Voetbal Volendam; opleiden voor internationaal topniveau

Volendam kent een bijzonder rijke voetbalhistorie, op basis van een DNA dat uniek is in de wereld met de combinatie van profclub FC Volendam en amateurclub RKAV Volendam in één dorp. De jeugdopleiding is de levensader van FC Volendam, en buurman RKAV is zowel de belangrijkste toeleverancier van talent richting de FC als de aanbieder van voetbalplezier voor de gehele gemeenschap. In 2020 is het talentontwikkelingsplan gelanceerd waarin FC Volendam en RKAV Volendam samen optrekken om de opleiding op basis van een nieuwe en gezamenlijke methodologie naar een nog hoger niveau te tillen. Hierin is ook de rol van andere lokale sportverenigingen, de gemeente én het Volendamse bedrijfsleven van groot belang. Via Voetbal Volendam krijgen jeugdvoetballers de kans zich te ontwikkelen tot de beste versie van zichzelf: als voetballer, maar ook als mens.

De speerpunten van talentontwikkelingsplan Voetbal Volendam zijn:

 • RKAV Volendam en FC Volendam leiden gezamenlijk en gemixt op.
 • Op basis van de methodolie van de totaalvoetballer.
 • Meer én gerichter trainen, met de focus voor individuele ontwikkeling.
 • Kwantiteit: 50% zelfopgeleide spelers in de eerste selectie van FC Volendam vanaf 2030.
 • Kwaliteit: opleiden voor (inter)nationaal topniveau
 • Volendam als internationaal voorbeeld van excellente talentontwikkeling.

Voetbal Volendam wil nationaal én internationaal inspireren en is een cruciale pijler in de ambitie om FC Volendam duurzaam te laten uitgroeien tot een stabiele Eredivisie-club.

Wij kunnen ons onderscheiden door hoe we talent opleiden. Dat is ons DNA. Mensen moeten onze spelers herkennen zelfs als ze een andere kleur shirt dragen. Dat is er één uit Volendam! - Wim Jonk | Hoofdtrainer FC Volendam

De inhoud

Bij Voetbal Volendam staat boven alles de speler centraal. Met behulp van het persoonlijk ontwikkelplan wordt maatwerk geleverd in de ontwikkeling van iedere individuele voetballer. Lokaal en regionaal talent wordt een podium geboden om onder optimale omstandigheden het beste uit zichzelf te halen. In een latere fase richting het eerste elftal kan ook (inter)nationaal toptalent aansluiten. Op die manier leiden we voetballers op die uiteindelijk op internationaal topniveau kunnen acteren.

Vanaf 2030 moet de FC Volendam selectie voor 50% uit zelfopgeleide spelers bestaan. Op basis van kwantiteit én kwaliteit. Dus spelers met top-Eredivisie-potentie of nog hoger. - Jasper van Leeuwen | Technisch directeur FC Volendam

Jongste jeugd

Het streven is om reeds vanaf een leeftijd van twee jaar een bijdrage te leveren aan de motorische en mentale ontwikkeling van de jongste jeugd. Zo wordt sport en een gezonde lifestyle van jongs af aan gestimuleerd, bewegingsarmoede voorkomen, zelfbewustzijn gecreëerd en vertrouwen gekweekt in de meest cruciale ontwikkelingsfase van het kind. Hiertoe wordt het project 'Sportkids' gelanceerd, waarin ook andere lokale sportverenigingen en de gemeente een belangrijke rol spelen. Door het kind centraal te stellen en constructief samen te werken kunnen grote stappen worden gezet binnen een belangrijke maatschappelijke uitdaging.

Sport is een essentieel middel voor de ontwikkeling van de persoonlijkheid van kinderen. Wij, volwassenen, hebben dus de plicht de nieuwe generaties kennis te laten maken met sport in de allerbelangrijkste fase in hun leven. - Ruben Jongkind | Hoofd methodologie

Van ‘Uitblinkers’ tot eerste selectie

Vanaf de leeftijd van zes jaar worden voetballers onderdeel van de jeugdopleiding. Bij RKAV Volendam komen via 'Uitblinkers' (tot 7 jaar) de eerste selecties tot stand. Vanaf zeven jaar trainen en spelen de meest getalenteerde voetballers met elkaar. Vanaf de Onder 12 kunnen de spelers met de meeste potentie doorstromen naar FC Volendam. Er wordt getraind met een mix van voetballers van beide verenigingen én diverse leeftijden. Ieder kind doorloopt zijn eigen unieke ontwikkelingspad, waarbij zowel het tempo als de uitkomst onvoorspelbaar is. Daarom blijven voetballers die eerder door het geboortemaandeffect, latere fysieke ontwikkeling en/of andere omstandigheden nog niet in de selectieteams spelen maar wel potentie hebben, tóch op de radar. Zij krijgen via de 'Challengeteams' kansen om zich ook later nog te bewijzen richting een hoger niveau.

Individueel ontwikkelplan

Reeds vanaf de onderbouw wordt voor elke speler een individueel ontwikkelplan opgesteld op basis van de skills van de totaalvoetballer. Naast de technische, tactische, fysieke en mentale vaardigheden worden hierin ook zaken als school, voeding en sociale ontwikkeling meegenomen. Van onderbouw tot bovenbouw wordt gewerkt op basis van één en dezelfde methodologie, waarbij spelprincipes, coachingprincipes en leerprincipes centraal staan om talenten optimaal te ontwikkelen richting de eerste selectie van FC Volendam, maar ook kinderen met minder voetbalaanleg voor te bereiden op een gelukkig en succesvol leven. Op deze manier zijn de spelers van morgen de nieuwe rolmodellen binnen de Volendamse gemeenschap, en blijft ons dorp een wereldwijde bron van inspiratie op het gebied van talentontwikkeling.

Voetbal Volendam staat voor ontwikkeling van team en individu. Iedere speler wordt de mogelijkheid geboden om het beste uit zichzelf te halen. Maar ook de trainers krijgen een unieke mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen. - Vincent Gruwel | Voorzitter RKAV Volendam

Word partner

Het succes van Voetbal Volendam rust op de kracht van de Volendamse gemeenschap. FC Volendam als stabiele Eredivisie club, een bloeiende RKAV en de ontwikkeling van generaties van gezonde en sociaal vaardige kinderen; dat zijn zaken waar het dorp en de regio trots op kan zijn. Maar zoals Johan Cruijff terecht stelde: “Alleen kun je niets, je moet het sámen doen.” Om écht succesvol te zijn kan Voetbal Volendam alle steun gebruiken. Vooral het bedrijfsleven levert hier een wezenlijke bijdrage aan, door zich als partner aan te sluiten bij Voetbal Volendam.

Met de steun voor dit talentontwikkelingsplan wordt geholpen om de mooie ambities te realiseren. Daarbij is de belofte dat iedere euro wordt geïnvesteerd in een professionele en veilige sportomgeving voor de jeugd. Dus doe mee in deze unieke samenwerking tussen FC en RKAV Volendam! Bekijk hieronder de mogelijkheden of neem contact op met het commerciële team van Voetbal Volendam.

Seger Wagenaar  | [email protected]
Vincent Tol | [email protected]

 

 • 2 seizoenkaarten Jaap Jonk Tribune t.w.v. € 165,- per stuk
 • 1 uitnodiging voor 2 personen om kennis te maken met het Botter Business concept
  t.w.v. € 100,- per persoon (gratis hapjes en drank met toegang tot luxe stoelen op de hoofdtribune)
 • Voetbalshirt FC Volendam twv € 70,00
 • Jaarlijkse evaluatie dag in het Kras stadion of RKAV-kantine
 • FC Volendam bal met alle handtekeningen van de selectie
 • Certificaat Partnership Voetbal Volendam
 • Naamsvermelding bij trapopgang Kras-Stadion
 • Badge 'Voetbal Volendam' op de mouw van alle vertegenwoordige jeugdelftallen

 • Inclusief Oranje pakket
 • Flexibel tegoed Rabo Lounge (10x)

 • Inclusief Oranje pakket
 • 2 Business Seats Botter Business twv € 3.000,00
 • Toegang Runderkamp Lounge (10 couverts)

 • Inclusief Oranje pakket
 • Partner FC Volendam TV
 • 2 Business Seats Botter Business twv € 3.000,00
 • Toegang Runderkamp Lounge (10 couverts)Laatste nieuws