Wim Jonk: Nuchtere romanticus terug bij zijn club

13 augustus 2019

Als 12-jarige kreeg hij van zijn vader een gulden en kocht zich daarmee het Volendam stadion in. Het jochie werd achter het doel gegrepen door de magie van een wedstrijd, door de voetbalsfeer. Nu wordt hij trainer in dat stadion van zijn club. Zijn eerste klus als hoofdtrainer. De tijd is er rijp voor, vindt de geboren Volendammer Wim Jonk.

De afgelopen jaren had hij al trainer en technisch directeur kunnen worden in China, Arabië en de Eredivisie, met ongetwijfeld goede verdiensten. Maar de principiële Wim had eerst nog een andere klus af te maken. Het verspreiden van de filosofie van Johan Cruijff. “Het fundament van Cruyff Football moest nog wat steviger gelegd worden voordat ik aan mijn trainerscarrière kon beginnen.” 

Elf jaar geleden botste Wim als bestuurslid technische zaken met het toenmalige bestuur van Volendam door een verschil in visie, nu heeft Wim een team om zich heen verzameld dat dezelfde taal spreekt. En mensen als Keje Molenaar die zich net als hij hebben gecommitteerd aan de club voor minimaal twee jaren. Met een optie voor een derde jaar. Voorwaarde voor Wim om aan deze uitdaging te beginnen.

De uitdaging zit hem voor Wim in eerste instantie niet alleen in het winnen van wedstrijden, maar vooral ook het neerzetten van een structuur waarmee de club verder omhoog kan. Zo moet de opleiding van spelers individueler en beter en het voetbal aantrekkelijker zodat de supporters terug het stadion in komen. De resultaten zullen dan vanzelf komen. Denkt Wim.

“Ik miste de energie vanuit het publiek. Ook daarom ging het weer borrelen”, zegt Wim met de kenmerkende glimlach op zijn slanke gezicht. Hij is een man van kleine zichtbare emoties maar grote onzichtbare. Wim is meer romanticus dan je zou denken.

“Volendams voetbal moet staan voor lef, voor creativiteit. Dat zag je in mijn ogen steeds minder. Spelers gingen teveel naar achteren lopen in plaats van vooruit. Ik wil het gevoel van energie in het stadion terugbrengen.”

Het hele interview lees je in het FC Volendam Presentatiemagazine 2019-2020! Deze is gratis af te halen bij de administratie van FC Volendam en na afloop van de eerste thuiswedstrijd FC Volendam - Roda JC in de Clubcorner, het supportershome 'Aan De Dijk' en in de Fanshop.

Tekst: Voetbaldrukker
Foto's: Fred RotgansLaatste nieuws