Donderdagavond in teken van hoog Rotterdams bezoek

donderdag 4 april 2024, 18:45 uur

02 april 2024 / Eredivisie

Met een gelijkspel tegen Almere City FC op zak wacht aankomende donderdag alweer de 28ste Eredivisiewedstrijd van dit seizoen en dat is er niet zomaar eentje. Regerend landskampioen Feyenoord komt op bezoek op De Dijk. De wedstrijd, gefloten door Ingmar Oostrom, begint om 18:45 uur.

FC Volendam mocht zichzelf afgelopen zondag meten tegen het verrassende en compacte Almere City. Ondanks dat de Volendammers het betere van de kansen hadden, werd de wedstrijd niet winnend afgesloten. Invaller Robert Mühren was uiteindelijk goud waard voor de ploeg van Regillio Simons door met een kenmerkende loopactie De Wijdbroeken in de absolute slotminuut naast de Flevolanders te zetten.

Punt dichterbij

Met een punt op zak kruipt FC Volendam een punt dichterbij Excelsior en Vitesse, die dit weekend respectievelijk met 3 – 0 en 2 – 0 verloren. Hierdoor bedraagt het gat met Excelsior inmiddels zeven punten. Het vertoonde spel en de onvoorspelbaarheid van de sport zal de Volendamse formatie met vertrouwen de komende wedstrijden in laten gaan.

Vertrouwen is donderdagavond zeker nodig, want Feyenoord is onder hoofdtrainer Arne Slot veranderd in een ware voetbalmachine. De Rotterdammers bevinden zich momenteel op de tweede plaats van de Eredivisie. Een saillant detail is dat Feyenoord dit seizoen beter presteert dan het vorige seizoen dat werd bekroond met het landskampioenschap. Ten opzichte van dat seizoen hebben de Feyenoorders nu een punt meer, is het verder gekomen in de beker en heeft de ploeg het dit seizoen pas in penalty’s af moeten leggen tegen het Italiaanse AS Roma.

Het aankomende duel zal voor Feyenoord een opmaat zijn naar een dag die in de Rotterdamse kalenders al enige tijd met rood omcirkeld staat. Aankomende zondag wordt in De Kuip aartsrivaal Ajax ontvangen. In de klassieker die eerder dit seizoen werd afgewerkt waren de havenstedelingen op historische wijze met 0 - 4 te sterk voor de Amsterdammers.

Oranjegekte in Rotterdam

Feyenoord hervatte de competitie na de interlandbreak, waarin het hofleverancier van het Nederlands elftal was, met een 4 – 2 overwinning tegen FC Utrecht. Helemaal van een leien dakje ging het niet. De Utrechters kwamen snel op een 0 – 2 voorsprong, maar de ploeg van Ron Jans moest uiteindelijk toch hun meerdere erkennen in de Rotterdammers die met een karrevracht aan kansen de Utrechtse defensie uiteindelijk slechtte. Buitenspeler Igor Paixão was de man van de middag met een verwoestend harde knal van dertig meter die de comeback uiteindelijk inleidde.

De selectie van Slot bestaat uit enkele beslissende spelers. Ex-AZ’er Calvin Stengs is met zijn creativiteit beslissend. Zo creëerde de buitenspeler al vijftig kansen in slechts 22 wedstrijden, waar negen assists uit vloeide. Ook David Hancko, Lutsharel Geertruida, Quinten Timber en Mats Wieffer zijn inmiddels niet meer uit Rotterdam weg te denken. Met Santiago Giménez heeft Feyenoord ook een spits in handen die garant staat voor treffers, al is de motor iets slomer gaan draaien na de winterstop.

Genekt in de Slot-fase

Zo was Giménez de hoofdrolspeler in de wedstrijd die eerder dit seizoen tussen FC Volendam en Feyenoord werd afgewerkt. Ondanks dat de Rotterdammers via Timber de eerste tik uit deelden kwamen de Volendammers via een fraaie goal van Lequincio Zeefuik. Een fantastisch keepende Mio Backhaus wist het Volendamse doel schoon te houden tot de 93ste minuut toen het toch Giménez was die de Feyenoorders op voorsprong kopte. Een mooi doelpunt van Paixão zorgde voor de 3 – 1 eindstand in het voordeel van de ploeg van Slot.

In Volendam wist de FC slechts drie keer te winnen van Feyenoord. De voorlaatste editie in 2009 werd winnend afgesloten door een dubbelslag van Dominique van Dijk. In 1989 zorgden Alex Pastoor en Winand van Loon voor een 2 – 0 overwinning en in 1978 was Keje Molenaar de grote man met de enige goal in een 1 – 0 winstpartij. Molenaar kwam tussen 1985 en 1988 in totaal 99 keer in actie voor Feyenoord.

Laatste vijf ontmoetingen 

07-12-2023 | Feyenoord – FC Volendam: 3 – 1 
Lequincio Zeefuik

12-03-2023 | Feyenoord – FC Volendam: 2 – 1
Daryl van Mieghem

06-11-2022 | FC Volendam – Feyenoord: 0 – 2

05-04-2009 | FC Volendam – Feyenoord: 2 – 1
Dominique van Dijk (2x)

15-09-2008 | Feyenoord – FC Volendam: 5 – 0

Hoe volg ik de wedstrijd?

De wedstrijd wordt gespeeld in een uitverkocht Kras Stadion. Heb je geen kaartje? Dan houden we je via ons liveverslag op X, onze updates op Threads en de Story op Instagram helemaal op de hoogte. Daarnaast is de wedstrijd donderdag vanaf 18:45 uur zichtbaar op het tweede kanaal van ESPN.

Tekst en foto’s: FC Volendam


Laatste nieuws