Cruciale kraker tegen Excelsior volgende wedstrijd op Volendamse programma

zondag 29 oktober 2023, 14:30 uur

26 oktober 2023 / Eredivisie

Het Kras Stadion is aankomende zondag om 14:30 uur het decor van een zeer cruciale wedstrijd. Na het teleurstellende resultaat in Waalwijk, waar met 2 – 1 werd verloren van RKC, kan FC Volendam eerherstel behalen tegen Excelsior. Scheidsrechter Alex Bos verzorgt de arbitrale leiding over de wedstrijd.

Met vier punten uit acht duels is het tijd voor FC Volendam om punten te halen. In Waalwijk had de ploeg van Matthias Kohler een punt in handen, met enorme kansen om er een volledige driepunter uit te halen, maar uiteindelijk gingen de Volendammers met lege handen terug de bus in. De aanvallende urgentie in het spel van FC Volendam biedt hoop voor de komende wedstrijden.

Sterke seizoenstart

De Rotterdammers ervaren een sterke seizoenstart. In negen duels werden dertien punten bij elkaar gespeeld. Deze kwamen mede tot stand door overwinningen tegen NEC Nijmegen, sc Heerenveen en Sparta. De resterende vier punten kwamen voort uit gelijke spelen tegen Ajax, Fortuna Sittard, Almere City en Vitesse. Er werd enkel verloren tegen Heracles en PEC Zwolle.

De man waar bij Excelsior op gelet moet worden is Nikolas Agrafiotis. De Griekse spits, die het afgelopen seizoen goed was voor slechts twee treffers, scoorde in alle eerste vier wedstrijden een doelpunt. Ondanks dat Agrafiotis één treffer scoorde in de laatste vijf wedstrijden hanteert de spits een keurig gemiddelde van 118 minuten per doelpunt in het huidige seizoen. Daarnaast kent Excelsior nog een gevaar in de naam van Couhaib Driouech. De Marokkaanse buitenspeler is een plaag voor menig defensie met zijn gevaarlijke dribbels. Daarnaast is Driouech al goed voor twee assists en één goal.

Excelsior heeft ook een ervaren international in de selectie: Troy Parrot wordt een jaar gehuurd van het Engelse Tottenham Hotspur. De Ier speelde dusverre twintig interlands waarin hij vier keer scoren. Met drie treffers voor Excelsior tot dusverre dit seizoen kan er geconcludeerd worden dat hij ook in Kralingen steeds meer zijn draai begint te vinden.

Feestelijk duel

De vorige editie van dit duel vond plaats in de slotronde van het afgelopen Eredivisieseizoen. Beide teams hadden al in de voorlaatste speelronde hun Eredivisiebestaan voor het komende seizoen verzekerd. Het duel verliep op passende wijze. Via treffers van Daryl van Mieghem, Francesco Antonucci en een eigen goal van doelman Stijn van Gassel ging FC Volendam met een 3 – 0 voorsprong aan de thee.

In de tweede helft knokte Excelsior zich via Lazaros Lamprou en Agrafiotis knap terug tot 3 – 2 en kregen de bezoekers zelfs een strafschop om het seizoen met een gelijkspel af te sluiten. Filip Stanković keerde deze maar moest toch de rebound uit het doel vissen. Deze werd echter afgekeurd vanwege te vroeg inlopen. Een mooie afsluiter voor Stanković zijn geweldige tijd in het Volendamse doel.

De historie

De confrontaties tussen FC Volendam en Excelsior vonden voornamelijk plaats in de Eerste Divisie. Hier won FC Volendam zeven keer en werd er twaalf keer verloren. In de Eredivisie houden de ploegen elkaar meer in balans. Van de tien gespeelde wedstrijden wonnen De Wijdbroeken er vijf en werd er vier keer verloren.

In 2009 werd de wedstrijd gespeeld in het kader van de achtste finale van de KNVB Beker. De ploegen gingen met een brilstand de rust in. Maar een Volendams offensief in de laatste tien minuten zag goals van Jack Tuyp, Melvin Platje en Dominique van Dijk een eindstand van 3 – 0 op het scorebord toveren. Hiermee werd een ticket voor de kwartfinale van de beker geboekt.

Mis niets van de wedstrijd!

Zit je niet in het uitverkochte Kras Stadion? Dan kan je de wedstrijd bekijken via het hoofdkanaal van ESPN. Daarnaast doen wij verslag op X en de Story op Instagram. De wedstrijd begint aankomende zondag om 14:30 uur.

Tekst: Bram van Lint
Foto’s: FC Volendam