ingestudeerde vrijetrap met Rodney Smorenberg, had hij af moeten leggen maar probeerde het zelf vanuit een te moeilijke hoek. Doelman Koornberg kon daardoor redding brengen. Op de volgende vier pogingen had hij echter geen antwoord, maar toch kon hij de nul houden. Eerst was het Stan Veerman die nipt naast kopte uit een corner. Bij de volgende corner was Daan Klinkenberg dichtbij de 0-1. Op aangeven van Rodney Smorenberg ging zijn inzet echter op de kruising. Klinkenberg zette even later Roy Tol in een mooie positie, maar die mikte net naast de verkeerde kant van de kruising. Nadat Ties Evers ook nog een keer net naast had geschoten, was daar als een donderklap bij heldere hemel bijna de 1-0 voor de gastheren. Na een blessurebehandeling van Dylan Mertens wilde VVOG via Desmond Sturing de bal teruggeven aan FC Volendam. Zijn "tikkie terug" was echter wel heel fanatiek. Het deed denken aan de goal in het bekertoernooi ooit door Jan Verthongen gemaakt voor Jong Ajax tegen Cambuur. Maar gelukkig was onze doelman Jordi van Stappershoef attent genoeg om zich niet te laten verschalken. Dit bleef voor de thuisploeg eigenlijk het enige wapenfeit van de eerste helft. Jong FC Volendam zag Daan Klinkenberg nog net over schieten na een vrijetrap van Rodney Smorenberg. Maar in de laatste seconde had Stan Veerman misschien beter zelf uit kunnen halen, aangezien hij in riante positie stond. Zijn tikje terug op Klinkenberg leverde uiteindelijk een vuurpijl van de laatst genoemde op. Zo gingen de teams dus zonder goals aan de thee. Voor Jong FC Volendam betekende dit dat ze na vijf keer een eerste helft telkens zonder tegengoal de kleedkamer op mochten zoeken. Maar voor VVOG gold het zelfde, alleen hadden zij er na negentig minuten ook nog nooit één tegen gehad.

Anticlimax voor Jong Volendam
Nadat eerst Enzo Stroo nog bijna in kansrijke positie kwam was het de thuisploeg die eindelijk eens wat liet zien. Ze mochten in de tweede helft dan ook naar de eigen kantine spelen. Op één of andere manier is dat altijd een stimulans. Frank Hol stond na een minuut of tien spelen ineens oog in oog met doelman Van Stappershoef. Hier schrok hij blijkbaar zo van dat hij de bal simpel in de doelman zijn handen speelde. Maar even later kreeg VVOG een corner, wat een van hun beste wapens is. Met een aantal kopsterke spelers zijn ze bij dit soort momenten levensgevaarlijk. Maar gelukkig ging de bal net naast de voor Volendam goede kant van de paal. Maar ook de "Smit-brigade" liet zich nog zeker zien. Spits Enzo Stroo kwam heel dichtbij de 0-1. Met alleen de doelman nog voor hem koos hij echter voor de verkeerde optie en zo kon Frans Koornberg redden. De achterhoede van Volendam bleef geconcentreerd spelen en zo zorgde Stan Veerman bij een gevaarlijk moment voor opluchting bij de meegereisde supporters, spelers en staf. Met nog iets meer dan tien minuten op de klok leken de handen in de lucht te kunnen. Roy Tol ging alleen op het doel af en lobde de bal over Koornberg heen. De bal belandde echter precies op de paal en vervolgens in de handen van de doelman. Nadat Guido de Graaf net over de goal van Jordi van Stappershoef had gekopt kreeg Volendam nog één mogelijkheid om te scoren. Een vrije trap net buiten het strafschopgebied van Rodney Smorenberg werd echter door de doelman uit de benedenhoek getikt. Terwijl de klok al een tijdje op 90 stond leek iedereen zich neer te leggen bij 0-0. Een onschuldige botsing waar Stan Veerman bij betrokken was leverde de thuisploeg nog een allerlaatste kans op. Scheidsrechter De Vries gaf een vrijetrap halverwege de Volendammer helft. Desmond Sturing ging achter de bal en slingerde hem bij de tweede paal op het hoofd van Pernelly Biya: 1-0... Er was nog tijd om af te trappen, maar daarna floot de scheidsrechter af. Een beter Jong FC Volendam beloonde zichzelf niet en kreeg zo de eerste nederlaag van het seizoen te slikken. Een goed leermoment, hoe pijnlijk ook. Volgende week speelt Jong FC Volendam in eigen huis tegen het "andere andere oranje": ONS Sneek. We blijven het zeggen, maar de wedstrijden van het team van Berry Smit zijn meer dan de moeite waard om te kijken. Er wordt veel geklaagd over de Jong-teams, maar kom eens een wedstrijd bekijken en we zullen je nog vaak zien!